Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

то си пее вече, само че не съм довършил кутията, предстои и облепване и преден и заден панел за шасито, кожи можи и т.н. занесъл съм го на работа и не се занимавам много много с него.

утре пристига говорителя 100% обадиха ми се днес. и вече може и семпъл да запиша.

но утре съм рожденник и ще видим дали ще остане време за усилвателя :)

• Отговори 174
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

усилватора бачка, НО...

има брум, усилен, намален има брум...

на чист канал горе долу е добре, работи си както трябва но като усиля докрай гейна и усилването, започва да се чува пищене.

на лийд канала това пищене се получава доста преди да усиля гейна и усилването докрай, а когато съм на хай-гейн с усилен докрай гейн, започва да пищи още докато завъртя усилването над 0,5 от 10, че и по рано.

и не е само това за съжаление...

има и някаква "паразитна", ако мога да кажа така, честота. при чист канал не се чува, но при лийд и особено хайгейн е осезаемо силна. когато не звучи струна я няма, но като зазвуча някоя струна особено при високите позиции на първите струни е почти с еднаква сила с тази на струната, но в някакси друга честота и се получава някакво кофти звучене като фалшив двуглас почти. като някаква "носеща" честота...

не на последно място - на лийд канала тонкорекциите не работят нормално. високите си работят, високите среди сякаш преместват контура като параметрик, а ниските среди и баса не влияят изобщо на звука. превключвателя за контур при соло не променя звука изобщо или в много малки и нечуваеми граници...

странни проблеми май се получиха...

пробвах да пусна изправено захранване на отоплението да видя дали няма да се махне брума, но без промяна в резултата.

на този писклив звук ли му се казва "самовъзбуждане"??? и някакви идеи за борба с него??? възможно ли е да се получава от 8-омовия говорител?

а възможно ли е всичко това да се получава от кофти лампи??? разменях ги но пак същото...

Отговорено

Възможно е, но не всичко.

Най-често причините са комплексни.

На първо време събери масите и провери кой сигнален проводник не е екраниран.

Отговорено

Именно за тези проблеми говорих в първия си пост.

Да, имаш самовъзбуждане. Проблемите може да са няколко - неправилно заземяване , неправилно екраниране, лошо разположение на проводници/елементи, обърни внимание и на обратната връзка(!!!), тя също трябва да е екранирана и по възможност по-далеч от проводниците на преампа. За проба можеш да я изключиш, за да видиш как влияе на самовъзбуждането.

Ширмовката на проводниците трябва да е свързана само в единия си край с маса(не в двата!). Всяко стъпало(или две противофазни стъпала) е добре да има собствена маса(в нея се заземява и ширмовката на сигналните проводници. , и след това с проводник се свързват всички маси на стъпалата в една обща точка(прочети подробно за star grounding).

Размести и проводниците в пространството и виж как се променя пищенето.Желателно е ако се пресичат да е на 90 градуса един спрямо друг. Използвай максимално къси проводници.

Това "носещо трептене" може да интермодулационен продукт от сигнала,брума и/или честотата на самовъзбуждане. Може и от друго да е, хвърлям боб...

Ако смяташ, че си изпълнил всичко както трябва можеш да пробваш да ограничиш честотната лента на първите стъпала във високите честоти, но това скапва и тона.

Щях да забравя - предусилвателните лампи(поне първата)трябва да е екранирана.

Успех!

Отговорено (Редактирано)

разкачих всички комутации и свързах ампа директно с кабели в хай-гейн. звука се изчисти доста, няма я вече тази "носеща" честота, но проблема с пищенето си остана без промяна. пробвах и да откача обратната връзка но ефект нямаше нито върху пищенето нито върху звука - без никаква промяна.

записах кратък семпъл да чуете как свири и за какво става въпрос. извинявам се за некадърното ми свирене.

семпъл - проба

в началото гейна е намален почти до край, след "пърпъл хейз" спирам да свиря и усилвам гейна докато се чуе пищенето и връщам леко назад и засвирвам някакви глупусти...

усилването е само една идея над нулата защото инъче немога да усиля гейна - започва да пищи. най високото усилване на гейна стига до завъртане на около 3 часа.

микрофона съм го сложил централно пред говорителя на около педя разстояние.

Редактирано от rocker_vn
Отговорено

Сега гледах опроводяването и не ми хареса как минава проводника (изглежда ми светло-син-зелен на снимката) той е анодното нали ?

Той обикаля цялото шаси докато стигне до тагборда на предусилвателя. Прекарай отделна жичка от кондензатора в захранването до предусилвателя . Добре е да поогледаш как е опроводен оригинала или подобен на него модел. Снимай шасито и надпиши кое какво е на снимката.

Отговорено

Бравос бре -то голям звяр , страшен звук.... :thumbs_up:

щото като видях макаронената кутия :girl_witch: се бях уплашил ще свирне ли въобще :punk_guitar:

С тоз опит и с по-малко напътствия следващия амп може и да засвири по яко! :greenball:

Чакаме следващите майстори на поялника да ни изненадат , надявам се приятно! :cheers2:

Отговорено (Редактирано)

Пищенето ми звучи като микрофония от китарата. Намали волумето от китарата и чуй как вздейства това на пищенето.

В определена акустична среда - помещение, озвучаване, инструмент - има един предел на усливането, над който има микрофония. Иди в другата стая и ще изчезне.

Мейдън ме накефи :thumbs_up:

Редактирано от L.K.
Отговорено

пищенето го има и без включен кабел в буксата - т.е. когато входа е замасен. не е микрофония. макар че при включена китара като доближа адаптерите към трафовете и пищи повече.

parni_valqk - благодаря за честитката :):cheers2:

Отговорено

Странно, по описанието ти по всичко личеше, че имаш самовъзбуждане, а от семпъла не ми звучи съвсем така. :huh:

Може и да е от микрофонираща лампа, но щом си разменял местата на лампите и няма резултат, вероятността всичките да не са наред е малка. Все пак можеш да пробваш ако хванеш стъкления балон на лампите(предусилвателните), така че да обираш вибрациите, дали ще има някаква промяна.

Отговорено (Редактирано)

също така се влияе и от високите честоти, като ги намаля от потенциометъра може да се усили още малко докато започне да пищи. тъй като ми го направи и на чист канал но при усилване до край на гейн и волум, започвам да си мисля че проблема е в стъпало 1,4 или крайното стъпало...

също така крайните ми лампи като ги почуквам се чува сякаш има пружинки вътре а при предусилвателните не се чува нищо (стегнати са)

Редактирано от rocker_vn
Отговорено

...

Пускането става по строго регламентиран начин -

1. променливотолово захранване,

2.постояннотоково захранване,

3.крайно стъпало,

4.фазоинвертер,

5. и така всяко стъпало поотделно напред по веригата на сигнала.

6. И чак накрая всичко като цяло.

...

rocker_vn,

повтарям се, белким схванеш какво да правиш...

Иначе темата ще стане безкрайна и като латиноамерикански сериал - в 9999-ти пост ще се разбере кой е забременил дона Клеменсия...

Както писах, топлиш атмосферата!