Zafirov Публикувано Август 21, 2011 Публикувано Август 21, 2011 Здравейте, понеже цигулката ми стана много интересен музикален инструмент, а аз съм "музикален инвалид" бихте ли ми обяснили дали е късно да се науча да свиря на 15 години и ако не е, какво ще е нужно? Преди няколко дни се върнах от фолклорен концерт в Македония и Чехите ми скриха шапката с живия си оркестър. От тях се запалих на цигулка, но не мисля да си изкарвам парите с нея, както те сигурно ще правят, а просто любителско (ако това означава да мога да чета ноти и да ги свиря без проблем). Та въпросът ми е аз си нямам никаква представа от музиката, дори и не знам как имам 5ца по Музика, но това е отделна работа. Само едно знам, че било нужно да уча солфеж. Е как да го науча това? В книжарницата има учебници по солфеж, но като купя един учебник без цигулка и учител сам мога ли да се науча и дали ще ми е нужна цигулка, за да мога да го науча? Ако е да каква ще ми бъде нужна? Мисля, че има едни китайски ли не ги знам, но щом е китайско... вие знаете.. Благодаря предварително. Цитирай
L.K. Отговорено Август 21, 2011 Отговорено Август 21, 2011 Ако си съгласен минимум 5 години за начално ниво да ходиш на уроци - почвай. Ако си музикален инвалид се захвани с нещо, дето недъга ти няма да е пречка. Цитирай
Al3ko Отговорено Август 21, 2011 Отговорено Август 21, 2011 Като допълнение към горното мнение: Стани басист, пак са четири струни (макар и в друг строй). Там всякакви недъзи няма да ти пречат Говоря от личен опит като басюга. Цитирай
Zafirov Отговорено Август 21, 2011 Автор Отговорено Август 21, 2011 Цигулката някак си започна да ме влече и затова искам нея да науча. Значи 5 години на уроци трябва, а няма ли нещо по лесно? Цитирай
Георги Тотев Отговорено Август 23, 2011 Отговорено Август 23, 2011 По-лесно ... сметосъбирач ... там не се изисква нито четене, нито упражнения, нито купуването на каквото и да е било! Цитирай
Zafirov Отговорено Август 23, 2011 Автор Отговорено Август 23, 2011 Значи не ме разбра правилно. От по лесно имах предвид, ако мога да си купя учебник по солфеж независимо, че до сега не съм учил такова нещо и тогава да науча движения ли не знам как се казват. Това според мен е по лесното. Цитирай
L.K. Отговорено Август 23, 2011 Отговорено Август 23, 2011 Лесно е, но е съвсем недостатъчно. Цитирай
Zafirov Отговорено Август 23, 2011 Автор Отговорено Август 23, 2011 Като гледам уроци е работата. Бихте ли ми препоръчали някой който преподава в Бургас? Цитирай
Veli345 Отговорено Септември 3, 2011 Отговорено Септември 3, 2011 Възрастта има значение но все пак ако си много надъхан и на 60 да си пак може.. Трябват ти уроци все пак при цигулката е доста по-трудно за разлика от баса например (не че подценявам инструмента) хубаво е и да ходищ на уроци по солфеж ,за да знаеш какво правиш ;д трябва да си зареден с много търпение и амбиции Цитирай
a_panov Отговорено Ноември 3, 2011 Отговорено Ноември 3, 2011 Баткоуту... на 36 години съм и ходя на уроци. И по програмиране със "децата" от математическите гимназии. Ходя и на уроци и по китара+солфеж. Няма възраст на която да да си възрастен за нещо! 2 Цитирай
izabelg Отговорено Ноември 13, 2011 Отговорено Ноември 13, 2011 Здравейте, понеже цигулката ми стана много интересен музикален инструмент, а аз съм "музикален инвалид" бихте ли ми обяснили дали е късно да се науча да свиря на 15 години и ако не е, какво ще е нужно? Преди няколко дни се върнах от фолклорен концерт в Македония и Чехите ми скриха шапката с живия си оркестър. От тях се запалих на цигулка, но не мисля да си изкарвам парите с нея, както те сигурно ще правят, а просто любителско (ако това означава да мога да чета ноти и да ги свиря без проблем). Та въпросът ми е аз си нямам никаква представа от музиката, дори и не знам