Jump to content
Българският форум за музиканти

Искам китара !


Recommended Posts

Доста време обикалях, търсех, не си харесах. Имам едно такова запитване. Може ли някой да ми направи китара тип Лес Пол? С класическия вид-леко заоблено тяло, гриф и т.н. Адаптри си имам (два хъмбъкера) . За материалите: бих искал тялото да е от махагон, грифа също с фретборд палисандър. По възможност (ако няма да прецака цялата история) искам грифа и тялото да са едно (neck through). Също така готова такава китара ми върши работа. Бих искал предложения на ЛС, за да не превърнем темата в сборище на специалисти и в крайна сметка да я затворят. Благодаря Ви предварително! Успех на всички и ако нещо съм изпуснал е по подразбиране (както обичах да казвам на преподавателите в университета)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тук е добре да споменещ каква сума би отделил за направата на такъв инструмент - важно е

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно за това искам предложенията на лична. Темата не е пазар. Това е мое мнение. За цени пред повече от един човек не говоря. Подрави и дано не ти е прозвучало грубо! Няколко човека се свързаха с мен, но ще почакам още оферти! Лек и успешен ден!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали си изпуснал нещо, но поста ти е пълен с противоречия.

Първо говориш за грифа и тялото като отделни части, '' бих искал тялото да е от махагон, грифа също'', а после ги искаш като '' искам грифа и тялото да са едно '' ...и става пълна каша. Аз лично, ако трябва да ти правя китара, бих се объркал.

Другото противоречие, което виждам е концепцията '' грифа и тялото да са едно* (neck through)'', което само по себе си означава две съвсем различни конструкции. В първия случай имаш изработка на инструмент от едно единствено цяло парче*, а във втория, повече от три.

Също така не се разбира тази китара топ ще има ли, няма ли?! Кво значи ''заоблена'' и т.н.

 

Виж, искам да ме разбереш правилно...Не знам дали си наясно с конструктивните особености при изработката на китара, но мисля, че ще е добре да изложиш конструктивните си претенции доста по-обстоятелствено тук в темата

и чак тогава, евентуално, би могъл, някой от лютиерите да се включи. Тогава ще е и много по-лесно да ти се отговори на въпроса може ли, не може ли, и да ти се даде приблизителна цена за издЯлието.

 

* за такава конструкция Лес Пол ще ти е необходимо парче махагон с приблизителни размери 100/20/45см и честно казано, не знам дали и въобще може да се намери такова жи'отну.

 

Успех все пак!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първото което е, тези хора които се занимават с това, вече се свързаха с мен. Отностно противоречията, същите хора, които се свързаха с мен разбраха какво имам предвид. На последно място точно за това казах ВСИЧКО да се пише на ЛС, причината може да я прочетете по-горе. Ма то било правописни грешки, ма то било, противоречия, ма то било еди какво си. Нищо лично. За това, освен темата има и ЛС. Поздрави и ако знаех какво точно, как, от къде да взема материали, имах време и нужните инструменти/машини, повярвайте ми, щях да си я направя сам.

  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се сърди на съфорумците, нормално е, когато нямаш уважителен тон, да ти отговарят с подмятания:

 

.....сборище на специалисти и в крайна сметка да я затворят...

 

Надявам се, че знаеш какво точно искаш и че си готов да предложиш съответната сума, в смисъл, че наистина хубавото по ред причини рядко е евтино, а евтиното рядко е наистина хубаво, а принините не са свързани с изкуствено раздуване на цените, както някои хора често мислят. Не те познавам, може да си професионален китарист и много добре да знаеш какво искаш. Може и да си ентусиаст, който просто иска да си направи различна китара. Пиша ти тия неща, защото много познати се поопариха от резултата на мисленето "много добро и много тънко като пари" и в крайна сметка не получиха каквото очакваха. Дано знаеш какво правиш!

Успех в начинанието, дано се сдобиеш с мечтаната китара.

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • Like 4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Много уважавам коментарите, мненията и темите ти. В крайна сметка точно така стана, както казах в началото, нали? С изключение на това за затворената тема. Не съм, нито професионален китарист, нито човек който иска да има "различна" китара. също така не съм съгласен с това, че тънкото като пари е зле като звук, особено обратното. Много пъти "перфектни" и адски скъпи китари (чак адски не, но 800-1200 лв) не звучат чак толкова различно, като някои по-евтини. Примери няма да давам, но имам няколко от моя скромен опит с този инструмент. Не съм искал никой да обидя, просто си го написах "на ЛС"... Знам, че каквото и да напиша, даже да съм някакъв производител на ел. китари, пак ще се появи някой, особено в бг форум който да намери някакъв проблем или нещо да добави. Същата тема пуснах в друг музикален форум (не БГ) и няма нито един (от около 20 коментара) който да беше такъв. Както и да е. Поздрави на теб и дори и да не намеря китарата която най-много ми допада, поне ще знам къде и как да търся. Благодаря за съветите!

