Jump to content
Българският форум за музиканти

Неправилен захват или друго :?


tompson

Recommended Posts

Напоследък при свиренето на power aкорди забелязвам , че при някои от тях възглавничката на палеца(тази която свързва пръста с дланта), ми се изморява за броени минути и след това , вече не мога да продължа да свиря принципно разгледах една предишна ттема където както бяха писали някои колеги музиканти палеца трябва да се пада горе долу срещу средния пръст.Проблема е , че след 5то прагче палеца ми се измества все повече към показалеца и даже го подминава.Възможно ли е на това да се дължи умората в тази област на ръката :? ако не от какво може да е ? Благодаря предварително.

п.п. Ако е нужно мога да покажа и снимки

Редактирано от tompson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен прекалено много стискаш. Пробвай да свириш без да пипаш грифа с палеца, да усетиш че няма нужда да се натиска кой знае колко. А да те питам дланта ти опира ли се отдолу на грифа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Неправилният хват е напълно възможно да доведе до бързо озморяване. Долу горе схванах какъв ти е проблема, но не е лошо да качиш някоя друга снимка. Може да пробваш при свирене на акордите след 5-то прагче (6,7,8...) да си държиш лакътя близо до тялото, което ми се вижда най-логичното нещо, което може да бъркаш. Поне като си хванах китарата и помислих, това ми дойде на акъла. Въпреки че и доста зависят нещата от позицията на самата длан и мястото на подпиране на палеца, както и как точно го свириш, с 3 или с 2 струни, с 3 пръста или с показалец + безимен/малък баре. Ето тук човека показва как се хваща:

 

Най-добре дай някоя снимка, както и можеш да споменеш от колко време свириш, от колко време наблягаш на пауър акорди и така.

 

EDIT: Колегата който ме е изпреварил, също е направил 2 добри забележки.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси ще пробвам.Не грифа се допира само до пръстите.Принципно като започнах да свиря на китара го държах с цяла ръка , но учителят ми , ми направи забележка , че после ще ми е неудобно с другите техники и от тогава единствения допир ми е с пръсти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Логично е както казваш със свиване на ръката към тялото след 5то прагче , но пък така получавам доста малка свобода на лявата ръка , а и имам чувството , че така трябва да се прегърбя повече.Някакси усещам , че ще ми е по лесно ако главата ми е по близо до грифа.

п.п. До 5мин ще съм качил и снимки.

Редактирано от tompson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, ако имаш възможност е хубаво да вземеш поне 2-3 урока при учител, че да ти каже къде да ти основните грешки и над кое трябва да работиш. На снимката на 9-то прагче най-много си личи че не е добра постановката, палеца ти е застанал лошо, а може би и дланта като цяло, немога много да преценя от снимката. Поиграй си с различни позиции на дланта, лакътя, палеца и виж дали няма да намериш някоя която поне малко от малко ти изглежда по-удобна, а в последствие като и свикнеш на такава постановка ще ти стане доста по-удобна. Прегледай и някое друго клипче в нета, има ги доста добре обяснени нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно като започнах да свиря на китара го държах с цяла ръка , но учителят ми , ми направи забележка...

Човека ходи на уроци!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Палецът ти според мен е твърде ниско и затова ти се претоварва. Получава се нещо такова палецгрифпоказалец, поне доколкото мога да преценя от снимките. Така вместо палецът да противодейства на останалите пръстите, изглежда сякаш се опитваш да си усучеш грифа (представи си какво усилие се изисква) :surprise: . Най-лесно е да ти покаже някой, или просто да поекспериментираш, както колегите по-горе предложиха. Учителят ти може да е имал предвид да не подпираш грифа отдолу с дланта си, което наистина не е добре, но палецът със сигурност трябва да е по-високо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От преумора е сигурно. Свири с повече почивки и като усетиш, че започваш да стискаш с палец - спирай и рестартираш след това. При добра постановка, палецът се ползва само за опора, с него не се стиска. Когато свириш поуър акорди и барета, ползвай гравитацията т.е. насочваш лакътя на лявата ръка към пода и издърпваш цялата ръка надолу съвсем леко. Не бива да се стиска. Упражнения за лява ръка ще помогнат за кондицията на пръстите със сигурност.

Почивай повече и свири на кратки интервали. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мисля че трябва да си отпуснеш ръката и да не се съсредоточиш върхупостановката на палеца а на самите пръсти опитай се да са колкото се може по перпендикулярни на грифа демек с колкото се може по-близко до ноктите да натискаш струните отначало маже да ти е по-трудно докато свикнеш но ще усетиш че ще свириш с по-голяма лекота и (кординация след време)а палеца ще си застане сам....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стискаш грифа прекалено много. На снимките чак пръстите ти са пожълтели(далтонист съм така че ме навиквайте какъв точно е цвета). При мен е същото. Като стискам много и ме боли палеца. За постановка ти не мога да кажа нищо защото имам проблеми с ръката и съм намерил вариант които да ми удобен. Не те съветвам да правиш подобно нещо. Слушай съветите на учителя ти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.