Jump to content
Българският форум за музиканти

Размер на мундщук


Recommended Posts

Малко тъпичък въпрос :blush:, но до сега не съм се интересувал. Как да разбера какъв размер е мундщукът на саксофона ми :D Ще си купувам нов и искам да знам на какъв съм свирил сега, а никога не ми е трябвала тази информация че да съм се интересувал преди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мундщуците нямат размер - имат марка и модел. Разпознава се по надписите по него, но ако не е марков, няма надписи по него и съответно ако не си опитен, няма да разбереш какъв е отвора. Като дойде време да си купуваш нов, отиваш в магазина и пробваш. Мундщук не се купува нито на око, нито на приказки - мундщук (както и инструмент) се пробва.

 

Питай, ако имаш други въпроси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В случай съм решил да купувам мундщук и съм си харесал няколко в ebay и още един такъв сайт за интернет пазаруване. Така като не мога да го пробвам мога ли да се набутам?

 

И друго ми направи впечатление, сегашният ми мундщук e на външен вид нещо подобно: http://www.abi.co.nz/wp-content/uploads/2010/01/Otto-Link-Hard-Rubber-Tenor-Sax-Mouthpiece.jpg

А в сайта има изгодни оферти за подобни мундщуци: http://i.ebayimg.com/t/New-Alto-Saxophone-Metal-Mouthpiece-Cap-Ligature-7-/00/$(KGrHqR,!lQE4lQLrciiBONjzqm3mw~~0_12.JPG

 

Като е толкова по-дълъг нещо променя ли се?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момче, чети внимателно какво ти пиша... Да купуваш мундщук, особено от интернет, не е шега работа.

Преди 2 години и половина си купих метален Otto Link 7* от нета. Пристигна мундщукът, но бях много разочарован. Изобщо не беше това, което очаквах. Беше почти невъзможно да се свири на него, просто данните не отговаряха на реалността. 2-3 месеца след това го продадох и от миналата пролет отново имам същата марка и модел, но този път имах възможност да пробвам и попаднах на много добра бройка.

Така че, разбира се, че ще се набуташ, при положение, че изобщо не знаеш характеристиките на настоящия ти мундщук и на този, който ти предстои да купиш. Така на картинка всички изглеждат хубави, но на картинка е едно, а на практика - съвсем друго.

Ела в София, ако искаш ще ти кажа къде и при кого да отидеш, но недей да правиш глупости по нета, за които ще съжаляваш, след като ти пристигне пратката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В такъв случай би било добре да знам къде да търся. Не живея в София, и за това си нямам идея къде да търся, но от време на време се случва да имам път на там. Ако можеш да ми кажеш къде мога да си намеря що годе хубав мундщук, от който да не ми олекне джоба с 200 лева, бих бил доволен. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че ще ти кажа. Нали това ти казвам - питай за всяко нещо, не действай на своя глава, защото си твърде зелен, за да го правиш.

 

Отиваш до Консерваторията в магазина на Цецо Русинов. Носи си саксофона и настоящия мундщук. Задължително си приготви добре разсвирен, но не стар и умрял платък! Кажи му, че аз съм те упътил да отидеш при него.

За 200 лева при него можеш да си вземеш добър мундщук, но всичко зависи от тона, който търсиш. Скъпарският и комерсилиален тон, който чуваш от Sky.fm Smooth Jazz, струва пари (от 400 долара нагоре), а и трябва солиден опит за него. На всичкото отгоре, тези скъпи мундщуци искат и скъпи инструменти (3000-4000 долара нагоре), защото иначе няма ефект от тях. Гривната също оказва силно влияние върху тембъра на тона и качествата му. Една хубава гривна е от 100 лева нагоре. Ако в момента си с най-обикновена (най-често крива и с много лош захват), няма да разбереш нищо от новия си бъдещ мундщук. Моят мундщук има хубава фабрична гривна, но не всички мундщуци предлагат тази екстра. Цялата работа не е като да вдигнеш капака на скъп роял, да натиснеш произволен клавиш и прекрасният му тон да зазвучи... При духовите инструменти го няма това нещо... Всичко се постига с голям опит, с много свирене и всичко по реда си и с цената си... $$$.

При Цецо освен нови, има и стари мундщуци, които звучат страшно, но и за тях трябва опит... Първо трябва да знаеш какво търсиш като тон, след това той ще те насочи. Най-вероятно ще е ебонитов или hard rubber. За метален не се гласи, защото при металните възпроизвеждането на тона става по-трудно и изисква повече опит. Аз се хвърлих директно на метален, но все пак съм кларнетист от 10 години и не ми представляваше особен проблем.

 

Иначе 200 лева са нищо за професионален мундщук. Минимумът е 200 долара и от там нагоре... Става въпрос за цена за нов.

Редактирано от Мартин87
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скъпички са цените на мундщуците, но новото си е ново. Освен купуване на "старо", но от близък и познат музикант. Показаният Otto Link 6* е хубав за начало, но звездата създава известни неудобства за неукрепналия, неопитния инструменталист-духач. За учебна цел аз винаги съм препоръчвал професионалния Berg Larsen мундщук - 100/2, 105/2 или 110/2 SMS (по-големия номер означава по-голям отвор). По-лесен е за овладяване и сравнително по-изгоден спрямо цена-качество! След време, когато укрепнеш, сам ще знаеш какво ти трябва. Тоест няма да минеш само с един мундщук! Не се хвърляй на модни увлечения. За повече подробности можеш да прочетеш "Справочник на английската терминология в музиката", раздел 13 - Други думи и значения - При дървените духови инструменти с твърдо езиче. Може да ме потърсиш и на ЛС.

