Jump to content
Българският форум за музиканти

Контрол на каналите на усилвател


Recommended Posts

Днес ми попадна една много тарикатска идея от Ibanez за сравнително лесен контрол на каналите на усилвател, или за дистанционен контрол на ефекти. Хубавото е, че няма микроконтролери и цялата информация се предава само по един моно кабел.

 

Идеята е от Ibanez GX100.

ibanezgx100.gif

 

Какъв е принципа - ползва се dot/bar led driver - чип често използван за светодиодна индикация. В този случай той е вързан така, че да светва само по 1 светодиод. При натискане на бутон от фуутсуича се подава съответно ниво на входа на тоя лед драйвер и той пуска съответния светодиод. На входа на драйвера има операционен който служи като буфер, дава възможност да се ползват високоомни вериги, за да не влияе дължината на кабелът на правилната работа и позволява резисторът определящ кой светодиод да се пуска да се връзва към маса. От изхода му се взима сигнал за логика с 4013 която може да бъде комбинирана според различните предпочитания. Ибанец са ползвали сигурно някакъв стар драйвер, но на пазара има LM3914 който пък разширява каналите до 10. Може да се ползват повече такива чипове за разширяване на каналите, ама повече от 10 :surprise:

 

Предимството е, че се ползват готови чипове и моно кабел. Недостатъците са, макар и евтини чиповете, те са бая и иска проектиране на платка. Друг недостатък е, че няма светодиоди на педалиерата. Не, че не може да се набута още 1 платка в педалиерата, но е двойна работа. Тогава пък кабелът става стерео. Което пак е приемливо :)

 

Хареса ми идеята, та реших да я споделя с вас ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Японците така го правят и в битовата техника която е с контролер. Бутоните дават на маса резисторчета навързани последователно, контролера мери пада на напрежението. Така опростяват платката с пестят пинове на контролера.

В тази схема хитрото е че ползват стандартен "касетофонски" чип вместо няколко компаратора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.