Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Извинявам се за ламерския въпрос, ама рядко ми се налага да работя с хора имащи нужда от корекция на тоновете и нямам много опит с Melodyne, та се сблъсках с проблем, който не разбирам.

Ситуацията е следната - записвах малък женски хор + роял. 2 микрофона на рояла, 3 на хора, един за солист. По невнимание в процеса на записа сме пропуснали един проблемен пасаж, а вече няма как да презапишем и се налага да го оправя някак. Във въпросния пасаж (съвсем кратък) хорът не пее (така че спирам неговите писти), но при солистката има леко трепване, а в края на фразата вдигане на тона (фалшивеене). Опитах се да го прекарам през мелодина, обаче стана брада - в нейния микрофон леко се прослушва рояла и когато модифицирам малко гласа, с рояла се случва нещо много странно, започват да се чуват някакви много странни....да ги наречем дефекти (в тази ситуация съм спрял и пистите на рояла, на практика имам само една вокална писта включена). Впрочем и корекцията на гласа нещо не се получава - правил съм такива неща с други гласове, но в случая просто не става. А да, трябва да уточня че не сме записвали в студио, а в концертна зала, в която имаше и реверберация (която се хваща и от микрофоните).

Някаква идея от какво може да е това и как да го оправя?

Благодаря!

Отговорено

опитай със спектрална корекция да изрежеш рояла и след това приложи мелодайна.

Отговорено

Можеш също и да пробваш с някой друг pitch shifter- в Кюбейза има, на Уейвс също..ама щом се прослушва пианото- тегава работа e

Отговорено

всъщност аутотюн корекциите не винаги стават автоматично, първо виж в каква тоналност си, и след това дай вида на гласа, и т.н. ..... а при мелодайна си има няколко тънкости, свързани с формантите - т.е пак би трябвало да настроиш тоналност, глас, и други. Друго полезно нещо е да сложиш гейт, и да игнорираш прослушването на пианото, естествено ако е доста по-слабо от гласа. Но при всички положения , май каузата е загубена - принципно в класическата музика не се ползват такива корекции, просто защото се губи естествения звук от ансамбъла....

поздрави!

Отговорено

аз фактически не искам автоматична корекция, нито да бърникам цялата композиция. аз чувам много добре какво е фалшиво и трябва просто да го сваля леко - то е една кратка фразичка от порядъка на секунда-две...и принципно номера се получава, само дето и пианото отдолу се разбутва...а гейт не върши работа - ролята на гейта е да пусне сигнала ако е над някакъв праг или да го спре ако е под този праг - само че пианото и гласа звучат едновременно в този критичен момент който искам да оправя, така че няма нищо за мютване, а и да мютна пианото, то си се чува леко в пистата на солистката (както казах по горе-записа е правен в концертна зала, има си акустика, ползвани са чувствителни студийни микрофони, а и не можеш да сложиш рояла в единия край на залата, а хора в другия че да не влизат в другите микрофони :D ...

все пак след доста игра май е на път да стане работата - корекцията на гласа се получи без много дефекти по пианото, само остава леко да го потисна и май този номер със спектъра ще се получи, както ме посъветва Пресли...

Отговорено

да, наистина спактъра е производен на звуковия материал, но може да се избере точния "цвят" за едит...

Успех!