filip.guitar Публикувано Юни 17, 2011 Публикувано Юни 17, 2011 Здравейте драги съфорумници! Днес разглеждах едни стратокастери в интернет и ми направи впечатление, че на едина китара нек пикъпа е Reverse-wound или нещо такова. Това го срещам за първи път, та ако може някой, който знае какво е това да ми обясни. Цитирай
gueorgues Отговорено Юни 17, 2011 Отговорено Юни 17, 2011 Отнася се за средния адаптер, не за нека. Reverse wound reverse polarity (RWRP) означава на български обърнат поляритет и намотка на адаптера (технически грамотните колеги са добре дошли да уточнят това на български, не мога да претендирам за точност), което обезшумява (hum-cancels) китарата при позиции 2 и 4 (на стратокастър с 5-позиционен превключвател). Това е по-модерният вариант на свързване, популяризиран от Марк Кнопфлър и Ерик Джонсън например, някои твърдят, че така китарата е по-разнообразна (versatile). Първоначално стратовете са се правели със Стоков поляритет (Stock) на средния адаптер, което дава повече сила и среди като звук, но и доста повече шум при позиции 2 и 4. Ако някой има по-добро обяснение - няма да се разсърдя. Това съм го научил от страницата на Bare knuckle pickups. Цитирай
filip.guitar Отговорено Юни 17, 2011 Автор Отговорено Юни 17, 2011 Мерси много! Аз съм се объркал за средния адаптер става въпрос Цитирай
jorog Отговорено Юни 18, 2011 Отговорено Юни 18, 2011 Reverse-wound-означава буквално че бобината е навита в посока обратна на тази на адаптрите при нека и бридж-позиции т.е. ако са навити по часовниковата стрелка гледано отгоре,то средният адаптер е навит обратно на часовниковата стрелка или обратното. Reverse-polarity-означава,че съответно поляритета на магнита е обратен на този при нека и бриджа. Например ако при нека и бриджа магнитнят полюс е Юг(S) към струните,то при средния той е Север(N). Това се прави именно за премахване на хъм(шума) при позиция 2 и 4,най-вече при овърдрайв(дист.) и е необходимо винаги средният да е както се спомена по-горе RWRP за да има подобни антишумящи свойства при позиция 2 и 4. Цитирай
Mairomaster Отговорено Юни 18, 2011 Отговорено Юни 18, 2011 (Редактирано) То че е вярно това, вярно е, ами ми хрумна въпроса не се ли прецаква нещо звука по този начин, понеже като са свързани 2-та адаптереа заедно (бридж и мидъл примерно) и единия е с обратна намотка, в него се индуцира ЕДН с обратен знак, и протеклият през него ток трябва да се унищожава до някаква степен с тока от другия адаптер. При свирене не съм забелязал такова прецакване. EDIT: Май и сам си отговорих на въпроса, замисляйки се над коментара на jorog. Както страт системите, така и хъмбъкър адаптерите действат на същия принцип, като винаги (така мисля) на единият адаптер/половина са обърнати едновременно и поляритета на магнита и посоката на навиване на намотката. Така външните индуцирани шумове се унищожават, понеже на къде ще тръгнат тоците от тях зависи само от посоката на навиване на намотките, а полезният сигнал от струните се услива, понеже посоката на полезния индуциран ток зависи и от поляритета на магнитите и от посоката на навиване на наморките, и така и двете като са обърнати, посоката в двете намотки остава същата. Редактирано Юни 18, 2011 от Mairomaster Цитирай
L.K. Отговорено Юни 18, 2011 Отговорено Юни 18, 2011 Бе не е баш така. Амплитудата и фазата на трептене на струната пред двата адаптера в един и същи момент е различна и насрещно свързаните адаптери възпроизвеждат точно тази разлика. Звукът е различен - изпъкват средите. Цитирай
jorog Отговорено Юни 21, 2011 Отговорено Юни 21, 2011 При хъмбъкърите посоката на навиване е една и съща и за двете намотки. Тъй като са една до друга ,то амплитудните и фазовите разлики в сигнала са минимални. Естествено шумоподтискането ще зависи и от броя навивки,разликата в броя навивки м/у двете бобини,доброто екраниране на адаптера и т.н. Цитирай
Recommended Posts