Steppenwolf Отговорено Август 25, 2005 Отговорено Август 25, 2005 Topsun, тук в нашето музикално познавам един-двама, дето са за линч... Оплакват се, че им било много трудно и не се справяли по хармония, било отвратително, единият остана на изпит даже.. Какво толкоз има? :evil: Или просто на академичния подход нещо му понакуцва и съсухря нещата? :think: Цитирай
progressive Отговорено Август 25, 2005 Отговорено Август 25, 2005 Topsun, тук в нашето музикално познавам един-двама, дето са за линч... Оплакват се, че им било много трудно и не се справяли по хармония, било отвратително, единият остана на изпит даже.. Какво толкоз има? :evil: Или просто на академичния подход нещо му понакуцва и съсухря нещата? :think:: незнам за кое музикано имаш предвид, ама тука в софийското едно време бая мои съученици оставаха на изпити... не им беше интересна... а и може би някои преподаватели не са успявали да ги заинтригуват... Цитирай
Steppenwolf Отговорено Август 25, 2005 Отговорено Август 25, 2005 Тъжно ми е да прочета това. Може би и от двете по малко? Ако е сухарски и зубрачески поднесено, сигурно убива желанието... За каквото и да е като материя. Пък и ако не са били заинтересувани към композирането, вероятно и тя остава на заден план. В случая става дума за русенското музикално. Но пък има и още един момент, който обсъждахме с преподавател по китара - програмата и начина на предаване - начинът на преподаване може би не развива достатъчно изграждането на връзки в материята. Цитирай
Topsun Отговорено Август 26, 2005 Отговорено Август 26, 2005 @Stone, аз съм оставал на изпит по хармония,поради простата причина,че на преподавателя така му се щеше.е,взех си го и то с доволна оценка.винаги съм бил отличник по хармония,то оставаше и изпит да не взема.за кое музикално говориш?аз съм в пловдивската академия.там съм за да си мотам казармата и евентуално ако ми влезе нещо в главата.интересното е,че има какво да се научи.стига да искашличи си че имаме общ език.и аз не съм фен на Schoenberg,но е хубаво да се знаят тези работи.никога не ми е било кеф,но все пак като учиш за педагог трябва да знаеш всичко.съгласен съм абсолютно с теб за това ,което казваш! Цитирай
progressive Отговорено Август 27, 2005 Отговорено Август 27, 2005 @Stone за начина на преподаване и програмата си абсолютно прав. при нас (в софийското музикално) едно време ни предложиха ако искаме от 5-ти клас да по4нем факултативно да учим хармония... записахме се около 10 човека, от които след първата година останахме 4-5... всичко беше много добре, учителите ни запалиха... ...но... в момента в който останалите трябваше в 9-ти клас да почнат да учат хармония се оказа че ние трябва да ходим с тях абсурд!!! ние вече 4 години сме учили и сме доооста по напред от тях, а те някви глупости ни говорят че не можело така... и така да видиш как накрая-като завършвахме се оказа че сме на същото ниво като нашите съученици които са почнали в 8-ти клас. в това няма лошо... освен това че по принцип ние би трябвало да вървим по друг план и да стигнем до съвсем други знания, защото наистина имахме готини учители! ... но за съжаление така се убива хъс-а на човек... малко се поотплеснах ама се сетих и се ядосах... и реших да споделя... Цитирай
adXok Отговорено Август 27, 2005 Отговорено Август 27, 2005 @progressive А какво ти е отношението за такива като мен, които от чисто любознание, някъде между 200-300 чужди думи на ден и няколко граматични дяла, след това между чертежите и сметките до полунощ, са учили хармонии, акорди, ладове, тоналности и т.н.? За съучениците ти разбирам, но за такива като мен... Мислиш ли, че трябва да използваш някаква привилегия само за това че по-отдавна и повече време си се занимавал със същността на музиката?! Само една добавка: Това, че учиш дадено нещо в институция, не изначава да пренебрегваш усилията на други, които от вчера се занимават с твоята материя. Защото тяхното ускорение може да е в пъти по-голямо от твоето. Важи за абсолютно всички сфери на човешката дейност, без значение дали е изкуство или е наука; без значение на колко години си и дори от каква народност си. За разликата в половете наблюдавам противиречиви резултати, но то е с оглед на предназначението на жената от даден момент нататък да се подчини на природата си и да изпълни това, за което един паднал ангел й е помогнал: да си има деца (т.е. хората да могат да се размножават, но това е една друга тема). Цитирай
