Smashing Down Публикувано Октомври 11, 2011 Публикувано Октомври 11, 2011 С риск, пак да бъда критикуван, че пускам тема, която е дъвкана 1000 пъти, пускам тази тема . Намерих в интернет, няколко акорда, които се сменят по-лесно: D -> A G -> D E -> Am C -> Am A -> Dm Интересуват ме още подобни комбинации, за да свикна с акордите Дори някоя лесна песничка, състояща се само от акорди, ще ми свърши чудесна работа. Пък и нещо друго, което би ми помогнало с акордите Извинявам се предварително за темата Цитирай
ultramega Отговорено Октомври 11, 2011 Отговорено Октомври 11, 2011 Да се сменят лесно или да звучат добре имаш предвид по точно ? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 11, 2011 Отговорено Октомври 11, 2011 Науката, която се занимава с последованията от акорди се нарича хармония. Като за начало може да е запознаеш с класическата, за да разбереш някои основни неща. Научи основни понятия, виж как се построяват акордите и ще ти стане по-ясно. Много неща могат да се кажат относно "лесна смяна на акорди", но те повече ще те объркат. Като за начало, питаш за песни... ами например eто някои които знам и не ми се виждат твърде трудни: БТР - Елмаз и стъкло, Спасение Киора - Вярвам в теб Тангра - Ако имаш време Shocking blue - Venus Scorpions - Dust in the wind Joan Baez - Diamonds and rust Metallica - Fade to black, Nothing Else Matters Iron Maiden - Wasting love Цитирай
Smashing Down Отговорено Октомври 11, 2011 Автор Отговорено Октомври 11, 2011 (Редактирано) Много добър въпрос! Според мен, ако не звучат добре, няма смисъл. Освен, ако другия вариант няма да ми помогне, да ги запомня по-лесно Начинаещ съм и не ми е ясно, кое ще е по-добре, така че и двете ще ми свършат работа Но все пак, предпочитам нещо от сорта на това -> П.П. Колегата ме изпревари с коментара, за което се извинявам и му благодаря! П.П.П И да кажа че от 5-6 дни имам китара и се мъча да извадя някоя мелодия така че спадам към мега начинаещите Редактирано Октомври 11, 2011 от Smashing Down Цитирай
rockfire Отговорено Октомври 11, 2011 Отговорено Октомври 11, 2011 Момче намери си учител ,ако ще се занимаваш сериозно! Иначе ще търсиш помощ постоянно ,при всеки бъдещ проблем! Това ,че половината свят свири на китара , не значи че е лесен инструмент... 2 Цитирай
LightBinder Отговорено Октомври 12, 2011 Отговорено Октомври 12, 2011 Най-лесното нещо, което можеш да направиш на този етап, е да си вземеш тоновете от Cmajor, т.е. както са ни учили в училище - до, ре, ми, фа, сол, ла и си, като на тези тонове отговарят следните акорди: C, Dm, Em, F, G, Am и Bdim Сега можеш да експериментираш със всякакви комбинации от горните акорди, за да свикнеш с интервалите, настроенията и т.н., като силно ти препоръчвам да избягваш Bdim на този етап, защото е дизонантен и в момента повече ще ти пречи. Съветвам те, както Evtim Djerekarov любезно обясни, да погледнеш класическата хармония, както и да помислиш за учител, ако искаш да се занимаваш сериозно. 1 Цитирай
Smashing Down Отговорено Октомври 12, 2011 Автор Отговорено Октомври 12, 2011 За учител малко трудно, защото работя през седмицата. Евентуално за през събота и неделя, бих могъл да ходя. на 23 години съм (малко съм закъснял), хората свирят от 8-10 годишни, които искат (или родителите им искат, не знам как става) да се занимават сериозно и да станат музиканти. Аз, ще се старая, към едно добро ниво с китарата. Много ми харесва, като инструмент и имам желание да се науча! По принцип съм фен, на по-тежката музика, но не искам да се ограничавам във стиловете, защото китарата ми харесва като цяло. Четох, че е добре да се започне с усвояването на акордите(сигурно, това означава да ги правя механично, без да се замислям, кой пръст, къде трябва да го слагам ). Не знам, колко време е нужно за това, но ще опитвам Правя също и такива упражнения не знам, как се наричат (от горе до долу, на страни, измислям си ги по целия гриф) Благодаря на LightBinder за съвета! Ще тренирам тези акорди и акордите които вече (макар и малко трудно) свиря Ще потърся също литература, за класическа хармония, но си мисля, че вътре ще пише на китайски (за моите познания в музиката ) И като напредна малко, ще пробвам някоя от песните, които Evtim Djerekarov ми препоръча Поздрави! И извинявайте, ако има нещо Цитирай