 

 

 

ПП. Освен това скъпото за някои е евтино за други!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ти написах тия неща от лични впечатления. Нататък ти си знаеш. По принцип лютиер трудно би могъл да бие китайците в по-ниските ценови класове. Поради ред причини - все пак 800-1000лв е с 200-300лв. над средната работна заплата в София.

А лютиерският труд е ръчен и квалифициран. Качествените материали също не са евтини. За да ти направи някой топ китара за под цитираните 1000лв крайна цена със всичко, трябва или да е обрал склад за първокласен материал и за китарен хардуер, или трябва да е мазохист, или пък да е ентусиаст който го прави за кеф и почти не за пари(но няма да има ной-хау на опитен лютиер). Та.. аз застъпвам тезата, че си струва да се поръчва инструмент само тогава, когато наистина се иска инструмент. Иначе съм сигурен, че примерно един Vintage от магазина за 500+ лева ще свири доста по-добре или най-малкото ще изглежда по-добре от китара за същите пари, направена от лютиер. Просто добрите лютиери в общи линии не правят китари за 500 лв, защото едва ли биха могли да се издържат от това. А който знае какво иска и е сигурен, че за да се изпълни желанието му е необходим труда на наистина добър лютиер, знае колко струва това.

Това са моите скромни 5 стотинки. Не, че не можеш да си поръчаш примерно китара за 600лв. при лютиер, но тя почти със сигурност ще звучи по-зле от китара, която ще си поръчаш при друг(известен и уважаван) лютиер за примерно 1500-3000 или повече. Изключението от това правило е просто... изключение.

 

Това не означава, разбира се, че всеки който ти обяви цена 5000 ще ти направи страхотна китара.

Но затова се гледа кой съфорумник какъв е, какво пише по форумите, как свири, чие мнение изглежда меродавно, гледат се снимки, слушат се семпли, при възможност се пробват и китари... рисърч :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001: Каменов,подкрепям те и те разбирам!!!

Вярно е, че тук има "колеги", на които им е скучен живота и чакат подобни теми, за да се "отпушат " и да заспят спокойно... , но има и други, които добронамерено и приятелски, са готови да помагат! Темата е интересна и след време, може би и друг наш колега, ще има подобни въпроси, но няма как да прочете твоите ЛС!!!

Позволявам си, да се включа, заради това, че преди около година имахме подобен спор с Evtim Djerekarov.... Оказа се, че и двамата си имаме своето право, просто не сме се доуточнили!!! :no:

Мечо Пух казва:

- Колкото повече, толкова повече!!!

Евтим няма да те подведе!!! :ok:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каменов,какво е тип Лес-Пол според теб, те не са нек-тру,конструкцията е друга,аз на твое място директно си взимам дърт Гибсън от и-бей,знам,че ще има плюнки,че спамя :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина, може и да говорим за различни неща. Под добър звук аз разбирам звука на китари, които нормално(серийнио) струват повече от 1000лв, и то за по-добрите бройки от тях(да, дори при тях понякога се срещат такива, които не впечатляват с кой-знае какъв звук).

Примерно, макар да е клише, говоря за звука на добър LP, strat, tele... и то за тия от тях, които би си избрал след пробване на всички в магазина.

За качество и звук около и над това говоря, когато говоря за "скъп лютиерски инструмент".

Иначе ако просто искаш лютиерска китара, която свири прилично(да кажем като свястна подбирана серийна китарка за под 1000 лв) и е изпълнена по твой каприз, сигурен съм, че ще намериш кой да ти я направи, най-малкото защото във форума има хора, които правят китари за хоби и личен кеф в по-голяма степен, отколкото от за прехрана. Е, няма да е като китарите за които говоря по-горе, но като нищо може и да ти хареса.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

HillBilly, това, че няма такава конструкция или по-точно са рядкост, не значи, че не "работи"! За да поискам нещо и за да тръгна да правя нещо, чета, разглеждам, питам. То и Пунто 170 коня няма, но със моите две ръце го постигнах! Напиши les paul neck trough или просто neck trough и ще намериш такива китари колкото искаш. Моля модераторите да затворят темата. Благодаря на всички отзовали се, коментирали и изхабили ценното врме от животите си. Добрия тон в този форум трудно се постига. Упсех, здраве и късмет на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.