Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Нали целта е нотния текст минавайки през мозъка да достигне до пръстите.

Паметта на детето е супер, след две минавания вече го знае наизуст. Обаче си гледа клавишите, тропа едно хорце на легатато не върви му хич.

... въпросът е - какво се случва по "трасето"? :cheers:

Отговорено

Толкова абстрактно си го задала въпроса, че не мога да разбера изобщо какво се случва по трасето, па тогаз да говорим за детето ти :rolleyes:

Отговорено

ма ти какво очакваш :wow: ?Да върти глава като бат Стиви ли?Ми гледането в клавишите почти не може да се избегне.Научило си го е на изуст какво друго му остава освен да гледа клавишите.

Отговорено

Това поставя и въпроса дали има значение, като се свири, дали ще гледаш хората, ще флиртуваш с тях и ще се хилиш, или ще се самовглъбяваш и ще си гледаш в клавишите или някъде другаде. Аз лично съм се изнервял няколко пъти на хора, които са ми правили забележки, че когато свиря, съм бил намръщен и съм гледал в клавишите. Обикновено отговарям - седни ти да свириш и да се хилиш. Свиренето си е нещо индивидуално и е важно какво излиза като музика. Останалото са шоуменски изпълнения.

Отговорено
  CyberGene написа:
Това поставя и въпроса дали има значение, като се свири, дали ще гледаш хората, ще флиртуваш с тях и ще се хилиш, или ще се самовглъбяваш и ще си гледаш в клавишите или някъде другаде. Аз лично съм се изнервял няколко пъти на хора, които са ми правили забележки, че когато свиря, съм бил намръщен и съм гледал в клавишите. Обикновено отговарям - седни ти да свириш и да се хилиш. Свиренето си е нещо индивидуално и е важно какво излиза като музика. Останалото са шоуменски изпълнения.

Мисля че малко ги пресилваш реакциите си на това което са ти казали...

А искаш да си обясниш съвсем друг въпрос, пишеш за сценично поведение! :exclaim:

Подозирам че приятелите ти са искали да ти кажат че изглеждаш доста натегнат и по този начин публиката я плашиш...

Отговорено (Редактирано)
  martist написа:
ма ти какво очакваш  :wow: ?Да върти глава като бат Стиви ли?Ми гледането в клавишите почти не може да се избегне.Научило си го е на изуст какво друго му остава освен да гледа клавишите.

Да да да това - на миналогодишна продукция едно момиче от фигурното го караше по същия начин - забивайки глава в клавишите, щеше да ги изяде с поглед... :headbang: изправен гръбнак, хубава стойка забрави! ... цялата енергия сякаш вкарва само в клавишите...

:dance:

Редактирано от AlFiA
Отговорено
  CyberGene написа:
Толкова абстрактно си го задала въпроса, че не мога да разбера изобщо какво се случва по трасето, па тогаз да говорим за детето ти :headbang:

Представи си нотните страници са ти пътен маршрут.

Вкарал си си го в главата. Със всички извивки и прочие...

Когато вървиш гледаш ли си краката?

Да си виждал някой по улиците да ходи и да си гледа краката? :wall:

Отговорено (Редактирано)
  AlFiA написа:
Да си виждал някой по улиците да ходи и да си гледа краката?  :wall:

Ем, да, виждал съм... Но конкретното сравнение няма нищо общо със свиренето на музикален инструмент... :dance:

Само така и не можах да схвана какъв ти е въпросът? ;) Ако питаш защо детето предпочита да си научава наизуст произведението и после не гледа партитурите - посъветвай се със специалист... :killyou: :headbang:

Ако питаш защо не му се отдава легатото...еми...всеки се учи, нали? Ще мине време и ще започне да му се отдава...

AlFiA написа:
изправен гръбнак, хубава стойка забрави!

Ти виждала ли си разпален пиянист как свири и дали му пука за изправен гръбнак и хубава стойка... Онзи ден бях на симфоничен концерт на "Концерт №20 за Пияно и Оркестър" на Моцарт... Еми пиянистката ми кръстоса погледа! И въпреки това от време на време се "чупеше" в гърба...

