hand_of_doom Отговорено Септември 29, 2011 Отговорено Септември 29, 2011 Виж, колега. Може грам да не разбирам от изкуство, ама който и речник да отвориш или в google да пишеш, ще видиш, че изкуството най-често го наричат храна за ума и душата. В текста, който коментирах снощи, не видях и капчица от това . Какво възпява? Може би "любовта" си към папата ? Препратката към Планета ТВ целеше да покаже, че разликата между текстовете тук и там е главно в цензурирането на едните. И аз не си падам по хипарски лирики за цветя и рози, ама и нищо от това дето слушам не е толкова пошло и постно (с което не целя да обидя автора; щом все пак му харесва да пише така, да продължава). Цитирай
Fallenblood Отговорено Септември 29, 2011 Отговорено Септември 29, 2011 Art is the product or process of deliberately arranging items (often with symbolic significance) in a way that influences and affects one or more of the senses, emotions, and intellect. Цитирай
scumfuck Отговорено Септември 29, 2011 Автор Отговорено Септември 29, 2011 @hand_of_doom Първо благодаря за коментара. Надявам се под „миризлив БГ рап” да имаш предвид именно миризлив БГ рап, а не БГ рапа като цяло, защото има доста стойностни неща там и е ненужно да се сипва храна просто така, за спорта. А текстът наистина „отразява грубо и скотско съществувание, в което духовните ценности са директно заебани”. Не се апелира хората да оскотяват. Просто това е ситуацията, в която е поставен лирическия герой. Ще си позволя един кратък разбор на тази тъй наречена „творба”. В първия куплет е разяснено положението на лирическия герой в пирамидата на Маслоу (Ейбрахам Маслоу, ако случайно не го познаваш, е един психолог. Има една теория за пирамида на потребностите - пирамиди, фараони. Според Библията неговите предци също са строяли пирамиди и други подобни сгради, но не са били доволни и са се изнесли през Червено море). Та, човекът е най-отдолу у тая пирамида – нема пари, нема здрави чорапи. Мечтите му са свързани със задоволяването на базисни потребности – размножение и сигурност („путки и цици”, „водка”). Оттам произтича и омразата към бариерите, които други поставят между лирическия герой и желанията му. Мензисът възпрепятства възпроизводството, а католицизмът внася несигурност в душевния свят на Аза. Толкова за първия куплет. Вторият куплет започва с директна метатекстова препратка към произведението на Гео Милев „Май” (не „Май” от „Експресионистично календарче за 1921”, а творбата от 1924 г., където Милев пише: „Всички пътище водят в Рим. Само един води в рая: пътят на свободата.”). С втория стих („всичките ние в казана ще врим”) лирическият Аз отрича свободата като реално достъпен стремеж. За него тя е непостижим абсолют. Празна дума с хиляди смисли без значение. Третият стих съществува в два варианта („кур за Ада, кур за Ватикана” и „от трети клас не нося пижама”), като и двете версии са вариации на една и съще идея – отказът за поднчинение на каквито и д ае авторитети. Лишен от свободата, лирическият герой не иска да приеме и робството. Сложна ситуация, в която са мнозина от хората по света. Лично аз познавам двама. Четвъртият стих е сложен, за да има рима, както и за да се напсува папата, защото такава беше заръката на единия от китаристите. Толкова за текста. Относно „Планета”... Това е целенасочено промиване на мозъците на младежта, целящо да натрапи изроден ценностен модел. Рушат се вековни български ценности, като се подменят с други. Целта е да се отдели личността от семейството и приятелите, да се скъсат емоционалните връзки с близките и родината и да се наложи консуматорски модел на съществуване, който превръща индивида в лесна за местене пионка. Моят текст няма такава цел. Всъщност май няма никаква цел. А що се отнася до изкуството, поздрав с песента на Бобо, Тошо и Табаков „Да нариташ културата”. Иначе, без да се обиждаш, ми е смешно човек с аватар, представляващ чиляците от Мановар у кожи, да ми казва какво е пошло. Опитах да бъда кратък, ама май не успях.... 4 Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Октомври 1, 2011 Отговорено Октомври 1, 2011 (Редактирано) Надявам се под „миризлив БГ рап” да имаш предвид именно миризлив БГ рап, а не БГ рапа като цяло, защото има доста стойностни неща там и е ненужно да се сипва храна просто така, за спорта.... Иначе, без да се обиждаш, ми е смешно човек с аватар, представляващ чиляците от Мановар у кожи, да ми казва какво е пошло. Редактирано Октомври 1, 2011 от Viara Ivanova Цитирай
НиколайGK Отговорено Октомври 10, 2011 Отговорено Октомври 10, 2011 Това е сто пъти по-истинско от превзетите любовни текстове. Хареса ми. Надявам се да пуснете още. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Октомври 17, 2011 Отговорено Октомври 17, 2011 Пичоуи, анал-лизирайте си това, де: 1 Цитирай
cudkordz Отговорено Октомври 17, 2011 Отговорено Октомври 17, 2011 Предлагам ти да напишеш либрето. Помисли само всичко това изпято със симфоничен оркесър. Залите ще са пълни. Скандалът ще е тотален...с истински преводи светът ще е в краката ти...(целта ще е налице, ако има такава...)аз вече го виждам! успех! 1 Цитирай
