Jump to content
Българският форум за музиканти

За любовта към лепящите се тапети и pickguard-овете


Recommended Posts

Само аз ли си лепя самозалепящи се тънки тапети на пикгардовете на strat-a или има и други като мен? Отдавна ми е практика при наличието на настроение и находка в тапетната индустрия да си препъстря свирачката. След някакво време и известни "проби" разбрах, че е най-добре с тънки самозалепващи се тапети, тъй като по-"дебелите и здрави" са по издръжливи, но лепилото им не се маха после*махнах на един пикгард стар след тест с нож за чистене на керамичен плот лепилото за около 4 часа нон-стоп жулене :thumbdown: *, а и цената на метър от тънките е м/у 1 и 5лв* като цената варира не спрямо качество, а спрямо визия* т.е за 5лв макс взимаме метър, който "понякога" е досатъчен. "понякога" защото ако гоним "по-така" визия може да се избере точна "част" от парчето тапет, например с имитациите на дърво се получава много сполучливо ако се смогне да се напаснат ивиците на тапета спрямо фретборда*E.g. rosewood фретборд* да са водоравни а не вертикални спрямо грифа :greenangel:

Силно препоръчтиелно е да НЕ се слага до края на pickguard-а тапет в областта, в която нека се пада над него, т.е когато вадите пикгарда*ОСОБЕНО ако имате 22прага* ще ви е доста трудно и само мъки, най-добре да се изпили/изреже на това място или просто да не се слага до края тапет, но първото остава препоръчително, според мен :thumbs_up:

Плюсове и минуси:

+: можем с един пикгард да караме много време*пример ако от S/S/S минем на S/S/H или H/S/H или H/H/H слагайки ново парче и обрязване на пикгарда и дупките в парчето печлим нова конфигурация без загуба на визия, Освен ако се мине на от хъм към сингъл->тогава визуално само ако се вгледаем ще намерим разлика защото тапета ще потъне малко или много. Да не говорим, че не купуваме нов pickguard :thumbs_up:

Ако караме с една конфигураиця, то за 5лв може да си набавим достатъчно материал за изрязването на има няма поне 10 pickguard-a * и това само при положение, че започне да се бели от повърхността.

Можем да си слагаме каквито искаме глупости и ако не ни хареса как стои да се върнем към стандартния черен/бял/перлен цвят ;)

- Може да се нарисува вече очертано парче по наши идеи, като начините за предпазване са безбройни -започвайки с най-простия тиксо/ лепенка тип тези, които са на дисплеите на нов gsm в магазина.

- : Някои хора, биха казали, че ще влияе на звука, щом го чуват :thumbs_up:

-Бели се след време

- губене на 2 минути

 

Други -/+ наистина не се сещам в момента,

За "съжалние" разполагам със снимков материал само от последния "проект" с днешна дата:

9599713615918832081307564240W5djjUiWpRLJ3J7tIIYi.JPG

Мисля, че идеята за този тип преработка на pickguard стана ясна. Ако има хора, които я практикуват нека споделят - ще бъде интересно.

Ако други имат свой алтернативен начин на преработване също моля да го споделят.

Мисълта ми е - "аранжиране" на пикгарда, с който разполагаме, но защо не и идеята за нов спрямо материал и може би визия, то се е видяло, че бастрафиканта ще прави от дърво, но на този етап :)

 

В краен случай темата ще гние, аз ще си цъфтя с моите "съживявания" на пластмасата B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добро утро!

Все още не съм го направил, но имах подобна идея за Squier Bullet-a, дето все ще го опра'ям и все се отказвам. :D

Моята идея беше да облепя пикгарда, като по този начин закривам дупката за средния сингъл, като в същото време изрежа място за наклонен бридж хъмбъкър. И накрая евентуално един лак отгоре, но твоят начин е по-добър според мен, защото позволява по-лесно заменяне в случай на прее*аване.

Едва ли 1 мм хартия и лепило ще променят звука, колкото парче пластмаса, няколко пъти по-дебело. Чудя се Ерик Джонсън как още не си е монтирал адаптерите директно в дървото и не е изхвърлил неговия пикгард...

 

А китарата ти ми напомня за Soul Power и Arm The Homeless на Том Морело! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

"А китарата ти ми напомня за Soul Power и Arm The Homeless на Том Морело"

:greenball: чи къ! Аз отдавна имам в главите идея за един Harm The Artless реплика :music336:

Иначе наистина не е скъп варианта, на твоя само лака не разбрах за чий ти е? -естетика може би?

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях мернал в един сайт някакво "fabric finishing", където се облепя цялата китара с тапети/мушами/каквото ти падне, след което се лакира за защита... но наистина, виждам, че за пикгард е излишно. ^_^

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Който има грозна китара да лЕпи... :hysterical:

Няма нещо по-грозно и което да мразя повече в една китара от пикгарда!

 

На мойта каквото и да й направя ще я отдалеча от перфектното, така че нямам намерения да пипам... :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Я също го мразим, ама без него не може като е front rout. :slap:

А някой замислял ли се е дали може да се сложи фурнир на цялата китара, като по този начин се покрие грозния front rout, след което да се изрежат дупките за адаптерите и контролите, а дупката да си седи отдолу и да може да бъде разкрита само ако се пробие фурнира?

Редактирано от Lord Shredulous
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма нещо по-грозно и което да мразя повече в една китара от пикгарда!

Е и аз, точно за това некви опити за "подобрение" , но в крайна сметка всеки сам си решава и за визия и за начин на промяна :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във всички магазини за тапети, както и Бриколаж има препарат за сваляне на тапети "TAP - EX", около 6 кинта е и ги сваля без грешка, таке чи запази си и опцията за по-дебелите тапети!:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.