merrick Отговорено Октомври 12, 2011 Отговорено Октомври 12, 2011 Момче намери си учител ,ако ще се занимаваш сериозно! Иначе ще търсиш помощ постоянно ,при всеки бъдещ проблем! Това ,че половината свят свири на китара , не значи че е лесен инструмент... може и да свири половината свят ,но е важно как свири,защото позиори и клоуни колкото щеш Цитирай
ultramega Отговорено Октомври 12, 2011 Отговорено Октомври 12, 2011 За учител малко трудно, защото работя през седмицата. Евентуално за през събота и неделя, бих могъл да ходя. Според мен - свири си , учи се от интернет и разни книжки. С времето ще стане работата и в един момент сам ще прецениш, трябва ли ти учител или не ти е толкова необходим. А в началото се напредва най бързо според мен и може да се мине без учител . Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Октомври 12, 2011 Отговорено Октомври 12, 2011 (Редактирано) Ще си позволя, да не се съглася. Точно в началото е най - важно, да си с учител. Аз няколко години се мъчих, като грешен дявол, и сега, само горчиво съжалявам за това. Неща, които са елементарни и логични, нямаше кой да ми ги покаже, и съм трошил сума ти време, за да ги усвоя. Недей, да се мъчиш сам, да откриваш топлата вода - отиди при кадърен учител, ще ти спести много мъки и нерви, а също и време. Получиш ли основата и успяваш ли вече да се ориентираш - книжки, интернет, клипове и всичко друго е налице. Но без основа, само ще се луташ. Поне аз бях(и все още съм, в някои отношения) така. Мойте 5 с'тинки, не натрапвам мнението си на никого. Редактирано Октомври 12, 2011 от Vasil Pavlov 4 Цитирай
ultramega Отговорено Октомври 13, 2011 Отговорено Октомври 13, 2011 Съгласен съм , че става по бавно , но ... Днес решаваш, че ти се свири на китара, утре-че ти се играе шах, а вдруги ден карате. Според мен си трябва и време да разбереш докъде искаш да стигнеш и колко те удовлетворява. Момчето искаше да научи няколко акорда , а половината форум му се скара и го прати на уроци. Пример: вие като решите да поплувате малко , веднага отивате при треньор по плуване и започвате да се стягате за някое републиканско ? Според мен за това за което е поставен въпроса , спокойно може да се мине и без учител. 5 Цитирай
Johnny Boy Отговорено Октомври 14, 2011 Отговорено Октомври 14, 2011 Може би не е удачно да се обаждам, защото и аз си дрънкотя вкъщи... Много зависи какъв стил и какво точно ти се свири. Все пак е добре да понаучиш "класическите" звучения на основните акроди. Вчера гледах едно видео за т.нар. Open Chord Concept, нещо, което е сравнително лесно и звучи не чак толкова традиционно. При стандартна настройка E B G D A E "най-лесно" се свири в Еdur (ми мажор) при тази постановка. Идеята е, че малкия и безименния пръст седят на 3-та и 4-та струна и сменяш само позицията и басовия тон. Съответно при E dur се получават следните акорди: 1 степен E - 0 2 2 1 0 0 или X 7 9 9 0 0 2 степен A2/F# - 2 X 2 2 0 0 3 степен Е2/G# - 4 X 4 4 0 0 4 степен A2 - X 0 2 2 0 0 5 степен B4 - X 2 4 4 0 0 6 сетпен C#m7 - X 4 6 6 0 0 7 степен E/D# - X 6 9 9 0 0 Звучат доста "свежо" Само малко разяснения какви са тези цифри (ако знаеш - все едно не съм писал) - цифричката е прагчето, на което трябва да хванеш струната, като от ляво на дясно са от най-дебелата към най-тънката. Там където има X - трябва да я заглушиш или с някой от оставащите пръсти (показалеца, палеца) или хващайки 5-та струна леко да допреш 6-та (и обратното). Успех! Важното е да ти доставя удоволствие свиренето (а че колкото повече можеш - толкова повече удоволствие ... друг въпрос) Цитирай
Мурзилка Отговорено Октомври 14, 2011 Отговорено Октомври 14, 2011 Абсолютно съм съгласен, че в началото трябва да има учител. Свикнеш ли да свириш с грешна постановка после е голяма мъка да я оправиш. Патил съм си . Цитирай
ultramega Отговорено Октомври 15, 2011 Отговорено Октомври 15, 2011 Задължително ли е да ти е грешна постановката ако нямаш учител? 2 Цитирай
Smashing Down Отговорено Октомври 15, 2011 Автор Отговорено Октомври 15, 2011 Johnny Boy, благодаря ти за отделеното време,ще опитам тези акорди, изглежда интересно! Иначе на въпросът ти за стилът, който искам да свиря е "Метъл", но както споменах, не искам да се ограничавам. Цитирай
Recommended Posts