Jump to content
Българският форум за музиканти

Кабинетни симулатори (в частност за бас)


Recommended Posts

Темата е отчасти провокирана от една скорошна комуникация с Ники (блгодаря за отделеното време), в която обсъждахме направата на бас-кабинетен симулатор.

 

Може би първият въпрос, който някой би задал е "За какво ти е това?" Все по-често, предпочитаният метод за озвучаване на бас е DI в централната озвучителна система на мястото. Този метод си има добре известните предимства, но и един недостатък. Предполагам не само аз съм усещал, че звукът на баса е някак си "тънък" без необходимата дълбочина, ако се сравни с този от бас усилвател+кабинет, озвучен с микрофон и този проблем не може да се корегира с проста еквилизация от обичайно наличните по веригата тон-контроли. Това, което липсва е точно "еквилизацията" която дава бас-кабинета и тази на микрофона, използван за озвучаването му. Оттам и нуждата от устройство , което да ги симулира.

 

Първият проблем, с който се сблъсках е че не можах да открия реални измервания на честотната характеристика на реални бас-кабинети в комбинация с микрофоните, които обикновено се използват за озвучаването им (AKG D112 или дори Shure SM57 например). С други думи не знаем какво точно симулираме. Тук бих помолил за помощ.

 

Второто е изработката на самото устройство. Ще се радвам, ако някой се съгласи да изработи такова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих могъл да изработя такова устройство, при положение, че се открие желаната амплитудно-честотна характеристика, но понеже по принцип явно се интересуваш от тая тема, трябва да кажа, че съм малко скептично настроен, защото кабинета, освен амплитудно-честотна характеристика има фазово-честотна, импулсна и др. характеристики.

Ссимулацията на последните(на разуна цена) е възможна предимно с DSP алгоритми, но трудно с обикновенна аналогова схемотехника.

Отделно, при истински кабинет имаме изкривявания от говорителя и т.н. Като цяло, аз ти предлагам да се сдобиеш временно с един терцов еквилайзер(+-12, а ако намериш +-18dB) и да си поиграеш първо с него, за да видиш, дали ти харесва какво се получава. Чак след това може да се мисли за решения, защото повечето кабинет-симулатори не са нищо повече от филтри/еквилайзери. Да не говорим, че малко по-прецизните от тях имат ДОСТА звена вътре, което ги прави по-сложни и естествено цената им нараства линейно с прецизността.

 

Повечето кабинет-симилатори за китара са доста прости схеми с доста компромисни резултати. На практика, те не вършат много повече от това, което върши един малко по-добър тон-контрол на педалчето(примерно, имащо параметрична среда), може би само честотите на филтрите им са малко по-подходящо подбрани.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора!

 

Наистина, реалистичната симулация на ОТ не включва само имитиране на амплитудно честотната характеристика, но в първо приближение и това върши работа. И аз си мислех точно за 1/3 октавен еквилайзер. Поради липса на такъв, си поиграх с един трибандов полупараметричен, сравнявайки резултата на слушалки с озвучен кабинет. Имайки предвид ниският Q-фактор на филтрите, резултатът беше задоволителен. Това ме накара и да мисля, че устройство, базирано на активни филтри би било доста подходящо, както за свирене на живо, така и за запис. Прослушах семплите в нета на китарни такива и някои от тях също ми звучаха доста реалистично или поне далеч по-добре от чист DI сигнал. Предполагам, че подобни схеми, пригодени за бас (с модификация на cutoff честотите) биха свършили много добра работа, без да са излишно сложни.

 

Наистина ще се радвам ако се получи. Ако темата е безинтересна за съфорумците, бихме могли да продължим кореспонденцията на ЛС.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като вече не мога да редактирам поста си, ще пиша пак:

 

@Еvtim Djerekarov

Oпитах да ти пратя ЛС, но вероятно кутията ти е пълна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.