Svanio Отговорено Октомври 17, 2011 Отговорено Октомври 17, 2011 Свилка, ти ли свириш в таз банда? Цитирай
scumfuck Отговорено Октомври 18, 2011 Автор Отговорено Октомври 18, 2011 @СвиленБас: Лирическият герой на цитираната творба е явно пълен антипод (таван) на някаква личност, именувана Васо Гюров, която носи всички черти на идеалното. Трагиката се състои в гибелта на идеала при сблъсъка с реалността – Азът иска да бъде като Васо, но не е. Вместо да се опита да превъзмогне себе си, лирическият герой възприема една типично шопска нихилистична позиция – отхвърля идеала като такъв, желае да разкъса връзките си с реалността посредством водката. Това е накратко. Всъщност се оказа, че съществувал човек със същото име и сходни характеристики. Да не повярваш! @cudcordz: Кур за симфоничните оркестри. @buy&sell: Свилен не свири с нас. Ние сме трима политици, един бивш учител и един общ работник цех. 1 Цитирай
pampi Отговорено Октомври 18, 2011 Отговорено Октомври 18, 2011 група Твърд Кур За Сички Името е много добро. Текстовете-също, само малко кратки ми идват, но смесени с музиката сигурно са достатъчно дълги. Цитирай
Svanio Отговорено Октомври 18, 2011 Отговорено Октомври 18, 2011 (Редактирано) Бе, ако ще слушам за деградация и разврат че си пусна G G Allin. Мисля, че автора ме разбира достатъчно, или поне никнейма му . Музиката смятам за доста подходяща за думите и идеята, бравос НО защо всички текстове за прости неща са толкова пошли? Аз, лично, скоро минах*не смятам това за "стилова" деградация* на прости думи, проста идея, просто казана, защото смятам, че простото послание се изказва просто. Може би защото емоцията е "елементарна" и по такъв начин трябва да се излее. Въпреки това и тези текстове седят.. има едно такова чуство, че "цици" е е сложено щото това трябва да го има в текста, туй ни е у главата, а пепелници щото и то ни е у главата, па и се римува.. Не казвам, че е така, даже напротив - 99% съм сигурен, че това дори не е минало през главата на автора. Моят съвет, ако може, е - работа по стила - защото за всичко може да се пише включвайки всякакви цинизми* стига това да не е целенасочено защото е смешно* дори, но може да се направи качествено, дори качеството да не е желано. Подкрепям идеята, музиката и автора! ЗА БГ ПЪНК! За бг пънк има достатъчно основа и немалка нужда, но няма ли нещо ново като виждане, дори поне показано различно това виждане, всичко си седи като кавър на една несвършваща песен с еднакви куплети и рифчета Редактирано Октомври 18, 2011 от buy&sell Цитирай
Fallenblood Отговорено Октомври 18, 2011 Отговорено Октомври 18, 2011 (Редактирано) ако щеш слушаш, очевидно не свирят за тебе (публиката). новото е.. самият васо гюров хахахаха а тука зад тая група има някаква голяма драма, която обуславя характерността на концепцията. Редактирано Октомври 18, 2011 от Fallenblood Цитирай
scumfuck Отговорено Октомври 19, 2011 Автор Отговорено Октомври 19, 2011 То и на мен не ми се слуша за деградация, нито ми се пее, ама за съжаление това е положението. Ако живеех в Бояна в триетажна къща, ако ходех на работа с Бентли с шофьор, вместо да се бутам с работническата класа по трамваи, тролеи, рейсове и други разни метра и маршрутки, може би нямаше дори да изпитвам нужда да пиша такива глупости. Или щях да напиша текст, в който лирическият герой да няма пари за частен самолет и да му е тъжно. Иначе за простотата – когато прост човек пише за прости неща, рядко може да излезне друго, освен прости думи. Така ми идва. Има хора, на които им се получава с прости думи. Примерно Вапцаров или Буковски. Аз пиша така, както говоря, защото така ми идва. Примерно: Зората деня възвестява и в локвите блесват лъчи. Градът се изпълва със врява, главата ми също бучи. Но, вместо след пир полунощен на зиг-заг да диря дома, аз крача, самотен и снощен, за да си продавам труда и т.н. Относно българския пънк – който иска, нека си го развива. Ние нямаме това за цел. Ние се събираме, за да се напием, и между другото свирим музиката си. От около 2-3 години си седим на едно място. Както каза другият човек, не го правим за публиката. Пънкът в България май умре, както пеят едни националноотговорни бели младежи. Поне аз за повече от 5 активни групи (изключвам разни лигави помии като Оги 23 и подобни педеращини) не се сещам. И то не в София, а в цялата страна. Няма сцена, няма концерти, няма групи, няма фенове. Това е. И може би така трябва да бъде, но това е друга тема. Дълга и тъжна. Може би някой ден ще решим да направим още десетина песни и да излезнем на сцена, ама времето ще покаже. Хайде хубав ден на всички, аз отивам да се трудя! Да живей труда! Цитирай
cudkordz Отговорено Октомври 20, 2011 Отговорено Октомври 20, 2011 Здрав Дух, Здрав Кур дълъг и дебел ама дано не е за всички... добави още ‘‘нещичко’’ и ще става за припев не мислиш ли? а и папата ще се трогне! помисли и за курозбирка. ще баде шедьовър със сигурност! успех! Цитирай
Recommended Posts