Jump to content
Българският форум за музиканти

Качествени Струни


Thrashed

Recommended Posts

Здравейте и да .. знам, че ще бъда нападнат с нещо от сорта на "Защо не се разровиш из форума" .. Направих го и не открих нещо което да ми бъде полезно.Препоръчайте ми качествени струни 9-ки :).И другия ми въпрос е дали е нужно да се променя сетъпа на китарата при смяна на струни с 10-ки?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/21654-eie-eaeae-nodhoie-idhaaaeiieoa/

 

А за сетъп-а, доста зависи от китарата и от резултата който искаш.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

По моя скромен опит, добри жици са Ernie Ball, D'Addario, SIT.

С някои уговорки - GHS.

С доста уговорки - Fender.

Чувал съм добри отзиви за Rotosound.

Ако не те боли сърцето да платиш тройно - Elixir (изкарват по-дълго време от конвенционалните струни, но силиконовото им покритие грозно се накъсва там, където биеш с перото; първа струна лесно се къса)

 

В общи линии, съветвам те да си вземеш по един комплект от всички струни, които можеш да намериш и да започнеш да ги сменяш, като си водиш записки (щот ще забравиш от, примерно, 10 комплекта, кои как са се държали). Слагаш едните, гледаш за колко време "улягат", колко време им се запазва тонът в условията, в които ги ползваш, правиш си малко записи в компа и като почнат да ти мътнеят откъм тон (няколко дни / седмици / месеца), ги махаш и по абсолютно същия начин слагаш друга марка. Пак пишеш, записваш, пробваш, пипаш, слушаш, гледаш ... и така, докато накрая изредиш всичките.

 

При преминаване от 9-ки към 10-ки, пак по мой скромен опит, е желателно да се побутне и сетъпа на китарата, да. Обикновено има леки разминавания, които обаче са осезаеми за ухото. Най-малкото, трябва да понатегнеш с една идейка шиша на грифа. 10-ките ще опъват доста по-здраво от 9-ките и оттам ще ти избяга целият екшън (грифът става на лък и трябва да компенсираш с арматурата вътре). Бутнеш ли екшъна повече от 1-2 десети, направо си и за интонация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също от моят опит мога да ти препоръчам:

Ernie Ball - Доста добри в момента съм с тях

D'Addario - също са доста удобни

а на Fender, не съм голям фен последно си взех ето тези

http://www.fender.com/products/search.php?partno=0730150403

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо във форума има толко теми за това, че просто не е реално. Да речем, че няма. Дефинирай какво означава "качествени". Качеството за едни е едно, за други е друго. Какво искаш от струните? Да са леки и удобни? Да се късат по-малко? Да се износват по-бавно? Да вадят по-хубав тон.... Да речем, че качество за теб е това да издържат по-дълго. задължително Elexir, от достъпните на нашия пазар. Има и други такива марки, но се чака много и трябва да си купиш цяла кутия. Тонът обаче на Elexir е малко ... интересен. Не е типичния тон като на другите струни, което е нормално. Много хора не ги харесват точно поради това. Ако искаш хубав тон и прилично дълъг живот(не колкото на Elexir обаче) те съветвам да си купиш на Ernie Ball Super Slinky Titanium или нещш такова бяха. Подсилените струни на марката. Мое мнение е,че са едни от най-добрите (..за какво? Това си е мое мнение). Цената им беше към 16-18 лв. На Elexir е 22-26лв. Трети вариант е тия най-евтините струни... Издържат седмица-две, три ако свириш по-малко. Цената им е 7-10 лв. И какво става. Elexir издържа (при мен специално със свирене около 2 часа средно на ден) 3-4 месеца. Даваш 22 лв-свириш 4 месеца. Даваш 10 лв свириш 3 седмици. Прецени. За да не стане объркване искам да кажа, че свиря по 2 часа, но струните винаги се чистят преди и след всяко ползване. Относно другия въпrос. Задължително се сетъпва китарата. Да не говорим, че от партида до партида има разлика и най-малкото интонацията мърда. От по ниски струни към по високи и обратното винаги се регулира всичко височина на струни от адаптри, височина на струни от гриф, интонация и тн. Това е. мисля, че съм достатъчно изчерпателен. Ако ли не-форума е твой!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dunlop - хвалят ги като метълски качествени струни.

Dean Markley - като видиш колко "звезди" свирят с тях явно ще има защо!

 

На Dean Markley серия които са замразени струни - Blue Steel, по отзиви на хора от интернет се налага интонация отзад на бриджа при всяка смяна на струни. Аз като сложа нови струни също минавам някаква интонация от бриджа отзад но досега ми се е случвало само веднъж и то на 3-та струна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реинтонация при подмяна на струни със същите размери се налага, но само понякога и то, ако минаваш от една марка на друга. И пак е строго относително. На мен много рядко ми се е налагало. По-скоро го отдавам на натурални изменения в геометрията на китарата (сезон, възраст на китарата и т.н.)

 

Markley да не съм чул да си слагате по индокитайските китари, че има да си събирате с клещи прагчетата от тенекия, набити на стружки в швартната. Рамщайн ги ползваха, ама не за дълго. Със сигурност е имало причина. :lol:

 

Dunlop съм пробвал само веднъж и не мисля да повторя тази грешка. Инак се надявам просто да съм уцелил кофти бройка (залежали някъде на влага или гадна температура).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.