Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за изработка на гриф и тяло материал


Recommended Posts

Slacoth, странно ми е как можеш да поставяш фактори като по-лесно обработка и тегло на материала като решаващи при избора??? Не си прав (ама никак!!!) и в разсъжденията си за измятането на грифа, както и в препоръката да се използва липа за гриф.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво да ти отговоря, пробвай да направиш ел. китара без да използваш електричество, а само трион, раш пила, длета и различни размери шкурка и ще разбереш защо лесната обработка ЗА МЕН е била фактор.

 

Теглото пък винаги е било съблюдаван критерии за повечето музикални инструменти - като всеки го предпочита според търсенето и разбиранията си.

 

За липата съм съгласен, че не е подходящ материал и ако прочетеш цялото изречение с което я препоръчвам ще видиш че не я удобрявам.Аз гриф от липа съм правил, но тогава бях на 16 години, нямах пари и с такъв материал разполагах.По важното е че стана китара и с нея изкарах доста концерти.

 

В заключение мога да кажа, че сам съм си направил китарите за които говоря, свършили са ми работата която съм очаквал от тях, и сега са щастливо продадени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не те упреквам за избора ти когато си правил китари, но сега не си на 16 и ако си продължил да се занимаваш си наясно, че има и по-добри начини на работа, както и по-подходящи материали. Давайки подобен съвети подвеждаш питащия. Теглото е важно, също както и балансът на инструмента, но все пак трябва да се спазват някакви елементарни правила за да се гарантира поне минимално качество на крайния продукт.

 

lampamp, разходи се до всички складове за дървесина до които имаш достъп (не знам от кой град си) и питай за сух широколистен материал. Запиши видовете и пиши тук за да обсъдим какво може да се направи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спокойно можеш да направишх тялото от липа ,много добри "маркови"китари телата се правят от липа. Орехът ,който се продава в България е много добър матерял (ако е сух) .Пареният бук има доста добри свойства -здравина,твърдост,износоостоичивост,наличност много от евтините китари (и дръшки за чукове)правени в България се направени именно от това в комбинация с орех и шпилка може да стане доста приличен гриф. Според мен единственото нещо което си струва да се по мъчиш да потърсиш малко повече е фингърборд от някакво по здраво екзотично дърво. Такъв не е трудно да си поръчаш от Европа или Америка особено ако поръчваш и други части.Но в случай че не ти се занимава , няма да е голяма грешка(според мен) да го направиш от орех или бук .

 

Успех!

 

Цецо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добро развитие. Използвай явор за грифа и намери някакъв здрав екзотичен материал за фингърборд - от някоя паркетна фирма например. Ако все още мислиш грифът да е от три части в никакъв случай не използвай липа, аз не бих използвал и орех, освен ако парчето, което си намерил не е наистина с много високо качество.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

М липа вече няма да има като има явор и орех вс еоще не мога да намеря фингърборд в краен случай ще е от орех . а вс еме човурка през средата да минав аедно парче орех макс 1 см колкото за шарка аакое фатално така ще мине ии без това , аако ореха е здрав и добре изсъхнал невярвам да е проблем .

 

Друго въпросче какув вид тръсроуд да ползвам , виждал сум с обикновена шпилка(3) закрепена в единия край неподвижно и сложена под дъга а другия вид е шпилка и до нея закрепена пластина(1)или друга шпилка (2) и при натягане се изкривява в едната посока при развивиане се изкривява в другата посока.2 та вида не са проблем за изработка кой е по подходящ .

 

(1) http://www.lmii.com/carttwo/headerimage/Rod2wayDblAction.jpg

 

(2) http://www.jablog.ru/wp-content/uploads/2009/07/double_truss_rod_detail.jpg

 

(3) http://www.stewmac.com/catalog/images_1lg/0781_1lg.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001:

 

Който се е занимавал поне малко с лютиерство, трябва да знае че критичния период се минава едва след поставянето на прагчетата.Дотогава обикновено всичко е мед и рози.

Пиша това само за да няма изненади.

 

И за да не съм съвсем ОФФ:

 

Замислял ли си се за посоката на резбата в двата края? ;)

 

Rod2wayDblAction.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аами замислял съм се ;) аз си го измилих по друг начин а и не е проблем да направя обратна резба ;) За прагчетата съм сменял на един прителн а китарата ии още е доволен от резултата нямаше издънки :) Кой от 3 те вида е най подходящ

Редактирано от lampamp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой от 3 те вида е най подходящ

 

Аз бих избрал първия или втория вариант, като може би първата сглобка е по-удачна, защото ще изисква издълбаването на по-плитък канал под фрет-борда.Освен това предпочитам отвора за регулиране да е при нъта. :thumbs_up:

Като цяло обаче, по-често съм срещал второто изпълнение с двете резбовани шпилки и сигурно си има причина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В "мюзик джам" / Капъша продават готови тръсродове от тип 1. Според мен е най-добрият вариант. След това 3, но трябва да се постави тази шпилка с известна дъга вътре в шийката, за да работи.

А иначе за материалите - ако фретборд-ът е от достатъчно твърд материал, останалото е свобода - гледах 2 антикварни италиански мандолини и се оказа, че за гриф са ползвали чам, тапициран с фурнир. Около 100 години беше издържал :)

Поздрави и успех!

Емилиан

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това е адреса на магазина само че Капъша е малко консервативен откъм кореспонденция

преди време колко съм го молил да ми поръча и изпрати един pickguard и не можах да го склоня - запъна се като магаре на мост

трябваше да ангажирам човек от София да иде с капаро в магазина и след 2 месеца да отиде да ми вземе поръчката

 

п.с. - тази +/- оценка на постовете явно всеки я разбира различно - защо например предния пост е с "отрицателен вот", като човека просто пита за информация

също така съм срещал положително оценени постове от сорта на "... еее това е много яко ..."

явно се е заформила някаква рейтинг мафия :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

фретборд може да си поръчаш от abay Цък. Този ще ти излезне към 35лв. с доставката до БГ. Също може да си намериш парче от екзотичен паркет палисандър или нещо друго, там проблема е ,че е трудно да намериш качествено парче. Аз също съм голям навитак да си направя китара вече имам един неуспешен опит и изхабен доста качествен материал(парче абанос и парче къдрав клен).Като събера финанси ще има нов опит.

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.