Слушай избирателно какво ти казват по въпроса. Мнения много, но изборът е твой. И парите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да изясним нещо първо, аз не съм професионалист и не мисля, че ми трябва професионален мундщук на този етап. Друго е, че не мога да дам 200 лева за мундщук и 100 за гривна. Ако има втора употреба пак ме устройва стига да не е много скъп и да ми е удобен. Гледах в сайта на Русинов, но не видях да има много избор, но предполагам в самия магазин има повече. Всъщност за това започнах да ги гледам тия по интернет, защото за 40-50 долара имаше голям избор, а както казах не мога да си позволя да давам кой-знае колко пари, а съм сигурен, че за да си купя нов мундщук от някой магазин трябва да охарча. Знам, че за тия пари няма да е кой-знае какво, но за напред ще мисля за качество, все пак още се уча. Ако в магазина на Русинов има избор между нови, стари бих отишъл да пробвам тия дни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аматьорският мундщук не става за професионална работа. Обратното е напълно възможно и по-дълго служи. Показания Otto Link в началото е от професионална величина. Дали един мундщук е "удобен" или не може да определи познавач, а не начинаещ. Защото няма база за сравнение, щом задава подобни въпроси. И последно, тромпетът е достатъчно трудоемък музикален инструмент, за да се раздвоява времето за подготовка и на саксофон. Първо, защото и той не е лесен и второ, по-добре за втори инструмент използвай пианото. Ще бъде по-полезно за изучаване на музиката.

А евтиното винаги излиза по-скъпо!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спрях да се занимавам с усилено с тромпета когато започнах да се уча на саксофона. Сега от време на време посвирвам с него да поддържам форма, но не деля време между двата инструмента. Този Otto link го дадох просто за пример, не бих казал че ще си купя такъв. Също така не съм казвал, че искам аматьорски мундщук при положение, че в момента свиря с такъв. Искам такъв, който мога да си позволя и в същото време да ми върши работа. Започвам да се чудя вече дали не искам прекалено много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При това положение, няма да е лошо да кажеш с какъв инструмент, мундщук и гривна си понастоящем, щом не можеш да си позволиш нещо от 200 лева нагоре. Искам да кажа, че покупката ти може да се окаже леко излишна, защото може да се окаже, че ще си дадеш парите за нещо, което е вероятно да е на същото ниво.

Дай подробно описание, за да те упътим възможно най-правилно и за да знаеш предварително какво да търсиш.

В сайта на Цецо има качени много малко неща, защото от дълго време не го е обновявал. В наличност има далеч повече саксофонски и кларнетски аксесоари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма кой-знае какво за казване. И сакса и мундщука са китайски, дори няма написана каквато и да е марка. Във "фукня" има снимка. Всъщност мисля, че по-надолу по отношение на мундщук няма на къде, за това и съм решил да го сменям.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом е такова положението, гледай да минеш по-тънко, защото както ти писах по-горе, хубавите мундщуци се чуват основно на хубави инструменти. На този етап, ще ти свърши работа нещо до 100-на лева. Но не пренебрегвай гривната. Хубавата гривна ти прави правилен захват върху платъка, докато тенекиената китайска гривна, е по-скоро пародия на това, което всъщност трябва да бъде. Все ми се върти в главата, че при Цецо има кожени гривни на приемливи цени... Дано да имаш по-нататък желанието и средствата, за да си позволиш хубав инструмент и всичките му аксесоари покрай него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямах желание да се обаждам отново по повдигнатата тема, но ми се струва, че фетишизирането на кожената гривна за мундщук на саксофон или кларинет и то при начинаещ е малко много. Чувал съм, а познавам и досега чудесни музиканти, които продължават да свирят с успех на по-старите /тенекиени/ гривни и изобщо не им личи. Защото веднага идва въпросът: "А старите майстори на инструмента, като са нямали кожени как са свирили ?!..." По-хубавите маркови мундщуци не са с китайски гривни! И въобще, според мен, симулирането на големи познания от някой пред начинаещ може само да го пресира и обърка. Ежко знаел тринки, ала добринки.

Когато се учех нямаше и помен за кожена гривна. И досега на саксофона свиря с "тенекиена", ама Otto Link! На кларинет - с кожена. Може да се поспори дали разликата в звука не идва повече от мундщук, платък, размер на отвора и марка, отколкото - гривна! Но няма смисъл от това.

Който го може, го може! А учащия се трябва да има и малко късмет - да случи на преподавател.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, нека не се заяждаме, защото е безпочвено. Може да ти звучи всякак, дори смешно, защото съм само на 24 години, но повечето от това, което пиша не е симулиране на познания, а опит. Никъде не съм писал, че всички метални гривни не стават, дори не си го и помислям, просто защото не е вярно. Писах, че не стават тези, които идват с възможно най-евтиния (да го кажем фабричния мундщук) и изобщо нямам намерение да обърквам момчето, камо ли пък да го навивам да си купува нещо, от което няма да има реална полза.

На тенора и аз съм с Otto Link, с оригиналната му гривна, но момчето едва ли знае в момента за какво говорим, ако не потърси в Гугъл точно това, което пишем, а именно за това, че фабричните гривни на металния Otto Link са едни от най-добрите от край време, заедно с тези на Sugal. Това за Sugal-a също не е симулиране на познание, а опит, защото имах възможността да пробвам такъв мундщук миналата пролет. Става въпрос за Sugal JB-101*.

На кларинета и аз съм с кожена, на Еди Даниелс, тази с регулируемите пластини.

Очевидно си пропуснал това:

Моят мундщук има хубава фабрична гривна, но не всички мундщуци предлагат тази екстра.
- написаното е абсолютно вярно. Продават се скъпи мундщуци, със страхотен звук, но без гривна.

 

Хайде, следващият път прочети какво пише и тогава обвинявай мен или някой друг в симулиране на знания пред начинаещ. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.