Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Колко горе-долу би излязла една песен с клип (тук включвам всичко - семпли, заснемане на клипа и т.н.). Хореографията ще я правя сам, а клипът ще използва мотиви от мои любими клипове, защото искам да е различен на фона на другите БГ клипове, които просто имитират модата на запад в момента и са банални до втръсване. Самата песен ще е осъвременен кавър на западно парче (отдавна забравено). Та колко горе-долу според вас би излязло всичко? Освен това искам да ми препоръчате добри звукозаписни студия/продуцентски къщи в София, защото не знам къде има, нов съм в града.

Благодаря предварително!

Отговорено

Много е относително .. накой може да се навие да ти направи аранжимент и за 200 лева , а някой може да ти иска и 2000 лева ((( + един час в студио (50 , 70 , 100 лева) , ако смяташ , че за толкова време ше ти стигне да си изпееш текста .. и в студиото би тряало да ти го смесат и мастрират трака , за да е готов за консумация ... а за клип е още по-относително с още по-разнопосочни суми ..

Ако питаш мен хвани някой от форума да ти направи някъв аранжимент , за да е по-евтино и доколкото си спомням имаше някви обяви в раздела предлагам ..

• 2 weeks later...
Отговорено

Записът в студио се хваща, когато е направен добре. Така че си заслужава парите

Отговорено

Да ти кажа, скоро преди 1-2 месеца гледах една реклама се въртеше по Тянков ТВ, беше записване на песен в студио + HD видео клип за 400лв. :)

Отговорено

Какъв стил е песента която искаш да запишеш ? Има и друго важно нещо : всеки жив инструмент в повече покачва цената на продукта ...

Отговорено

Ами първоначално се бях ориентирал към поп-рок, но повече клони към поп-денс, няма търсене за поп-рок песни в момента. Предполагам няма да има никакви живи инструменти, освен глас. :singer:

А относно клипа - като се заснеме как стоят нещата с лансирането? До колкото знам във вибокс се плаща клипът да е сред избраните, на първа страница. Идеята ми за клипа е да е нещо различно на фона на повечето съвременни клипове, които са прекалено лъскави или ва другата крайност - прекалено сивкави. Има елементи от западни клипове, които бих искал да бъдат използвани. Няма никакви 3D ефекти, само 2D такива, така че не би трябвало да излезе много.

Отговорено

Ъпдейт: Ще допълня, че относно клипа, имам вече готови идеи. Искам да бъде доста различен от модерните напоследък клипове с висока резолюция, където образът е прекалено "остър", искам да е леко "замазан", все едно е филм, ако разбирате какво искам да кажа. Може да има и dreamy effect та места - тоест образът да става замазан по краищата като в някакъв сън примерно. Например фокусът да е върху мен, да съм навън, обаче околните обекти - дървета, трева и т.н. да са замазани и т.н. Предпочитам да е цветен, с топли цветове, за разлика от повечето съвременни клипове, където се залага повече на студените.

Искам ретро 2D ефекти, които ми харесват, например - завъртане на екрана, разделяне на екрана на няколко (еднакви или не) правоъгълника с различен образ и т.н. Искам да има леко ретро излъчване. Та колко би излязъл такъв клип според вас?

Отговорено

Пич, ти още не знаеш как ще звучи песента ти, а вече коментираш ефекти в клипа... :slap: Още повече че тръгваш с кавър а не с авторска песен - само заради това ще ти излезе доста по-скъпо, защото ще трябва да си купиш авторските права, иначе никой няма да го излъчи. Но това не е най-големия проблем...

Доколкото схващам искаш да направиш нещо комерсиално, което се търси, с което да хванеш окото и да почнат да те въртят по телевизиите. ОК, за да го направиш ти трябва добър аранжимент, качествен аудиозапис и що-годе сносен клип + много PR и раздухване каква "обещаваща нова звезда" си. Да речем 15-17 000 лева (1500-2000 лева за аранжимента и обработката, 15-20 студийни часа запис, които са по 70-100 лева + поне 5 000 лева за снимки и монтаж + още поне 4- 5000 лева за ПР). И това е при положение, че чисто в професионален план знаеш какво искаш да получиш като резултат и как точно се прави това. Дори и да имаш такива пари, само с тях не става. За примери мога да дам мнооого родни "звезди" с голям бюджет и нулев интерес към тях.

Иначе никой няма да откаже да ти вземе парите за звукозапис, клип или разпространение, но... имай едно наум

Отговорено (Редактирано)
е един мой аранжимент. Ако ти допада можеш да се свържеш с мен и да измислим нещо заедно. Поздрави :) Редактирано от emo_tion1
Отговорено

@

darmonko от години знам как ще звучи.

Песента е на one-hit wonder от 80-те, ако може да се каже така.

