Jump to content
Българският форум за музиканти

Първа по рода си изцяло фолклорна дискотека.


Viara Ivanova

Recommended Posts

Понеже в няколко теми разговора се завърта към чалгизацията на съзнанието на модерния българин реших да споделя този линк, надявам се да съм оцелила мястото за темата.

Не съм свързана със събитието по никакъв начин, нито имам желание да го рекламирам. Просто ми се стори интересно като начинание и тъй като тук има хора, които се интересуват от и слушат и български фолклор, а там музиката и танците вървят ръка за ръка, реших, че на някой може да му стане интересно и да посети дискотеката. Доколкото разбирам от линка ще я открият на 13ти ноември и ще се намира в София.

 

п.с. Аз лично много се кефя на факта, че сред жените в България най-популярния "фитнес" в момента са народните танци.

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

После да разкажеш в темата, моля!

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вяра,ти гледаш отстрани на нещата,тоест от друго място,как ти се струва картинката на 10-12 годишно момиче със слушалки и избичена чалга в тях (чак отдалече се чуваше)- дотук класика,ама въпросното беше изпратено от бесните селяндури родители да разхожда куче,естествено без каишка и повод.

Въпросния пес се набута при моето куче,което тръгна да го трепе/яде,защото си пази господаря,креща на дебилчето- хвани си кучето,а то си слуша гюбека и не възприема ..,това имаме предвид като чалга - откровената тъпотия и несъобразяване с останалите,а танците са си хубаво нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си, аз наистина гледам отстрани. Обаче и аз имам точно същото предвид под чалга.

Тази година имах възможност да общувам с млади хора, които пеят и танцуват български фолклор. Интересно, че сред тях не забелязах несъобразяване и дебилство. Бях респектирана от уважението, с което говореха за преподавателите си и за музиката. Нямаше някой да каже: А...тя госпожата не може много да пее/танцува, но е най-добрата в града. Нещо, което не срещнах сред студентите по поп и джаз пеене примерно, с които говорих. Това ме накара да си задавам разни въпроси, но за тях друг път.

Ще встъпя в страни от темата, но моето мнение е, че възпитанието на подрастващите и осигуряването на благоприятна среда за развитие на вече порастналите( като мен и теб) е отговорност на обществото до степен да се осигуряват алтернативи, възможности. Всеки сам решава кой път ще следва, дали ще слуша чалга, дали ще се "големее", дали ще убива ... Важното е да се създават алтернативи на тези неща. За да могат хората, които не желаят да ги правят тия работи да имат какво друго да правят. Защото в момента примерно все още в България има силна фолклорна школа, но тя иска развитие, донякъде няма да ни навреди и популяризирането на фолклора ни сред самите нас.

Мисля че идеята с народните танци в подобен клуб е страхотна и ще ти кажа защо. Не е само въпрос на традиции и култура, нито на противопоставяне на чалга с фолклор.

Народните танци и народното пеене, също като тренирането на някакъв спорт възпитават дисциплина и уважение към труда, който всеки полага.

Все едно да си пратиш детето в добър карате клуб. То ще иска да е като сен сея, честно, уважително, трудолюбиво.

Пътят към възпитанието на подрастващите и обществото започва с осигуряването на ей тая възможност - да искат да бъдат съобразителни и уважителни, да се гордеят с това, че са такива. Точно затова ми хареса идеята за фолклорна дискотека като едно от нещата, които могат да се направят в тази посока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че наблюдаваното отчасти се дължи на спояващото качество на фолклора. За един човек е по-лесно да се осъзнае като част от една подобна по-малка спрямо целия свят група, за която фолклорът е характерен и е малко или много виден в живота на човек още от съзряването му. Фолклорната музика е звукът на родната земя и на народа и с нея повече резонират приликите, отколкото разликите ни, което явно въздейства омекотяващо за егото, а оттам и за критикарското и големеещо поведение, разцъфва повече и уважението... Наистина, хората, които се интересуват от фолклор и някак се занимават с него, нерядко се забелязват като по-чисти и миролюбиво настроени. Вероятно е един от пътищата за подобно израстване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Беше крайно време да се открие нещо подобно- непорочно, за разлика от кръчмите с фалшиво-пеещи народни песни и одимени помещения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

За пръв път посетих въпросното заведение сега във Вторник... Мога да кажа, че наистина е чудесно. Обстановката е много добра, има "бол" място за танцуване, не се пуши вътре, цените са супер, персоналът е много дружелюбен и може би най-важното е, че всички хора са усмихнати и добронамерени. Аз направо си счупих краката от танци...

 

Наистина препоръчвам на всеки, който има влечение към нашата прекрасна фолклорна музика (без значение дали може да танцува или не), да отиде. Трябва да има повече места, където човек да може да слуша народна музика

 

Поздрави :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам, че едва сега видях темата! Няма начин, да не ме радва тази новина! :godbless:

 

Относно въпросите, които сама си задава Вяра, мога да добавя, че и аз си ги задавам.... И преди и сега, народните музиканти, са се стремели, да са колегиални, уважителни, скромни.... Изпитват удоволствие, да помагат на по-млади и неопитни колеги! Майсторлъка е обратно пропорционален на "големеенето". Убеден съм, че и тук има много от тях, но защо ли не пишат?! -_-

 

След тази командировка, ще го посетя това място! Нито килограмите, нито годините ми, ще ме откажат от хорото! :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.