Topsun Отговорено Август 27, 2005 Отговорено Август 27, 2005 който за каквото е учил.аз пък съм на този принцип.ти ако си архитект,аз съм музикант.няма да дойда утре да чертая,демек няма да ти взема хлябане,че ме интересува де,но по принцип така е правилно. Цитирай
adXok Отговорено Август 27, 2005 Отговорено Август 27, 2005 Хмм... Топсъне, отправната ти точка си има своята добра перспектива, но съм гледал филм за човек, който след определено събитие в живота си, от обикновен (учил за) работещ в дадена област, започва да прави изумителни дърворезби... без да е знаел за какво е длетото и чукчето преди. Не мисля, че той е тръгнал да вади хляба от устата на другите артисти в тая област. Просто това е дух... той няма материално озаптяване! Цитирай
Topsun Отговорено Август 27, 2005 Отговорено Август 27, 2005 (Редактирано) Просто това е дух... той няма материално озаптяване! имено!това е така,но има тънък подсмисъл в това което казвам Редактирано Август 27, 2005 от Topsun Цитирай
progressive Отговорено Август 27, 2005 Отговорено Август 27, 2005 (Редактирано) @progressive А какво ти е отношението за такива като мен, които от чисто любознание, някъде между 200-300 чужди думи на ден и няколко граматични дяла, след това между чертежите и сметките до полунощ, са учили хармонии, акорди, ладове, тоналности и т.н.? За съучениците ти разбирам, но за такива като мен... Мислиш ли, че трябва да използваш някаква привилегия само за това че по-отдавна и повече време си се занимавал със същността на музиката?! Само една добавка: Това, че учиш дадено нещо в институция, не изначава да пренебрегваш усилията на други, които от вчера се занимават с твоята материя. Защото тяхното ускорение може да е в пъти по-голямо от твоето. Важи за абсолютно всички сфери на човешката дейност, без значение дали е изкуство или е наука; без значение на колко години си и дори от каква народност си. За разликата в половете наблюдавам противиречиви резултати, но то е с оглед на предназначението на жената от даден момент нататък да се подчини на природата си и да изпълни това, за което един паднал ангел й е помогнал: да си има деца (т.е. хората да могат да се размножават, но това е една друга тема). АБСОЛЮТНО не си ме разбрал!!! имам предвид това че ние сме учили от 5-ти клас хармония и в 9-ти когато останалите ни съученици са почнали ние би трябвало да продължим напред, да продължим по индивидуален план докато завършим. защото като продължихме с останалите знаеш ли какво стана? убиха ни хъса!!! и стана така че ние си казахме"няма защо да ходим на часове-ние това сме го учили и го знаем..." е да, ама не! след 2 години бяхме по зле от останалите, които бяха почнали 4 години след нас!!! и се оказа че едва ли не трябва да ги догонваме на знания... това исках да кажа- че така ни спряха(не че и ние не сме си виновни, ама...), естествено след това се освестихме... и наново се сформира групата и последните 2 години ходихме освен с нашите съученици и отделно(вече и с някои от тях) на допълнителни часове... просто ни беше интересно... ...ХАРМОНИЯ... -А какво мисля за такива като теб? ами браво на теб за това че си имал желание да усвоиш тези познания. само мога да те уважавам за това нещо :exclaim: за привилегия, каква привилегия? това че съм с музикално образование не значи, че знам повече от някой който няма такова. или че съм нещо повече от него... Само една добавка: Това, че учиш дадено нещо в институция, не изначава да пренебрегваш усилията на други, които от вчера се занимават с твоята материя. Защото тяхното ускорение може да е в пъти по-голямо от твоето. Важи за абсолютно всички сфери на човешката дейност, без значение дали е изкуство или е наука; без значение на колко години си и дори от каква народност си. защо мислиш че пренебрегвам усилията на другите??? мнооого съм далече от такива неща!!! повярвай ми! ако бях така сигурно щях да свиря само с хора с музикално образование(което е просто смешно!), а в моята група нито един от останалите трима няма такова! и въпреки това, те са хората с които ми е най-готино да свиря и да правим авторска музика! имам не малко приятели, които въпреки че нямат НИКАКВО музикално образование и не са минали през "някои институции" са далече по напред от много мои съученици и колеги! затова мисля че или аз не съм се изразил правилно в предишния си пост, или ти нещо не си ме разбрал! сетих се за действителна случка за това как могат да те нахъсат за знания, и как могат да убият желанието ти да научиш нещо... и я споделих! надявам се че сега разбра за какво говорех и какво имах предвид... П.П. във форума има много хора които са с музикално образование, и не мисля че някой от нас подценява хората които нямат такова! (ако беше така, просто нямаше да е тук , щеше да е в: SamoZaObrazovani-muzikant.org) Редактирано Август 27, 2005 от progressive Цитирай
adXok Отговорено Август 27, 2005 Отговорено Август 27, 2005 Да, наистина в съвсем друга светлина те бях разбрал! Ми то аз само ша побутвам тук по някой въпрос, който ме е затруднил тогава... няма да се мъча да доуточнявам писанията на други?! Малии, ма то наистина си е убиване на хъс тва с оеднаквяването на стаута ви?! Аз бих го натяквал това всеки ден пред директор или там какъвто е бил. Макар че то никога не е безполезно да затвърдиш дадени познания... хмм... а защо не и да провериш верността им!? Цитирай
Topsun Отговорено Август 27, 2005 Отговорено Август 27, 2005 (Редактирано) във форума има много хора които са с музикално образование, и не мисля че някой от нас подценява хората които нямат такова! (ако беше така, просто нямаше да е тук , щеше да е в: SamoZaObrazovani-muzikant.org) ами да.нали сме тук за да си помагаме Редактирано Август 27, 2005 от Topsun Цитирай
Steppenwolf Отговорено Август 27, 2005 Отговорено Август 27, 2005 @adXok: Пътят няма значение, важно е до какво си стигнал. Важен си е резултатът. progressive е напълно прав. За пример мога себе си да дам, да речем. Завърших електротехникума, електроника. Там, особено теоретично и с анализа на схемите, се справях много добре, още преди да навлезем в темата, и съм помагал на колеги. Практически обаче съм се занимавал по-малко. Но съм виждал хора, които не са завършили подобна специалност, а имат по-дълбоки познания и опит. Защото са го желаели искрено и ги е изпълвало, занимавали са се по-съсредоточено, отколкото ние в клас или аз у нас. Самообучението не е срамно и имаме много примери за такива композитори и музиканти от всички епохи. Цитирай
progressive Отговорено Август 27, 2005 Отговорено Август 27, 2005 Малии, ма то наистина си е убиване на хъс тва с оеднаквяването на стаута ви?!Аз бих го натяквал това всеки ден пред директор или там какъвто е бил. Макар че то никога не е безполезно да затвърдиш дадени познания... хмм... а защо не и да провериш верността им!? ами ние натяквахме, натяквахме... и като видяхме че не "можело" отидохме и си говорихме с учителя направо. и така както казах продължихме да ходим допълнително без да е по учебния план... ама просто попаднахме на невероятен учител, с желание! @adXok радвам се че ме разбра Цитирай
Telerig Отговорено Август 27, 2005 Автор Отговорено Август 27, 2005 пичове..така както си говорим(хме) сладко за акорди искам да ви питам....субдоминантата и доминантата са акорди построени върху 4-та и 5-та степен.... ама аз съм забелязал отдавна, че много интересни съзвучия се получават с акорд върху основния тон заедно с акорд построен върху терца нагоре или терца надолу ( обръщение) или съответно с тези акорди се получават много интересни разрешения....та какви са тези акорди като тип звучене и имат ли някво наименование? мерси предварително Цитирай
Recommended Posts