Jump to content
Българският форум за музиканти

Усилвател за китара


Recommended Posts

Здравейте, колеги музиканти и .. електричари.

Въпроса е следния: Значи искам да си направя някакъв усилвател, който има достатъчно мощност че да не ме изгонят съседите, но и да не го слушам на ухо. Имам ефект (Дисторшън със малък еквалайзер ,предполагам) ,който искам да "вградя" в усилвателя ако е възможно. Кутията ще си я направя, ама за говорителя незнам какъв точно трябва да е, предполагам някакъв по-голям. По възможност да работи на 12 волтов акомулатор или нещо подобно. Китарата е електрическа (Stagg L250H) (не e бас). Части сам ще си намирам. Моля за бързите ви отговори.. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001: Бързите отговори /като моя/ няма да ти помогнат, но едва ли с така формулиран въпрос ще имаш голям успех! Все пак не се отказвай! :girl_witch:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.beavisaudio.com/projects/NoisyCricket/

погледни по-надолу в тоя линк за версия 2. работи с почти всякакви говорители. с китарна тонколона (кабинет), разбира се, звучи по-добре. бачка до 12 или до 18 волта според конкретния чип. ако имаш захранване за ефекта, можеш да ползваш него - вързваш крикета и ефекта успоредно.

 

ето ти две клипчета да оцениш как звучи. едното е с noisy cricket, другото е с братчето му - ruby amp, което е по почти същата схема. според мене cricket звуква доста добре за мижавото говорителче, което са му сложили. рубито пък звучи вдъхновяващо, ама на клипчето се свири яко с яка китара в як кабинет :)

 

може да ти е проблем да намериш полевия транзистор (jfet) - 2n5457, 2n5459, j201 (не 2sj201), mpf102 все стават. от елимекс съм изкупил всички 2n5457-ци (пък после някой ми изгуби, още ме е яд). питай в chip electronics до общината - там съм останал с впечатлението, че могат да ти доставят и от пиле мляко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искаш да си го направиш сам усилвателя, за да ти излезе по- евтино или просто заради гъдела от правенето? Ако е заради първото, просто се откажи- във "Викиват" в Пловдив има по 48лв. миникубенца на батерии, тук във форума в "Купувам- продавам" дълго време се продаваше едно супер симпатично кубенце за 60 лв (мисля, че беше Roland), което може би още е в продажба.

Ако твърдо си решил да си го правиш сам се ориентирай към крайно стъпало от авто- радиокасетофон (tda 2003, tda 2004, tda 2030 i t.p.) и някое 5-6 инчово широколентово говорителче (ще ти свърши много добра работа и някоя елипса от стар лампов радиоапарат). Схеми за дисторшъни дал Господ, пробвай например с MXR- схемата е елементарна и я има навсякъде. Или Fuzz-face. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи може да не съм се изразил правилно. Все пак благодаря за постовете. Идеята ми е да направя усилвател във говорител. Ефект - имам. Това го пиша за tatkoogi , предполагам че така формулиран, въпроса и въобще темата ще е по-лесна за обмисляне.

 

П.С. Още съм новак във форума, затова не знам как да боравя с постове, теми, търсене на теми и т.н.

 

Значи може да не съм се изразил правилно. Все пак благодаря за постовете. Идеята ми е да направя усилвател със говорител - кубе (по възможност MAX 12v). Ефект - имам. Това го пиша за tatkoogi , предполагам че така формулиран, въпроса и въобще темата ще е по-лесна за обмисляне.

 

П.С. Още съм новак във форума, затова не знам как да боравя с постове, теми, търсене на теми и т.н.

 

+ Спешъл тенкс на Fallenblood за усилвателя мисля ,че с него ще се оправя!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^^ Може би "в кутията" на високоговорителя? Т.е. "combo"?

А не във високоговорителя - в мембраната или в магнитната система smile.gif

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами, щом си мераклия, поразгледай ето тука. щото някаква тонколона можеш да си купиш, можеш и да си направиш, ама и звукът ще е "някакъв"; за постигане на качествени резултати трябва да се вложи ... не, не пари - най-вече мисъл; та в горната тема колегата bluelemon за около 300 лева си направи съвсем професионално изглеждащ и звучащ кабинет; макар че бюджетът, който ти имаш, сигурно е друг, обширната информация в темата важи на 100% и ще ти бъде от полза, ако пък решиш да си направиш цяло комбо от нулата ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми в поста който беше писал по-горе със сайта за крикета, тфа така като го разгледах видях за какво иде реч. Смятам на него да се спра и да си правя кутията с някакво дърво (сигурно си има точно дърво за тая работа), или от метал, макар, че сигиурно ще кънти звука леко, не съм сигурен какво ще се получи. Но се спирам на крикета. Сега това ми е приоритет :) . Пък и наистина бюджетът ми е ограничен. Мерси за съветите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така вече нещата са ясни или поне почти! Не съм човека, който ще ти помогне, но с интерес ще следя темата ако разбира се я доведеш до край! Желая ти успех и не се притеснявай да споделяш опитите, които ще направиш! Още веднъж успех и :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

за да не пускам нова тема ще се възползвам от тази да си задам въпроса: eто го

който ми направи впечатление че има доста стабилен драйв.Пича в описанието е писал че е променял някакви стойводни на кондензатори ,но не влизал близо година и да го питам нищо няма да стане има ли някой престава как е постигнато това?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.