Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да разделя 2 гласа записани н 1 трак


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Колеги ако имате някакви идеи помагайте със съвети.Случая е следния:. На един и същи трак са записани 2 говорещи гласа. Единия искам да го премахна или спектрално да го подтисна, та да изскочи другия...Става ли или да не се напъвам...с уважение Гого.

Редактирано от rudibass
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип доста трудна задача , да не кажа невъзможна. Все пак може да пробваш с Izotope RX2 , това ми е помагало в подобна ситуация , но резултата е компромисен.

 

Успех !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пробвай да си поиграеш с еквалайзери (не го знам това Izotope RX2 какво е) и да режеш определени честоти. На мен ми се е налагало да изолирам глас от някакъв запис и да премахна фоновия шум, което се получава. Но ако са два гласа звучащи в близък спектър...съмнителна работа. Мога да ти дам съвет какво още да пробваш, макар че аз лично не съм го пробвал и нямам идея дали ще стане, но пък на теория би трябвало да свърши някаква работа. Използвай софтуерен процесор за шумопотискане (аз лично ползвам waves x-noise и съм доволен от начина на работа), в Adobe Audition също има един вграден процесор за шумопотискане (noise reduction). Избери си някакъв пасаж от записа в който говори само гласа който искаш да махнеш и гледай да е нещо по-монотонно. Направи спектрален анализ на този пасаж (в x-noise става с копчето learn) и след започни да потискаш шума (разглеждам излишния глас като шум), но не на 100%, а си поиграй с различните настройки...не знам ще стане ли нещо, но не пречи да се пробва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

дублирай трака и пробвай да ги разминеш 2-та с много малко. Понякога така гласа може да са намали доста... може би ще помогне, но ако 2-та гласа са различни...Освен waves x-noise има един по-нов плъгин waves z-noise, с повече възможности!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След двамата ми уважавани колеги тонрежисьори от любимата ни телевизия, се чувствам длъжен и аз да дам акъл. rudibass, понеже видях, че имаш и опция "или да не се напъвам", те съветвам да се откажеш. Разбирам да се опиташ да разделиш бас от чинел, ама два човешки гласа - абсурд! Ако ще бас и сопрано да са, пак е невъзможно. Просто заглушавайки честотите на единия глас, от другия няма да остане нищо що-годе чуваемо. И на тримата, писали в тази тема, ни се е налагало да правим нещо подобно, но резултатите са "минавали" само при силно занижен ОТК. Я виж все пак тракът да не е стерео и гласовете да не са на отделни панорами?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

много звукари, хилава продукцийка :D

аз викам да пробваш ако имаш излишно време и ти се занимава...но така или иначе резултата ще е компромисен както казват и колегите...то е все едно от изпечен хляб да се опиташ да извадиш суровите яйца, брашното, маята и т.н. ;)

 

хм...същия пример трябва да го давам на хора идващи в студиото с някаква гадна mp3-ka и с претенции да махна вокала и всичко да звучи супер про и едва ли не по-добре от оригинала...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление трака е моно и не са панорамно дефазирани гласовете....Просто единия води лекция , адругия по невнимание се прслушва в трака и си говори в друга стая с включен микрофон.Да кажем че пулта ,който пускаше сигнал на аукс не се знаеше пре -пост копчетата работат ли не ли.Явно некои не.За съжаление двата гласа са мъжки баритони и са почти в един и същи спектър.Ръгах тука ама нищо задоволително .Ще пробвам пак тея дни

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забрави. В това полжение, ако имаш другия глас отделно можеш да го наместиш с обърната фаза, за да изпъкне този който ти трябва, но пак няма гаранция, а и доколкото разбирам нямаш на разположение само ненужния глас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

забрави...не само че са близки като тембър, но и като сила са еднакви (поне това което чух), аз лично не виждам начин да стане...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.