Тогава много внимавай, че такава one-hit звезда от 80-те сигурно вече клони към средна възраст, изпил е спестяванията си и сега по цял ден рови из youtube, за да намери и осъди някой, дето се е сетил да му прави кавъри, без да си откупи авторските права.

С поста си не целях да се заяждам, просто знам как хиените от бизнеса (аранжори, студийни работници, оператори, монтажисти на клипове и т.н.) обичат да им падне в ръцете някой самопродуциращ се изпълнител. Нещата се проточват във времето, първоначалните пазарлъци се изменят, поставят се условия за още пари и накрая като кажеш "аман" ти дават тракове и видеоматериал с ниско качество и негодни за употреба от други техни колеги.

Има два начина да постигнеш това, което искаш:

1. Правиш си всичко сам и разчиташ минимално на външна помощ. Доста по-евтино, но изисква да разбираш поне малко от комозиране, аранжиране, звукозапис, мастеринг и т.н.

2. Вадиш голям бюджет и ползваш услугите на високо платени, но качествено работещи специалисти. В София, където си, при добро заплащане от твоя страна си вършат работата добре.

• Like 1
Отговорено (Редактирано)

Дармонко по прицнип не е хубаво да говориш от името на други хора, особено като не ги познаваш. Сега някой си какво правил какво не правил си е за негово сметка. Ти нямаш право да клеветиш хората, тоест имаш право но в крайна сметка клеветата си остава клевета и по тоя начин петниш своята репутация, а колкото то YOUTUBE никой изпълнител няма да тръгне да те съди за това че си му направил кавър, дори и ще се радва понеже той печели от това. Единственият случай в който може да те осъди е ако започнеш да правиш пари от дадената песен без разрешение. А и самата тюба ПЪРВА носи отговорност за това и ако ще съдят някой по скоро първо нея ще осъдят че разпространява такива клипове. Мислиш ли, че ще го позволят това да се случи ? Точно затова и ако изпълнителя реши може да се оплачи и единственото нещо което могат да ти направят е да ти свалят клипа от сървара,

Редактирано от emo_tion1
Отговорено

Уважаеми колега emo_tion1,

1. Говоря от името на себе си, когото познавам.

2. Не съм наклеветил никого, защото никого не съм назовал по име. Бих могъл да назова имена, но не е етично, затова използвам събирателен образ вместо конкретни имена. Ако считаш, че това е клевета спрямо теб лично и конкретно - не е така.

3. Считам, че не петня своята репутация като предупреждавам други музиканти за евентуалните подводни камъни, на които могат да се натъкнат в процеса на самопродуциране. Напротив - смятам, че споделянето на опит е начин да предпазя други хора от грешки, които биха им стрували пари и нерви.

4. Това кой какво е правил не е за негова сметка, а за сметка на този, на когото го е направил.

5. Когато си презаписал и разпространяваш дадена песен със запазени авторски права, всеки адвокат може да докаже, че го правиш, за да спечелиш от нея. Затова авторските права се откупуват, а телевизиите не излъчват клипове на кавъри без откупени авторски права. Това важи до някаква степен и за YOUTUBE, въпреки че там можеш да видиш любителски кадри от всякакви концерти, на които снимането уж е забранено. В най-лошия случай продуцентската компания на оригиналния автор ще има официално представителство в България, което ще заведе дело в нашенския съд.

6. Явно специфичният ми начин на изразяване не е бил достатъчно ясен, което приемам за недостатък на своя пост. Опитах се да вложа малко чувство за хумор, което, естествено, не всеки е длъжен да долови.

• Like 1
  • 3 weeks later...
Отговорено

Ъпдейт: Съвсем сериозно ми беше дадено да разбера, че клипът няма да мине без поне една пищна дама в клипа. И аз като всеки харесвам хубави жени, но според мен една сладурана ще ме засенчи, ако се появява твърде много в моя клип. Нейното участие, естествено ще вдигне бюджета за клипа, но и шансът да бъде забелязан се увеличава многократно, такава е днешната публика. Сега не може да запишеш клип както са го правили някога - просто нахвърляни кадри от лайв концерт на изпълнителя/групата или сами на бял фон, пеещи и свирещи или въртящи се в кръг на някой покрив с фон небостъргачи във вечерно време. Сега всичко трябва да е лъскаво, за да е успешно. И въпреки това и в най-семплите клипове от 70-те и 80-те виждам по-хубави идеи, сцени, фокуси и движения/хореографии, от колкото в така модерните сега клипчета, включващи хотелски стаи, лъскави коли или така баналните вече плажове. Сегашните клипове, без значение дали в БГ или "на запад" са все от този сорт. Нека не обвиняваме само чалгата, такива са световните тенденции от 90-те насам.

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.