Jump to content
Българският форум за музиканти

Изчисляване на изх. трансформатор


Recommended Posts

имам един трансф. с първични 2х1350нав, обаче не го знам за какви лампи е правен и искам да му пренавия вторичните, та да стане за 4бр EL84 - дават на всяка лампа по 4,5 - 5 ком че трябва да се натоварва, а говоритела ще е 16ома

 

Ако някой му идва на ум за 4 лампи как да се изчисли да каже, че нещо ми се губи вече как се изчисляваше (май като са две по две паралено лампите трябваше да се натоварят с 2пъти по малко омове, отколкото като са 2, но не съм сигурен)

 

и ако може да кажете формулата по която според размера на сърцевината ще се изчисли колко вата е трансформатора - тъй като го гледам е 40-50вт, но не знам дали това стига за 4хEL84 и 25-30вата аутпут

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

според някакъв руски сайт - Z'/Z"=(N'/N")²; Z-съпротивл. което се включва към намотките. N-брой навивки; за EL84 и 6П14П дават да се товарят с 5,2ком(2 паралелно=2,6ком) оттам изчислих и се получава вторичната да е 105нав за 16ома с извод на 71нав за 8ома

 

Утре ще го пренавивам.

Кажете да не бъркам нещо преди да съм го пренавил (мисля си че бъркам, защото според руснаците се взема в предвид само 1 лампа, ако стъпалото е с две или 2 ако е с 4)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а не би ли трябвало щом дават на лампа по 5,2кома, то щом са 2 по 2 паралелно и след това противотактно да имам две първични, всяка от които да товари лампите с 2,6кома(тоест 1лампа-5200ома; 2 лампи-2600 ома)??

 

а по начало аз изчислявам по тази формула(която дадох във втория пост), но вземам в предвид само една намотка (2лампи паралелно), за още две на отделна намотка трябва да смъкна навивките на вторичната 2 пъти ли???

 

съжалявам за сложното описание, надявам се да ме разбирате и да ми кажете как се смята тоя трансформатор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не смъкваш навивките два пъти а увеличаваш сечението(не диаметъра!) на проводника в първичната два пъти. Така отново се получава два пъти по малко съпротивление на първичната намотка. А ако го направиш с два пъти по малко навивки така или иначе ще трябва да увеличиш сечението на проводника(защото все пак става въпрос за две лампи вече съотфетно два пъти по голям ток :) ) и в резултат ше получиш 2x2=4 пъти по малко съпротивление!

Редактирано от Fender_str
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.