Jump to content
Българският форум за музиканти

Roland JUPITER-80


CyberGene

Recommended Posts

Roland JUPITER-80

 

Това е нова машина от Roland, звучи доста добре на клипчетата. Не съм много навътре със синтовете, не мога да преценя дали е интересно, но пускам за информация :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Аз мога да споделя впечатления от първа ръка, както за Юпитер-80, така и за Корг Кронос.

 

Тая седмица минавах през един от магазините където пазарувам, исках да тествам други неща, но случайно видях че са докарали разни приятни новости. И естествено щом има изложени нови машини немога да подмина без да пипна.

 

Специално Кронос има толкова добре изчистен дизайн, че само заради това го загледах иначе изобщо не го и забелязах, просто изглежда като някой от монолитите от филма "2001" или "2010". Там специално беше и моя проблем - не можах да се оправя с него. В интерес на истината нямам и опит с Корг синтезатори. Просто никак не ми беше интуитивен. Цъках 2-мин, не се ориентирах какво да правя писна ми и се изнесох, та цялостното ми впечатление е недоволно, макар да отчитам че сам пипнал много сериозна машина.

 

Юпитера обаче съвсем друго нещо. Още щом го видях веднага отидох при него, на пръв поглед прилича леко на детска играчка от 80те години - ръбат с големи да не кажа огромни грубовати клавиши по корпуса, шарени с цветовете на надписите от "Завръщане в бъдещето" или "Индиана Джоунс" - бяло-жълта към червена една палитра. Шарения. И светка едно весело като че гледаш онова дребното роботче от "Междузвездна война", направо ти казва ела че купона е с мене. И там му е силата - всичко е ужасно добре подредено и страшно интуитивно направено. А пък въпросните бутони светят ярко и са надписани, няма начин дори в затъмнена атмосфера да не се оправиш. И големината помага веднага да напипаш каквото ти трябва. Доколкото бях гледал официалното видео, наследник е на друга машина, която за съжаление не съм виждал, но впечатленията ми от тази са супер. Менютата поне за мен бяха добре направени, може да ги управляваш и с главната врътка, и с бутони, всичко е приятно и лесно. Без да си пипал никога машината, правиш с нея неща за минути, дотолкова е удобна. Забравих да спомена и че екрана е и тъч-скрийн, ако не се справиш с бутоните. Звука е топъл и ми се разля дори от евтините слушалки с които го тествах. Цъках го около 10мин някъде.

 

Колкото до самите клавиатури на двете машини, за съжаление нямам спомен. Просто доста машини цъках същия ден и точно тая подробност ми се губи.

 

Та да завърша за Юпитера - не е моя тип машина, но ако ми потрябва машина от този клас, бих заделил парите и си го взел с удоволствие.

За Кроноса няма да се доизказвам, но не съм доволен дотук. Ще го пробвам пак когато ходя другия път, преди да кажа друго.

 

Както казах, не съм прекарал доста време пред машините за по-сериозни впечатления а и не се броя за спец по синтезатори, но това са моите лични впечатления на прима виста. Човек свикнал повече с пиано-клавиатури и сериозни синтезатори вероятно ще има други впечатления, но затова и оставям всеки на око да види и ръка да пипне.

 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.