petkunq Публикувано Май 9, 2006 Публикувано Май 9, 2006 Интересно ми е да знам и не само ми е интересно, но и нужно, дали наистина костите се прецакват от много свирня. Имам предвид - напулно възможно за някой, който обезумяло малати, но ако свириш технично(под техинчно разбирам пълния контрол над палките без излишна сила и няпрежение без да се кълчиш много),има ли възможност в няк'ъв по-кратък период от време да се скапят и има ли начин да се предпазиш. Не че това понякакъв начин ще ми повлияе на свиренето, но поне ако има нещо което е хубаво да се знае, бих го научил да избегна възможни проблеми в бъдещето. Мерси предварително Цитирай
vihro Отговорено Май 9, 2006 Отговорено Май 9, 2006 Може да си прецакаш ставите,най-ве4е китките,от неправилна техника,но не и костите.Разбира се,ако не приемаш достатъ4но "Ca" те 4ака остеопороза в стар4еска възраст,дори и да си мъж Цитирай
petkunq Отговорено Май 9, 2006 Автор Отговорено Май 9, 2006 e чесно да си кажа невярвам, че ми е неправилна техниката дотолкова че да си ги прецакам, няква приемлива ми се струва, а колкото до калцийя това е повече от ясно, нямам намерение да се докарвам чак дотам и да де ставите не костите аз просто така обобщително ги наричам всички апатитни елементи в нашите домашни любимци ахахаха мерси Цитирай
aladin Отговорено Май 9, 2006 Отговорено Май 9, 2006 (Редактирано) ...божке каква медецинска темата ..... Костите едвали ще ти се износиат но по скоро може да се изгърбиш,оглушееш или полу4иш заболиаване на сухожилията. Това са наи-4есто срещаните опасности за един барабанист или евентуално ниакви травми на ръцете. Наи-популярно е тендовагинита което и другите колеги по горе коментираха -заболяване на сухожилията и нервите в тая област. Обикновенно става от НЕПРАВИЛНА ПОСТАНОВКА!,пресвирване,претоварване на ръцете /за много кратко време/ или използване на прекалено тежки палки от на4инаещ барабанист. Прдпазването става като цял живот си следиш постановката/така като е по у4ебник/,да не се пресилваш да свириш примерно 9 часа само днес при положение 4е обикновенно свириш 2-3 часа на ден,както и за палките ако не си свикнал да ползваш тежки палки по-добре не го прави или бавно постепенно докато свикнеш с тях. А ако ве4е имаш тендовагинит или ниакое подобно заболяване само по4ивка и то мнооого по4ивка е "лечението". И запо4ваш пак от на4ало с постепенно натоварване до като си влезеш в нивото и формата на които си бил преди. Редактирано Май 9, 2006 от aladin Цитирай
vihro Отговорено Май 9, 2006 Отговорено Май 9, 2006 Само за ПРЕСВИРВАНЕТО съм леко НЕсъгласен.При една добре поддържана физика,по-голямото натоварване,те зарежда пове4е.Полу4авал съм болки в ставите от НЕСВИРЕНЕ,но никога от ПРЕсвирване.За мен такова понятие няма.Изтощение вследсвтие от 5-6 4аса репетиция-ДА,но не и болки в ставите.Между другото,адски полезно ще е,ако има във форума хора по-напред в сферата на фитнеса,да се направи една тема за физи4еските упражнения,необходими за добрата мускулна и ставна форма.Мисля,4е Katsko спортува активно.За да се изсвири вси4ко онова,което ти е в главата...за да придобиеш техниката за това,едно от основните неща е физи4еската ти подготовка,неколкократно да надвишава нуждите на организма.В интерес на истината,не съм виждал сред най-големите имена/за бели музиканти говоря,защото 4ерните по принцип имат ген/ хора с по-слаба физика.Най-малкото акцента върху предмишница,ръка,рамо,здрав гръб,бедро,прасец.Поне това е наложително.Знам,4е музикантите по принцип са мързеливи и мразят спорта/с малки изкю4ения,разбира се/но само така,може да се у4ат нови и нови по-трудни техники,от извергите зад океана,а и се избягват малките травми4ки и болежки-казвам го от опит.На мен фитнеса ми помага много,а по принцип съм слаб.....но до колкото си спомням,болки в китките/знак за възпаления на ставите и на4ало на тендовагинит/ съм имал още в самото на4ало,като запо4вах.В последствие,с активния спорт,това стана добре забравено минало.Изказаното е ли4но мнение :exclaim: Но аз така или ина4е,си падам малко изрод Цитирай
eL_NinYo Отговорено Май 10, 2006 Отговорено Май 10, 2006 Мен постоянно ме боли кръста и гърба,понеже свиря по 5-6 часа,а столчето ми е гадно ! ХОРА - СВИРЕТЕ НА ХУБАВИ СТОЛЧЕТА-НЕ ЖАЛЕТЕ ПАРИ ЗА ТЯХ ! Това е едно от най-важните неща,което се пренебрегва ! Цитирай
NoSoul Отговорено Май 10, 2006 Отговорено Май 10, 2006 Ебаси.... защо с лошо! Като прочетох зараза и ми се качи адреналина. Ай моля ви се Просто пий яко мляко и почивай когато се натовариш. Цитирай
vihro Отговорено Май 10, 2006 Отговорено Май 10, 2006 Мен постоянно ме боли кръста и гърба,понеже свиря по 5-6 часа,а столчето ми е гадно ! ХОРА - СВИРЕТЕ НА ХУБАВИ СТОЛЧЕТА-НЕ ЖАЛЕТЕ ПАРИ ЗА ТЯХ ! Това е едно от най-важните неща,което се пренебрегва ! На мен ми се схваща дупето след няколко 4аса свирене на Аматското стол4е,оба4е ми харесва,4е седалката е подвижна,а това което съм си харесал Yamaha DS 840 му е неподвижна и като залепнеш за него,няма мърдане Цитирай
Rocko Отговорено Май 10, 2006 Отговорено Май 10, 2006 Мен постоянно ме боли кръста и гърба,понеже свиря по 5-6 часа,а столчето ми е гадно ! ХОРА - СВИРЕТЕ НА ХУБАВИ СТОЛЧЕТА-НЕ ЖАЛЕТЕ ПАРИ ЗА ТЯХ ! Това е едно от най-важните неща,което се пренебрегва ! На мен ми се схваща дупето след няколко 4аса свирене на Аматското стол4е,оба4е ми харесва,4е седалката е подвижна,а това което съм си харесал Yamaha DS 840 му е неподвижна и като залепнеш за него,няма мърдане Бе аз да си призная.......на аматското столче ми изтръпват топките за около час, не знам защо!?!? Отгоре си слагам една кръгла седалка от някакво ресторантско кресло - дъвен диск с диаметър около 50см отгоре с дебел дунапрен и плюшена облицовка Цитирай
evans Отговорено Май 10, 2006 Отговорено Май 10, 2006 (Редактирано) Тендовагинит и други гадости Знам един универсален начин как може да се предпазиш от тендовагинит,всяка сутрин правиш по 20 лицеви опори,и нямаш грижи,така се задравяват ръцете също така трябва да се спортува,и да се яде редовно,където повечето от нас го пренебрегваме. Редактирано Май 10, 2006 от evans Цитирай
pantommind Отговорено Май 10, 2006 Отговорено Май 10, 2006 Тендовагинит и други гадости Тва моеш да го хванеш и от прекалено щракане с мишката ... правиш по 20 лицеви опори,и нямаш грижи,така се задравяват ръцете Мое и друго да правиш за заздравяване Цитирай
bonzo Отговорено Май 10, 2006 Отговорено Май 10, 2006 (Редактирано) Мен по едно време ме позаболяха ръчичките,но просто започнах да свиря по-пестеливичко по фусчето като акцентирах само на 1 и 3,а не на всички удари.Също лицевите са добро решение за заздравяване на ръчичките.Даже и на плажа помагат.А за това дали помагат при тендо куринитъ незнам, защото аз правя лицеви от преди да имам проблеми.Също може да помогне някоя от тия простотийки дето се стискат с пръсти и ти помпат малко предмишницата(не съм сигурен).Абе истината е умерено свирене и възможно най-равномерно натоварване.Както е при фитнеса: не може да почнеш с 200 кила ,а трябва постепенно.Столче също трябва да имаш готино.Аз искам да си взема с облегалка за да може на лайф да си почивам като е скучно Редактирано Май 10, 2006 от bonzo Цитирай
aladin Отговорено Май 11, 2006 Отговорено Май 11, 2006 Само за ПРЕСВИРВАНЕТО съм леко НЕсъгласен.При една добре поддържана физика,по-голямото натоварване,те зарежда пове4е.Полу4авал съм болки в ставите от НЕСВИРЕНЕ,но никога от ПРЕсвирване.За мен такова понятие няма.Изтощение вследсвтие от 5-6 4аса репетиция-ДА,но не и болки в ставите.Между другото,адски полезно ще е,ако има във форума хора по-напред в сферата на фитнеса,да се направи една тема за физи4еските упражнения,необходими за добрата мускулна и ставна форма.Мисля,4е Katsko спортува активно.За да се изсвири вси4ко онова,което ти е в главата...за да придобиеш техниката за това,едно от основните неща е физи4еската ти подготовка,неколкократно да надвишава нуждите на организма.В интерес на истината,не съм виждал сред най-големите имена/за бели музиканти говоря,защото 4ерните по принцип имат ген/ хора с по-слаба физика.Най-малкото акцента върху предмишница,ръка,рамо,здрав гръб,бедро,прасец.Поне това е наложително.Знам,4е музикантите по принцип са мързеливи и мразят спорта/с малки изкю4ения,разбира се/но само така,може да се у4ат нови и нови по-трудни техники,от извергите зад океана,а и се избягват малките травми4ки и болежки-казвам го от опит.На мен фитнеса ми помага много,а по принцип съм слаб.....но до колкото си спомням,болки в китките/знак за възпаления на ставите и на4ало на тендовагинит/ съм имал още в самото на4ало,като запо4вах.В последствие,с активния спорт,това стана добре забравено минало.Изказаното е ли4но мнение :exclaim: Но аз така или ина4е,си падам малко изрод Става вапрос не за натоварване от лоша форма а когато прехвърлиш грницата на възможности на твоя организам което за всеки си е строго индивидуално за един границата е една за друг друга. То да се потдържаш в добра физи4еска форма и кондиция е препора4ително за всеки изпълнител но това 4е правиш 100 лицеви опори ниама да те предпази ако се натовариш от веднъж със свирене изискващо усилиа за 500 лицеви опори. Наи-общо казано това е като внезапен шок на мускулите и сухожилията за които те са неподготвени и немогат да реагират веднага. А за ПРЕСВИРВАНЕТО обикновенно се говори за хора работили активно пове4е 15-20 години тоест полу4ават болки от натрупани години а не от неправилно свирене.-това имах предвид. Често тимпанистите по симфони4ните оркестри в предпенсионна възраст полу4ават разни такива заболявания от пресвирване./като знаете там си свирят от студенските години до дълбока старост/ Ина4е си спомням като у4еник едно гадже беше донесло ниаква туба с bengay мазило за спортисти и 'си4ки ударни се мазаха със това нещо.Само аз него пробвах 'щото мирише на 4есън. Цитирай
Recommended Posts