Редактирано от SomeoneElse
Отговорено
  Topsun написа:
не гледам в клавишите.може би защото съм посвирвал по 15 часа в денонощието...

E излиза значи че откъм пианото е в началото на придобиване на двигателна култура. Предполагам че и на тъмно като изключат тока можеш да свириш. В един момент в детството... когато това се беше случило, неочаквано установих че все пак донякъде го мога...

Отговорено
  AlFiA написа:
Да си виждал някой по улиците да ходи и да си гледа краката?  :wall:

Ем, да, виждал съм... Но конкретното сравнение няма нищо общо със свиренето на музикален инструмент... :dance:

Само така и не можах да схвана какъв ти е въпросът? ;) Ако питаш защо детето предпочита да си научава наизуст произведението и после не гледа партитурите - посъветвай се със специалист... :killyou: :headbang:

Ами съветвам се и ми казва че щом бързо лепи значи е умна.

Цитат
Ако питаш защо не му се отдава легатото...еми...всеки се учи, нали? Ще мине време и ще започне да му се отдава...

Ей тук имам подозрения че безименния и кутрето не са толкова силни колкото другите пръсти.

Колко струва едно кутре срещу удара на един силен палец?

AlFiA написа:
изправен гръбнак, хубава стойка забрави!

Ти виждала ли си разпален пиянист как свири и дали му пука за изправен гръбнак и хубава стойка... Онзи ден бях на симфоничен концерт на "Концерт №20 за Пияно и Оркестър" на Моцарт... Еми пиянистката ми кръстоса погледа! И въпреки това от време на време се "чупеше" в гърба...

Моята от разпаленост свири седнала на една кълка... :wall: мдам днес пак се борихме..

Отговорено

Всичко е до умение и опит... извинявай, но аз мога да пия бира и да свиря, докато едно дете ще се надриска да гледа клавишите. Аз ще блея в една точка докато свиря и се пъна да се сетя как беше по натам, друго дете ще е запомнило постановката на клавишите. Не може един жонгльор да не гледа в топките си( :headbang: ) ако все още не жунглира добре. Същото е и с пианото. Ако пръстите ти вече свирят сами по клавишите тогава можеш да не ги гледаш. От друга страна пък и със затворени очи да свири човек - ако се вживява ще си чупи гърба ще се кълчи, но ще изкарва страхотна музика. Аз лично мразя това у пианистите, но какво да се прави. Тва като при секса - правилен начин няма, каквото и да говори етикета :dance: !

Отговорено (Редактирано)

ако трябва да съм точен,свирих през ноща в продължение на едно лято.спях през деня,защото беше доста топло,а през нощта си свирих на слушалки:headbang:всичко е работа,практика и т.н.и на масата да свиря,пръстите ми вървят все едно са върху клавишите:dance:

едит:виждал съм чалгаджия да свири ужасни отсвири с дясна ръка,да пее,а с лявата да пише смс.ей това вече е опасна работа.

Редактирано от Topsun
Отговорено
  Topsun написа:
ако трябва да съм точен,свирих през ноща в продължение на едно лято.спях през деня,защото беше доста топло,а през нощта си свирих на слушалки:headbang:всичко е работа,практика и т.н.и на масата да свиря,пръстите ми вървят все едно са върху клавишите:dance:

едит:виждал съм чалгаджия да свири ужасни отсвири с дясна ръка,да пее,а с лявата да пише смс.ей това вече е опасна работа.

Просто не може да се очаква от дете толкова бързо да свикне с инструмента. А иначе за тоя чалгаджия.... ми ако го е свирил тва хххх пъти и пише нон стоп смс-и, що да не може ;) Нали знаеш колега - има един момент в който ти става по лесно да не можеш да свириш от колкото да свириш както му е реда ;)

Отговорено

Всичко е до опит, аз много рядко поглеждам клавишите изобщо, но това вече е интуиция, която се добива със свирене. Не можеш да искаш от някой, който свири от скоро ем да дрънка, ем да пее, ем чушки да пълни - всичко с времето си :headbang: