Jump to content
Българският форум за музиканти

Опит за изработка на акустичен бас


Recommended Posts

Здравейте! От няколко дни ми се върти идеята да си направя един акустичен бас, но понеже това ще ми е 1-ви опит бих искал да споделя какво ме тревожи, а вие да ме посъветвате да не допусна някоя грешка.

Значи държа да кажа, че изобщо не съм "гъзорък" , разполагам с всякакви дърводелски инструменти, и понатрупан опит с боравенето с тях.

Та идеята ми е следната... тяло от акустична китара, с гриф от бас китара. Засега разполагам само с тялото, но до вторник ще имам и гриф. Първото притеснение е относно тялото - от е от Орфей Ромбус, и като гледам е малко по плитко от Кремоните да речем...това в минус ли ще е? Какво зависи от дълбочината на тялото?

Следващото нещо е разлепването на стария гриф без да осакатя тялото.Има ли някакъв изпитан метод затова? Днес го понапънах мако, но се държи здраво и не дава никакви признаци...

Във вторник като взема другия гриф...като поогледам ще реша как да го насадя на тялото...ама ако има някаква изпитана конструкция, нещо правено ще се радвам да споделите.Мисля да направя метален струнник като оригиналния, но за 4 струни и да преправя магарето. Изобщо доста неизвестни, за които ще се радвам да помогнете. Откъм изпълнението мисля че ще нямам проблеми :)

КАто започна във вторник-сряда ще снимам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За отлепването на грифа-трудна работа.Обикновено при фабричните инструменти се ползват синтетични лепила,които не се разтварят от нищо.

Ако е много стара китарата-сигурно казеиново лепило,или нещо от рода на С200.

Снабди се с метални шпаклички за автокитване-има ги по магазините в комплекти по4-5бр.Струват около 3 лева.

Една спринцовка.Шпаклите ги ползваш за да ги забиеш във фугите с лепило,а със спринцовката пускаш по малко например спирт.

Така се отварят стунни инструменти,но там лепилото е туткал и спирта го разтваря.

Трябва голямо търпение и внимание.

Ако не се получи-рязане и с длето изчистване на ненужния материал.

Не знам дали корпуса ще издържи опъна на басовите струни.

Редактирано от lyubohar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо измери мензурата на баса / 0-12 прагче, умножено по 2/ и виж къде ще се падне долния бридж, да не ти дойде късичко тялото... примерно мензура на акустичната китара 630мм и гриф за бас с мензура 850мм... и колегата е прав като се съмнява че корпусът ще издържи натоварването на басовите струни

Редактирано от никони
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво имате предвид с това, че корпуса няма да издържи? Предполагам, че ако залепя бриджа на лицевата страна, тя ще се "издупи" заради опъна.... аз си мислех за такъв бридж, които се захваща странично - http://www.elderly.c...e-tailpiece.jpg .... съжаляван, не можах да намеря по обяснителна снимка....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нямам предвид струнника,че няма да издържи,а конструкцията на китарата не е предвидена да издържи опъна на басови струни.

Мисля,че по големия опън ще доведе до поддаване в областа на сглобката и в резултат на това струните ще се отдалечат от грифа.

Вътре в акустичните китари има няколко моста и укрепващи конструкции.Те трябва да са проектирани за да издържат определен опън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, сега разбрах какво имате предвид. В такъв случай какво бихте ме посъветвали? Примерно някакво подсилване на дъсчицата,която държи грифа? Това би ли повлияло негативно на акустика и резонанс? Или използването на неметални (найлонови) струни? Гледам и някакви гумени има (rubber)? На мен основната ми идея е да се изкара съвсем акустичен звук,без ползването на пиезота и тем подобни електроники. Да се надявам че идеята ми няма да се окаже мъртвородена по начало...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам акустична Кремона и бас Орфей. Съответно 21 позиции, мензура 645 и 20 позиции, мензура 750. Физически може да се насади грифа от баса върху тялото на акустичната, събира се. По въпроса за опъна, обикновено върху струните е указан и опъна им, може да се направят няколко сметки.

Другите варианти май са ясни, поръчка при лютиер или закупуване на готов инструмент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.