niki123bg Публикувано Април 22, 2006 Публикувано Април 22, 2006 (Редактирано) Имам следният въпрос: трябва ли специален адаптер за да се свърже AES/EBU към S/PDIF и обратно? Възможно ли е това да стане с обикновен кабел имащ от двете страни съответните конектори - в моят случай AES/EBU е с XLR, докато S/PDIF-вете ми са RCA (чинчове). В устройството с AES/EBU мога да избирам между AES и S/PDIF. В настройките на звуковата карта също мога да избирам между AES и S/PDIF. До колкото разбирам и в двата случая става въпрос за нивата на сигнала и там някакъв допълнителен бит при предаването на данните. Въпреки това устройството си е с AES, докато звуковата карта с S/PDIF. Голяма мъгла Редактирано Април 22, 2006 от niki123bg Цитирай
niki123bg Отговорено Април 22, 2006 Автор Отговорено Април 22, 2006 То се е видяло, че пак ще го караме по емпиричният подход. Намерих една концепция за конвертори, които включват съгласуващи по импеданс трансформатори 110 към 75 ома. Разбира се и на мен ми звучи странно, но в Комет ме погледнаха още по странно като ги попитах дали продават такова чудо. Както и да е - няма да съгласувам по импеданс, сега основният ми проблем е разликата в напрежението. Като за начало ще направя SPDIF -> AES/EBU, което трябва да е безопасно - т.е. 0,5 V от SPDIF, няма да прецакат AES-a, който работи на 5V, но реагира и на нива от 0,2 V - т.е. трябва да сработи тази схема. Обратният кабел от AES към S/PDIF ще го правя по-късно с надеждата, че някой който се е борил с такива неща ще сподели и няма да си изгоря аудио интерфейса като му подам 5 V, вместо очакваните 0,5V. Та сега е момента да споделите.... можете и да не споделяте и да гледате сеира докато си горя апаратурата Цитирай
bobalan Отговорено Април 22, 2006 Отговорено Април 22, 2006 тъкмо мислех да споделя, ама се оказа, че нямам представа. Така че мълчим не от лошо, а от незнание. Цитирай
niki123bg Отговорено Април 22, 2006 Автор Отговорено Април 22, 2006 Така... SPDIF към AES/EBU тръгна - за сега звучи добре, т.е. на първо четене няма артефакти. Мастър клока е от звуковата карта, външното устройство го възприе и възпроизвежда прилично. Много е гаден тоя коаксиален кабел - ширмовката му няма запояване, трябваше да правя трикове за да го запоя към канона, с чинча няма проблем - там ширмовката се стяга към маса заедно с пластмасата на кабела. Сега се чудя какво да правя обратният кабел - да рискувам ли или не Цитирай
Nikifena Отговорено Април 22, 2006 Отговорено Април 22, 2006 Адаш, и аз не мога да ти помогна но само мога да ти дам напътствия .. Има 1 чип. Служи за връзка където логическата единица е 5 волта към устройства дето тя е .. ххм.. по-малко MAX232 e. Използват го при кабелите от гсм към ком порт и за разни други връзки с ком порт. Предполагам си го направил, ама потърси из интернет нещо по въпроса Виж и в форуми като този: http://www.diyaudio.com/forums Цитирай
niki123bg Отговорено Април 22, 2006 Автор Отговорено Април 22, 2006 Да, този чип го знам - с него си правих кабел за една стара Нокиа. Май всичко зависи от това до колко е толерантно приемащото/предаващото устройство. След като и двете са в състояние да работят с AES ниво от 5 V не би трябвало да има проблем. Следа малко ще разбера Цитирай
niki123bg Отговорено Април 22, 2006 Автор Отговорено Април 22, 2006 Работи Първото ми outboard устройство - много е готино усещането. Не знам какви изводи да си правя, но явно за тези две устройства - звуковата карта и външният процесор няма проблем да се ползва елементарен кабел без никакви елементи по пътя. Цитирай
Nikifena Отговорено Април 22, 2006 Отговорено Април 22, 2006 Освен да ти кажа честито и със здраве да си го ползваш Цитирай
niki123bg Отговорено Април 22, 2006 Автор Отговорено Април 22, 2006 (Редактирано) Освен да ти кажа честито и със здраве да си го ползваш Мерси Ако на някой случайно му трябват такива кабели - ето как са свързани: Активният (средният) конектор на чинча се свързва с краче 2 от канона, а масата на чинча се свързва с краче 3 от канона. За кабел ползвам ТВ кабел - 75 Ома - такъв трябва да е за SPDIF, макар че според някои хора всякакъв става. В момента ползвам AES/EBU стандарта и на двете устройства. Не установих никаква разлика когато и двете са включени на S/PDIF. До колкото ми стана ясно, основната практическа разлика между двата стандарта е дължината на кабела - при S/PDIF е до 10 метра, докато при AES/EBU може да достигне до 100 метра. Разбира се има някаква разлика в приемането/предаването на данните като AES поддържа някакви събкодове и до колкото ми стана ясно използва нещо като стоп бит, но това явно не оказва особено голямо влияние на звука. Това е Редактирано Април 22, 2006 от niki123bg Цитирай
Kanara27 Отговорено Август 4, 2007 Отговорено Август 4, 2007 Здравейте. Макар че темата е старичка мисля да я подновя. Аз се опитвах да направя един преходник коаксиал-оптикал но нещо не се получи. Ако сте срещали някакво такова у-во или схемичка давайте. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Август 5, 2007 Отговорено Август 5, 2007 Виж каква дивотия има ТУК. Явно е елементарна работа, ама...схема нямам, сори. Цитирай
Recommended Posts