как имам 5ца по Музика, но това е отделна работа. Само едно знам, че било нужно да уча солфеж. Е как да го науча това? В книжарницата има учебници по солфеж, но като купя един учебник без цигулка и учител сам мога ли да се науча и дали ще ми е нужна цигулка, за да мога да го науча? Ако е да каква ще ми бъде нужна? Мисля, че има едни китайски ли не ги знам, но щом е китайско... вие знаете.. Благодаря предварително. Здравей! Аз съм дългогодишен преподавател по цигулка и смятам, че всеки човек ако наистина иска, може да се научи да свири на цигулка, независимо от възрастта. Но трябват уроци, естествено. Солфежът върви паралелно с цигулката, за това можеш да не се притесняваш. Китайските цигулки които са по магазините ще ти свършат чудесна работа на първо време. За повече инфо, ако искаш, пиши. Цитирай
music-tourist Отговорено Декември 4, 2011 Отговорено Декември 4, 2011 Здравейте, понеже цигулката ми стана много интересен музикален инструмент, а аз съм "музикален инвалид" бихте ли ми обяснили дали е късно да се науча да свиря на 15 години и ако не е, какво ще е нужно? Преди няколко дни се върнах от фолклорен концерт в Македония и Чехите ми скриха шапката с живия си оркестър. От тях се запалих на цигулка, но не мисля да си изкарвам парите с нея, както те сигурно ще правят, а просто любителско (ако това означава да мога да чета ноти и да ги свиря без проблем). Та въпросът ми е аз си нямам никаква представа от музиката, дори и не знам как имам 5ца по Музика, но това е отделна работа. Само едно знам, че било нужно да уча солфеж. Е как да го науча това? В книжарницата има учебници по солфеж, но като купя един учебник без цигулка и учител сам мога ли да се науча и дали ще ми е нужна цигулка, за да мога да го науча? Ако е да каква ще ми бъде нужна? Мисля, че има едни китайски ли не ги знам, но щом е китайско... вие знаете.. Благодаря предварително. Ако беше от Велико Търново ще да ти препоръчам учителя на моя син, но за Бургас не знам... Цитирай
xoxox Отговорено Февруари 18, 2015 Отговорено Февруари 18, 2015 Аз също много искам да се на уча да свиря на цигулка. И аз съм на 15 години. Незнам каква цигулка да си купя като за начинаещ. Моля някой ако разбира да пише. Цитирай
lyubohar Отговорено Февруари 18, 2015 Отговорено Февруари 18, 2015 Tъй като си на 15 год. ти трябва цяла-4/4 цигулка. Може да си купиш една китайска-комплект-цигулка,лък,кутия.Някои имат и колофон и подложката за под цигулката. Не се хващай да купуваш стара цигулка.Обикновено са с много проблеми и трябва да се реставрира.Ще ти излезе в пъти по скъпо. Освен ако не е подарък. В близките 3-4 години няма да ти трябва по хубава.През тези 3-4 години ти ще и пречиш на цигулката,а не тя на теб. И непременно уроци-2 пъти седмично по цигулка и един път седмично по солфеж. Ще се научиш колкото да си посвирваш за кеф мелодийки. Кой каквото да ти казва цигулка се учи още от невръстна 5-6 годишна възраст. Не е измислен досега друг начин. Успех. Цитирай
a_c_ Отговорено Април 19, 2016 Отговорено Април 19, 2016 Цигулката е труден инструмент и изисква да имаш музикален слух1. трябва да си я настройваш2 трябва да разбереш къде трябва да изсвириш всеки един тон и ухото е единственото нещо което ти казва дали си на правилното място. 3. Да имаш блакосклонни родители и съседи на чиито нерви можеш да им стържеш на воля Китарата пак я настройваш но мястото за изсвирване на всеки един тон е определено ( има прагчета) Неудобството на струнния инструмент че ще ти парят пръстите и при китара и при цигулка. Но за лудата навита глава няма невъзможни неща. Пианото е лесен инструмент защото всеки един клавиш ти е даден и просто трябва да натиснеш правилния клавиш във правилното време и всичко е ОК, също ударните като ксилофон и подобните нему Цитирай
Recommended Posts