eddie94 Публикувано Юли 15, 2011 Публикувано Юли 15, 2011 Здравейте, хора! От чисто любопитство реших да разгледам какви контрабаси се продават из форума и какви пари струва това удоволствие. И изпападнах малко в шок, защото не очаквах да видя кремони на 20+ години на такави цени. Не, че имам представа, ама щом така пише сигурно е вярно(цените имам предвид), а пък и аз изобщо не съм в час. Та това което ме интересува е да знам дали това е най - евтиния вариант? Тоест Кремона 2-ра ръка? Или има някоя по-''избушена'' марка? Айде, живи и здрави, и благодаря на отзовалите се ! 1 Цитирай
johniebgood Отговорено Юли 15, 2011 Отговорено Юли 15, 2011 И аз мисля, че са "леко" неоправдано скъпи... ако си решил да имаш контрабас, май по-добрият вариант е басет, контрабас без тяло. Мяркал съм из нета една "Мюзима"(източно германска марка) на приемлива цена, преди време. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Юли 15, 2011 Отговорено Юли 15, 2011 Ама не, сметнете - едни нормални струни са 200 кинта (напоследък има и по-евтини, китайски, под 100 бяха, ама май малко се рdзплитат и после не порязват, а направо отрязват пръсти). Най-евтиното магаре е 50 кинта заготовката и още 50, че да "влезе" у баса (при майстор). Имаме струнник, който също минава 100-те лв, душичка, ключове - проверете цените на тия неща нови, в Томан, примерно. На старо не са много по-евтини. Басетът в общия случай звучи като фретлес бас, но се свири по-трудно, щото мензурата му е около 104см - 3/4 ако е (20 см повече от 34"-бас). Не си струва, според мен, освен за гъзарията и за свиренето с лък. И кое е скъпо - един Скуайер е 650 кинта от по-приличните, което пак е "ниска" китара, а тук говорим за контрабас, все пак! Има некви в Томан, марка Томан към 600 евро, ама не съм ги пробвал. Евтините акустични басове са пак тия цени, а двете неща не могат да се сравняват. Аз имах Кремона, взех я за 300 кинта и дадох още 500, че да почне да свири ...а и много рядко ще намериш читава Кремона на старо... В момента ако искаш Кремона, май трябваше да си я вземеш от щатите, където изобщо не е евтина - тук се правят, но няма начин да си я купиш от тук (поне така стояха нещата преди 4-5 години). Успехи де и да се похвалиш Цитирай
Viper-X Отговорено Юли 15, 2011 Отговорено Юли 15, 2011 Ако имах пари бих ги дал, контрабаса си е супер готино нещо И какво като е 20+ годишна, щтрайховите инструменти колкото по одъртяват толкова по оскъпяват. Пък и кремона правят хубави класически инструменти Както колегата свилен каза, нормално е да са такива цените, като се има в предвид сложността на изработка на инструмента Цитирай
Babyface Bob Отговорено Юли 15, 2011 Отговорено Юли 15, 2011 Ами ето ви моята равносметка : търся 3/4 контрабас за да се уча да посвирвам рокабили пицикато и слап, характерни за музикалния стил "psychobilly". Искат ми 750-850 лв за 20 + годишни fully carved (класически, "дървени")Кремона. Бих бил склонен да дам толкова за учебен инструмент, а все пак говорим и за лютиерска изработка ( макар и на бая години,) където вече играе моментът как е бил гледан ионструмента. Обаче в моя случай само срещу един адрес в браузъра излиза : Thomann Double Bass Rockabilly Цена така 535.00 E /1.95583 БНБ курс = 1046.40 лв./ Обаче аз мога да мина през фирма, да сваля включеното ДДС в цената, след това да очаквам доставка от Динакорд например на цената, на която доставят от Томан ( 0.00 лв ) и накрая излиза ми : 837.09 лв контрабасът. Е, вярно, че е ламинат, но е чисто нов, върви с гиг баг и по коментари в интернет - за учебни цели, а дори и за лайвове без изисквания за съвършенство, е доста удачен вариант. Споменах гиг баг, защото тук доста често се предлагат без куфар или кейс, най- много с мешка - подобен презерватив, колкото да си "го взимаш и да се разкараш по-бързо" И като цяло от търсенето ми се убедих, че предлагане много у нас няма. Специално във форума ако не са Свилен, Баба Меца и един пич Крис - не съм виждал някой да продава контрабас. Кремона си имат шоуруум в Казанлък, имат и предлагане в София - мисля, че т.нар. "Русалка" магазин ги предлагаха. Но провери, че не съм сигурен. В София има няколко "класически" магазини, където изпадат втора ръка басове, но наистина държат цени. Е, поздрави, и успех и да се похвалиш, като намериш. Цитирай
Fats Отговорено Юли 15, 2011 Отговорено Юли 15, 2011 Не виждам защо някой трябва да се учудва от "високите" цени на басове втора ръка. Както е чудно пренебрежителното отношение към продукцията на Кремона, която върви на високи цени по света. Фактът, че се чака с месеци за да ти приемат поръчката (ако въобще я приемат), говори сам по себе си. Имал съм два кремонски контрабаса и никой не е коментирал особено цената при продажбата им. Всяко нещо си има цена, един гигбег, поръчан в София върви от 300 лв. нагоре. Моят, който си пазя струва около $380 и си струва всеки един цент. Ако спомена цени на лъкове за контрабас сигурно ще има инфаркти. Вариант за намиране на евтина свирка (най-вероятно в доста лошо състояние) е обикаляне на читалищата из страната. Тук таме има забравени бисери, които могат да се придобият след лек пазарлък. Цитирай
eddie94 Отговорено Юли 15, 2011 Автор Отговорено Юли 15, 2011 Аха, благодаря на всички! Иначе разбира се , че ще се похваля ако намеря нещо , но само ако се намери бачкане за през лятото. Цитирай
Recommended Posts