Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Според мен,то4но така не се вади пар4е по слух.Може би във фенските години,когато децибелите са дале4 по-важни от музиката-да....За мен правилото е винаги със слушалки,максимално концентриран,тихо,за да слушаш партиите не само на барабаниста,ами и на останалите инструменти,а това е супер важно когато запо4неш да свириш с група-да се нау4иш да слушаш околните и да ги усещаш,а не само себе си.За по-трудни пар4ета,ако имаш нотен текст,поне да разбереш възловите моменти,акценти,унисони....и както и колегите по-горе казаха,хармонията на някой от водещите инструменти.Понякога,когато си супер заинтригуван от стила на даден музикант,гот е да го видиш и как свири дадено пар4е,конкретен момент от него,защото целта ти е да го извадиш едно към едно с неговата техника,а ако нямаш ноти,на аудио запис може да не го възприемеш правилно или да търсиш подходящатата техника за да наподобиш неговото изсвирване,а не това ти е целта,но пък така рзвиваш интерпретаторските си способности.Затова най-добре е съ4етанието на всякаква информация-аудио,видео,ноти.По принцип всеки сам си търси своя на4ин да вади пар4ета,но си има и ве4е установени,от тези преди нас. :read:

Редактирано от vihro
Отговорено
аз ги вадя по слух но никога със слушалки ;) има вероятност ако си сложиш слушалки да не си 4уеш грешката и така я вадиш грешно и като идеш на репетиция и запо4неш да свириш си казваш "а тва тука не било така" и аиде пак отна4ало :wall: тва си ли4но мое мнение но си мисля 4е и други като мен които си вадят песните по слух имат такива проблеми

Пич вади се със слушалки,но НЕсвирейки,за да можеш да чуеш детайлите.Вече като го научиш тогава започни да свириш с даденото ЦД;)Мисля че ме разбра.А Вихро е много прав за това с източниците от колкото повече,толкова по-добре.Най-малкото има някои фигури,които можеш да ги извириш по 100 различни начина и като видиш дадения мръсник как го свири на живо е много по-лесно да вникнеш в парчето.Особено за джазз сложнотии.

Отговорено

Nothing Else Matters- по слух, съвсем лесно. Дейв Уекъл- по слух, съвсем се размазваш от кеф и се отчайваш от себе си. Съгласен съм- по лесните на слух, за другите се позаписват работите :rolleyes:

Отговорено

Ами, ако имаш достатъчно развит слух///става и по слух, но едва ли ще чуеш всички тънкости и детайли. Най - сигурно е със слушалки.(но без да свириш). Аз лично си записвам на един лист следният модел(това е само пример за съответната песен):

1.Интро

2.Куплет

3.Брейк

4.Припев и тн

Смисъл запаметявам си партиите и си записвам коя след коя следва...така ми е най лесно.Но след като изсвириш едно парче 30 пъти и от това няма нужда.

:nono:

Отговорено

Ми при мен положението е малко като при "aarab" . Но никога не съм опитвал да вадя парче едно към едно. Просто така ми харесва :godbless:

Отговорено (Редактирано)

аз запаметявам к'вото мога, така наи-добре си знаеш за к'во иде реч :P пък ако не може така, тогава си намираш най-дървения диктофон и почваш. То като изсвириш нещо един път, или поне при мене, после като го чуеш, лесно ще го възпроизведеш дори и да е дълго и сложно само му помниш ритъма и импровизираш :P та даже и ноти да не се знаят, ако имаш слух, те не играят :) нищо че по-горе вече беше оплют слухът, та той е наи-важното, нали слушаш музиката, ако имаш слух, ще успееш да чуеш цялата хармония и никой няма да свири нито по-високо, нито по-ниско, всичко ще си е в нормите и ще излеза поредното уникално парче :P

Редактирано от petkunq
Отговорено (Редактирано)
1.Интро

2.Куплет

3.Брейк

4.Припев и тн

Напълними душата с това. :curse::P:bravo:

Редактирано от bonzo