scumfuck Публикувано Юли 6, 2011 Публикувано Юли 6, 2011 бъдеще, изпълнено със перспективи, настоящo поведение, лишено от мотиви, празно съществуване, лишено от цели, липса на авторитети и поведенчески модели, твърд алкохол и никакви мезета, подове, покрити с празни шишета, фасове, разсипани около пепелници, леки момичета с разголени цици, найлонови пликове и презервативи, мръсно бельо и космясали сливи, изгубени нощи, забравени дни, никакъв смисъл и празни очи, празни стомаси и празни джобове, дробове, препълнени с лайняни отрови, изпразнени курове, изпразнени чаши, излята помия, забъркани каши... Разглежданата творба е писана през лятото на 2007 година, като първоначалният вариант е по-дълъг и към края ритмиката се руши, а римите липсват. По-късно текстът е съкратен и редактиран, за да бъде използван за песен на група Твърд Кур За Сички. В тази творба се откриват мотиви, характерни за цялостното творчество на автора – алкохолът, безпътицата, отчаянието. Лирическият субект е ситуиран в едно празно настояще, което е противопоставено на перспективното бъдеще, обусловено от полаганите усилия в миналото. Хронотопът е застинал в една монотонна цикличност, която го прави сякаш отсъстващ: „изгубени нощи, забравени дни”. Липсата е основен мотив в творбата, което е отразено още в първата строфа. Като контрапункт на изпълненото с перспективи бъдеще стоят следващите три стиха, а и цялата творба, където сякаш всичко е изпразнено, отсъстващо, изгубено. Внушението се подсилва от безглаголността. Настоящето на лирическия Аз е пропито от алкохол, изпълнено с леки жени, задръстено с отпадъци. Имплицитно е заложено желанието на героя да се отскубне от този пагубен цикъл, но явно нещо го възпира да намери път навън. Той е изгубил волята да се бори за нещо различно, смисълът за него липсва. Очите, символ на душата, също са празни. Внушението за безизходица е засилено от пуктуацията в творбата – текстът е събран в едно изречение, което е незавършено. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Юли 6, 2011 Отговорено Юли 6, 2011 Мхм. Остава да чуем и парчето, и да прочетем композиционния анализ в Авторска . 1 Цитирай
L.K. Отговорено Юли 6, 2011 Отговорено Юли 6, 2011 Сори, ама какво казва този текст? Че водата е мокра и доматите не стават за сядане? Някаква идея, теза, случка, борба? Горкият автор - дано това му е най-слабото произведение. 1 Цитирай
scumfuck Отговорено Юли 6, 2011 Автор Отговорено Юли 6, 2011 (Редактирано) @L.K. Този текст не казва, че юдеомасоните управляват света или че е добре да си мием ръцете, след возене в трамвай/рейс/тролей, където има роми. Този текст няма претенцията да съобщава всевечни истини. Няма идея, теза, случка, борба. Има предаване на някакво настроение, усещане за нещата. Тука няма поука (би трябвало да е "тук", но няма да има рима). И наистина авторът е горък (има ли такава дума? ако нема, вече има!). Лошото е, че имам и по-слаби работи (защото авторът съм аз и знам). Може и да ги пусна тези дни, за да си изкажете мнението и за тях. @Вяра Иванова композицията е стандартна и не заслужава да бъде чута в единствения вариант, в който е записана. Звучи като пияни пънкари, които свирят rock 'n' roll. Или нещо подобно. Май добавих 2-3 запетайки. Може и да са излишни. Редактирано Юли 6, 2011 от scumfuck 4 Цитирай
Svanio Отговорено Юли 7, 2011 Отговорено Юли 7, 2011 (Редактирано) Няма идея, теза, случка, борба. Е, можеш ли да си кажеш такова нещо за текста, бе мен.... :hysterical: Редактирано Юли 7, 2011 от buy&sell Цитирай
TONY Отговорено Юли 7, 2011 Отговорено Юли 7, 2011 Мааалко недовършено ми седи. Виж сега, ако вкараш следното(без да губиш смисъла) : мичурински дини + авганистански мини. ще стане хит , гарантирам ти. ПС- напоследък само + пиша на Вяра, чак ще се намразя. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Юли 7, 2011 Отговорено Юли 7, 2011 Хахах не си го слагай на сърце, Тони, аз от малка съм си неустоима хахаха Еееех, ако можеше тоя рейтинг да се обръща в купони за кашкавал примерно...или нещо цър-пър за тайфата. 2 Цитирай
hologram Отговорено Юли 11, 2011 Отговорено Юли 11, 2011 мръсно бельо и космясали сливи не бих могъл да го кажа по-добре, не се хващайте с такива "неустоими дами" 1 Цитирай
soggy.limp.biscuit Отговорено Юли 17, 2011 Отговорено Юли 17, 2011 Единственото, което разбирам от текста е, че речникът на автора е доста цветущ откъм мръсни думи. Не става ясно какъв е поводът за тези негативни описания и какво всъщност го кара да изпитва ненавист и негативизъм към това, което описва. Няма никаква теза, нищо не е ясно, просто много "красиви" думи на едно място. Ако се задълбочат разсъжденията върху причините и се формулра теза на базата на описанията, текстът ще зазвучи по-убедително, защото ще има вече доказателства, които да го подкрепят. П.П. Ние прекрасно знаем какво описваш и защо, но творбата е незавършена, защото липсва повод и лично мнение, тоест не става ясно, че ти мислиш така. Има просто описание на някаква грозна картина и толкова. Този, който го чете, ще се досети за какво иде реч, но е хубаво да го има написано възможно най-директно, да е максимално изяснено, ако се сещаш какво искам да кажа. Това ще направи творбата по-силна. Другото което забелязах е, че се върти едно и също през цялото време (недостатъчни разсъждения). Пробвай да го развиеш повече, не се отказвай. Хубавите неща трудно стават 1 Цитирай
stonerose869 Отговорено Юли 23, 2011 Отговорено Юли 23, 2011 Като текст т'ва трябва да е пънк(в смисъл такъв е езиковия стил и усещане), но... представлява едно изреждане, от което няма много смисъл. Дай некъв сюжет, няк'ва пространствена цялост. Къде се случва всичко? Иначе като епитети кефи. 1 Цитирай
Свилен Бас Отговорено Юли 23, 2011 Отговорено Юли 23, 2011 Това е много джаз - пуснете за Васо, че ме заболе главата от мисъл 2 Цитирай
scumfuck Отговорено Септември 17, 2011 Автор Отговорено Септември 17, 2011 Ето един друг текст на група Твърд Кур За Сички – „Кур за папа Бенедикт XVI”. Всякаква прилика с действителни лица и институции е напълно случайна. Веднъж реших да напиша текст за един човек, който не съществува, който е една фикция, така да се каже. Една фантазна визия, както казваше един човек от Дружба 2. Та този измислен човек беше евреин (не съм антисемит, един от добрите ми приятели е от Палестина), който е върл антикомунист, дисидент, бивш комсомолски секретар, син на съветник на бай Тошо, убиец, който не е лежал в затвора, обича да кисне в кварталната видеотека, където кипи усърдна пиратска дейност, защитава със зъби и нокти авторското право и така нататък… И, не щеш ли, оказва се, че този човек съществува! Даже съм го виждал на улицата. Папата не знам дали съществува, защото не съм я виждал. Другата съществуваше, защото един приятел я беше видял на Цариградско. Иначе единият китарист на групата е запален фен на папата и на католическите свещеници, защото споделят сходни страсти. Нека текста не се приема буквално, а като една метафора, една алегория, представяща модерното консуматорско общество, където човек е изгубен сред множеството, обвзет е от несигурност, миналото е фалшифицирано, настоящетото е тежко, а бъдещето е неясно. Поздрав на всички, които са махмурлии и се трудят! Нема пари, немам здрави чорапи: Кур за Бенедикт и за сичките папи! Мразя мензис, мразя католици, Обичам водка, путки и цици. Всичките пътища водят към Рим. Всичките ние в казана ще врим. Кур за Ада, кур за Ватикана! (или „от трети клас не нося пижама”според настроението на вокала) Бенедикте, дееба твоята мама! Цитирай
hand_of_doom Отговорено Септември 28, 2011 Отговорено Септември 28, 2011 При все пълната липса на разбиране от моя страна към такива текстове, това звучи като миризлив БГ рап . Няма да се спирам като цяло на стихосложение, ритъм и т.н., очевидно само римите са намествани. От текста лъха яко липсата на лексикално богатство, замествано изключително с груби и (лично според мен) ненужни вулгаризми. Творбата отразява грубо и скотско съществувание, в което духовните ценности са директно зае*ани . Не че нещо, ама по Планета ТВ поне са малко по-цензурирани 1 Цитирай
Svanio Отговорено Септември 28, 2011 Отговорено Септември 28, 2011 ^толко ти разбира и на тебе главата от бг рап... Момчето пише както може, като не разбираш такива текстове защо ги четеш? "Творбата отразява грубо и скотско съществувание, в което духовните ценности са директно зае*ани" <- и какво лошо има в това? Различни хора, различни ценностни системи Слушай си Планета къде има "цензура". Нищо лично мен 1 Цитирай
Recommended Posts