Overdrive Отговорено Юни 1, 2006 Share Отговорено Юни 1, 2006 и на тебе шти каже че нищо не каза Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
docc Отговорено Юни 1, 2006 Share Отговорено Юни 1, 2006 Ами тогава и на мен ще "ми стане ясно"...но да не избързваме! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Otveqn Отговорено Юни 1, 2006 Автор Share Отговорено Юни 1, 2006 Ето още един опит за формулиране на отговор,на първоначалния въпрос. 1.Звученето на електрическата solidbody китара(сама по себе си) е в първостепенна зависимост от акустично-резонансните качества на материалите,от които са направени тялото и грифа(най-вече дърво).Тези си характерни звукови качества ,материалите проявяват,когато им въздейства комплексът 'струни & вид закрепване на струните'. 2.Звукът на ел.китара(от всякакъв тип) е равностойно зависим от звуковите качества на инструмента,от една страна и от усилващата апаратура&звукоизлъчващи компоненти - от друга. Ето на това се вика обяснение :-)) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
npace Отговорено Юни 1, 2006 Share Отговорено Юни 1, 2006 време да налучкам: мисля, че адаптерите не приемат само вибрации от струните (които м/у другото задължително трябва да са от магнитен метал, ако решиш да слагаш по-дебели струни, не слагай за акустична), но и вибрациите, които "потъват" в дървото... всъщност това не са електромагнитни вълни и за това не съм сигурен. но ако е така - дървото е от огромна важност, променя коренно тона Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Юни 1, 2006 Share Отговорено Юни 1, 2006 ако решиш да слагаш по-дебели струни, не слагай за акустична Що бе, аз съм виждал електрическа китара със струни за акустична и си свиреше много хубаво включена Иначе, да, адапторите приемат и други вибрации, освен тези на струните. Когато почукаш по китарата с пръсти, дори и да държиш струните, така, че да не вибрират, пак се чува звук. Така че дървото и качествата му определят голяма част от типа звук на китарата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest Отговорено Юни 1, 2006 Share Отговорено Юни 1, 2006 (които м/у другото задължително трябва да са от магнитен метал, ако решиш да слагаш по-дебели струни, не слагай за акустична) малко офтопик: ако струните за акустична китара не са от магнитен метал, на какъв принцип работят тогава адаптерите за акустична ? Иначе, дървото играе огромна, дори решаваща роля във формирането на звука на китарата. Начина по който е закрепен грифа за тялото, дали има плаващо или стабилизирано мостче и т.н. и т.н. Доста фактори влияят Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
npace Отговорено Юни 2, 2006 Share Отговорено Юни 2, 2006 ми де да знам и аз просто бях чувал че трябва да е магнитен металът или пък може да е било "добре е да е магнитен" Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kazimbutt Отговорено Юни 2, 2006 Share Отговорено Юни 2, 2006 (Редактирано) Един въпрос: как кухото тяло на електрическата китара унищожава микрофонията? Редактирано Юни 2, 2006 от kazimbutt Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
docc Отговорено Юни 2, 2006 Share Отговорено Юни 2, 2006 Акустичните кухини по принцип усилват резонансните явления(това им е предназначението),оттам и амплитудното движение на струните,и като следствие - силата и продължителността на звука.Т.е. - налице са условия за по-лесно създаване на обратна връзка,отколкото за потискането и.В някои случаи(конструктивен резултат,или взаимодействие с околната акустична среда),могат да възникнат и противофазови резонансни взаимоотношения,които да доведат до потискане на силата,но това по принцип се случва само в определен(малък) честотен спектър и не може да се определи като "принципно унищожаване на микрофония". С други думи - при наличие на кухо тяло,имаме нарастнала вероятност за възникване на микрофонии. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Юни 3, 2006 Share Отговорено Юни 3, 2006 малко офтопик: ако струните за акустична китара не са от магнитен метал, на какъв принцип работят тогава адаптерите за акустична ? Струните на акустичните китари също са от магнитен материал. И ако си говорим за адаптор от електрическа китара - действа. Иначе акустичните китари, които се продават като електроакустични са или с микрофон или с пиезо-адаптор. Микрофона го знаете как действа. Пиезо адапторът улавя промените в налягагането около себе си и от там изкарва звук, затова няма значение дали струната е найлонова или метална. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest Отговорено Юни 3, 2006 Share Отговорено Юни 3, 2006 Хм, не съм пробвал акустична със адаптер на електрическа. Идея е Просто едно време си бях купил адаптер който се слага на нормална (не електро-) акустична (с метални струни), ако някой не е виждал мога да сложа снимки. Иначе ми е ясно, че са от магнитен материал някакъв, и за това питах ако не са от такъв, как би трябвало да работят адаптерите (като този който си купих) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Юни 3, 2006 Share Отговорено Юни 3, 2006 Хм, не съм пробвал акустична със адаптер на електрическа. Идея е Просто едно време си бях купил адаптер който се слага на нормална (не електро-) акустична (с метални струни), ако някой не е виждал мога да сложа снимки. Иначе ми е ясно, че са от магнитен материал някакъв, и за това питах ако не са от такъв, как би трябвало да работят адаптерите (като този който си купих) мойта кухарка има нек адаптер от електрическа. Звучи много приятно, като hollow body електрическа, но не трябва да се свири с дистер - само с лек овърдрайв, щото стават луди миркофонии Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Юни 3, 2006 Share Отговорено Юни 3, 2006 Хм, не съм пробвал акустична със адаптер на електрическа. Идея е Просто едно време си бях купил адаптер който се слага на нормална (не електро-) акустична (с метални струни), ако някой не е виждал мога да сложа снимки. Иначе ми е ясно, че са от магнитен материал някакъв, и за това питах ако не са от такъв, как би трябвало да работят адаптерите (като този който си купих) Ами принципно адапторите работят на принципа на електромагнитната индукция. Това се учи още в училище - адапторът като магнит, излъчва магнитно поле над себе си. Струната, като метал, който е привлечен от магнита, си взаимодейства с него и "дразни" магнитното поле на адаптора с трептенията си, адаптора улавя тия трептения (с тяхната си честота за всеки отделен тон) и предава към усилвателя. Това е най-общо казано Ако струната не е от магнитен материал, не би влияла на магнитното поле на адаптора и той реално не би изкарал звук. Ама аз много много не ги разбирам тия неща, та някой по-технически грамотен от може да обясни по-точно... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Guest Отговорено Юни 3, 2006 Share Отговорено Юни 3, 2006 Мерси за обясненията, но знам как работят адаптерите за електрическа китара Идеята ми беше - ако според прасе, струните за акустична НЕ са от магнитен материал, т.е. ако прасе е прав, тогава как работят адаптерите за акустична китара,, ако струната не е от магнитен материал Както и да е, стига офтопик Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts