Jump to content
Българският форум за музиканти

Говорители за китарни ампове


Recommended Posts

Да съберем в тази тема линкове към китарни говорители, които реално ни чакат на щандовете на българските магазини. Някои от тях ще са качествени, други компромисни, но все пак ще звучат китарно. На първо четене:

 

Четири модела във мегавойс.бг

Широколентов български 60W

Друг по-широколентов български 60W

Един Eminence

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо мислиш така?

- Аааа, не мисля! Просто предубеждения!

 

 

Настрана с лафовете, в български техничаро-музикантски форуми казват че параметрите на Благоевградските високоговорители не са тези които са записани в паспорта им. И преди да почне да се прави нещо с тях трябва да се измерят тези параметри. Това е мнение което съм чул, а не проверил лично. Като юноша слушах http://vissokogovoriteli.bg/products/VK-12250_350.htm в правени колони.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо мислиш така?

Заради горната гранична честота. Нормално китарните говорители са с честотна лента до 5-5.5 KHz.

Тези единия е с 12.5 , другия е с 18KHz. При свирене с дисторшън ще чуваш доста от висшите хармоници, което не е никак приятно и музикално.

Чувствителността им също не е особено висока, което в някои случаи няма да е проблем, но също е недостатък.

 

Имам 2 12" български говорителя, забравил съм моделите им, стари са. Единия е с фуния , другия с dust cap и доста ниска резонансна честота( не си спомням 25 или 40Hz,това му беше отличителното ако някой се сеща за модела).

Този с дъст капа горе долу ставаше за китара, като звука отново е компромисен и тих, този с фунията изобщо не става.

 

За clean китара всичко става и е въпрос на вкус до колко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям мнението, но не въз основа на предубеждения.

 

Китарният говорител издържа по-сериозни претоварвания. Ако ще се заменя с такъв с общо предназначение трябва да се презапасим по мощност.

 

Китарният говорител има специфична АЧХ за разлика от конвенционалния, който е с по-линейна такава. За да получим "подобен" на китарния звук от говорител с общо предназначение е добре да се ползва амп.симулатор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благоевградските осем инчови BKH-и имат гранична честота около 5Khz. На запис звучат като пръдлива кабинет симулация на евтин процесор :) Един много кратък семпъл на 50W ВКН 1025 в сандък от талашит :lol:

 

Ъъъърт

 

Общо взето подобни експерименти не си заслужават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като имаме впредвид това, че ВКН 1025 е нискочестотен високоговорител, китарният звук, който си изкарал от него е повече от приличен. Ползвай го за бас и резултатите ще са още по- добри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Коментарите за българските високоговорители са едностранчиви. Защото се отнасят до благоевградските. Има български високоговорители, които са далеч от тях. Преди години български високоговорители се изнасяха за Швеция и Германия. И сега имаме износ на висококачествени лентови говорители за Англия, Германия и Италия. Това го споменавам за обща информация.

Сега нещо по-близо до темата. Скоро измервах един 12" български високоговорител преработен от съфорумника Констадин Рахнев, от Девин. Базиран на истинските ВК3013, с алнико магнитна система и лято шаси. Мога да дам конкретни резултати от измерванията, но след като се консултирам с автора. По моя преценка говорителят е станал перфектен за китарни приложения - твърдо окачване , висока чувствителност, характеристика много добре отговаряща на изискванията за китарно възпроизвеждане.

Разбира се, не става въпрос за серийно производство, защото материали за тези говорители отдавна не се произвеждат. Но когато се намери подходящ говорител за донор, резултатът е повече от добър.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ето няколко графики по въпроса:

(Да се има предвид, че теста за честотната характеристика е направен с определен обем на кутията, от което е дефинирана долната част на характеристиката!)

KR120-45.jpg

KR12PARAMETERS.jpg

 

STEPFunction.jpg

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Реших да приложа документална снимка на говорителя за който P.Valjak споменава в тази тема My link К.Рахнев Девин 0885067687

Ето снимката: 024258609.jpg?r=0 Редактирано от selski
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.