Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, понеже цигулката ми стана много интересен музикален инструмент, а аз съм "музикален инвалид" бихте ли ми обяснили дали е късно да се науча да свиря на 15 години и ако не е, какво ще е нужно? Преди няколко дни се върнах от фолклорен концерт в Македония и Чехите ми скриха шапката с живия си оркестър. От тях се запалих на цигулка, но не мисля да си изкарвам парите с нея, както те сигурно ще правят, а просто любителско (ако това означава да мога да чета ноти и да ги свиря без проблем). Та въпросът ми е аз си нямам никаква представа от музиката, дори и не знам как имам 5ца по Музика, но това е отделна работа. Само едно знам, че било нужно да уча солфеж. Е как да го науча това? В книжарницата има учебници по солфеж, но като купя един учебник без цигулка и учител сам мога ли да се науча и дали ще ми е нужна цигулка, за да мога да го науча? Ако е да каква ще ми бъде нужна? Мисля, че има едни китайски ли не ги знам, но щом е китайско... вие знаете.. Благодаря предварително.

Отговорено

Ако си съгласен минимум 5 години за начално ниво да ходиш на уроци - почвай.

Ако си музикален инвалид се захвани с нещо, дето недъга ти няма да е пречка.

Отговорено

Като допълнение към горното мнение:

Стани басист, пак са четири струни (макар и в друг строй). Там всякакви недъзи няма да ти пречат :) Говоря от личен опит като басюга.

Отговорено

Цигулката някак си започна да ме влече и затова искам нея да науча. Значи 5 години на уроци трябва, а няма ли нещо по лесно?

Отговорено

Значи не ме разбра правилно. От по лесно имах предвид, ако мога да си купя учебник по солфеж независимо, че до сега не съм учил такова нещо и тогава да науча движения ли не знам как се казват. Това според мен е по лесното.

• 2 weeks later...
Отговорено

Възрастта има значение но все пак ако си много надъхан и на 60 да си пак може.. Трябват ти уроци все пак при цигулката е доста по-трудно за разлика от баса например (не че подценявам инструмента) хубаво е и да ходищ на уроци по солфеж ,за да знаеш какво правиш ;д трябва да си зареден с много търпение и амбиции

• 2 months later...
Отговорено

Баткоуту... на 36 години съм и ходя на уроци. И по програмиране със "децата" от математическите гимназии. Ходя и на уроци и по китара+солфеж. Няма възраст на която да да си възрастен за нещо!

• 2 weeks later...
Отговорено

Здравейте, понеже цигулката ми стана много интересен музикален инструмент, а аз съм "музикален инвалид" бихте ли ми обяснили дали е късно да се науча да свиря на 15 години и ако не е, какво ще е нужно? Преди няколко дни се върнах от фолклорен концерт в Македония и Чехите ми скриха шапката с живия си оркестър. От тях се запалих на цигулка, но не мисля да си изкарвам парите с нея, както те сигурно ще правят, а просто любителско (ако това означава да мога да чета ноти и да ги свиря без проблем). Та въпросът ми е аз си нямам никаква представа от музиката, дори и не знам как имам 5ца по Музика, но това е отделна работа. Само едно знам, че било нужно да уча солфеж. Е как да го науча това? В книжарницата има учебници по солфеж, но като купя един учебник без цигулка и учител сам мога ли да се науча и дали ще ми е нужна цигулка, за да мога да го науча? Ако е да каква ще ми бъде нужна? Мисля, че има едни китайски ли не ги знам, но щом е китайско... вие знаете.. Благодаря предварително.

Здравей! Аз съм дългогодишен преподавател по цигулка и смятам, че всеки човек ако наистина иска, може да се научи да свири на цигулка, независимо от възрастта. Но трябват уроци, естествено. Солфежът върви паралелно с цигулката, за това можеш да не се притесняваш. Китайските цигулки които са по магазините ще ти свършат чудесна работа на първо време. За повече инфо, ако искаш, пиши.

• 3 weeks later...
Отговорено

Ако беше от Велико Търново ще да ти препоръчам учителя на моя син, но за Бургас не знам...

• 3 years later...
Отговорено

Аз също много искам да се на уча да свиря на цигулка. И аз съм на 15 години. Незнам каква цигулка да си купя като за начинаещ. Моля някой ако разбира да пише.  

Отговорено

Tъй като си на 15 год. ти трябва цяла-4/4 цигулка.

Може да си купиш една китайска-комплект-цигулка,лък,кутия.Някои имат и колофон и подложката за под цигулката.

Не се хващай да купуваш стара цигулка.Обикновено са с много проблеми и трябва да се реставрира.Ще ти излезе в пъти по скъпо.

Освен ако не е подарък.

В близките 3-4 години няма да ти трябва по хубава.През тези 3-4 години ти ще и пречиш на цигулката,а не тя на теб.

И непременно уроци-2 пъти седмично по цигулка и един път седмично по солфеж.

Ще се научиш колкото да си посвирваш за кеф мелодийки.

Кой каквото да ти казва цигулка се учи още от невръстна 5-6 годишна възраст.

Не е измислен досега друг начин.

Успех.

• 1 year later...
Отговорено

Цигулката е труден инструмент и изисква да имаш музикален слух
1. трябва да си я настройваш
2 трябва да разбереш къде трябва да изсвириш всеки един тон и ухото е единственото нещо което ти казва дали си на правилното място.

3. Да имаш блакосклонни родители и съседи на чиито нерви можеш да им стържеш на воля :) 

Китарата пак я настройваш но мястото за изсвирване на всеки един тон е определено ( има прагчета) 
Неудобството на струнния инструмент че ще ти парят пръстите и при китара и при цигулка. 
Но за лудата навита глава няма невъзможни неща. 

Пианото е лесен инструмент защото всеки един клавиш ти е даден и просто трябва да натиснеш правилния клавиш във правилното време и всичко е ОК, също ударните като ксилофон и подобните нему  :)