toshevski Публикувано Април 18, 2006 Публикувано Април 18, 2006 Значи всеки вероятно си има начини и дребни тънкости за това нещо и бих се радвал да сподели нещо по въпроса! Аз да си призная по някога (а бе доста често) влизам доста трудно в нещата- 1-1:30 часа са ми необходими за да ми се отвори гласа и слуха както трябва... въпреки, че пия чайчета, кафета, вода, упражнения за дишане и т.н. отначало... и все пак съм виждал (чувал) хора, на които са необходими 15 мин. да влезнат в час! Цитирай
Ivan Отговорено Април 18, 2006 Отговорено Април 18, 2006 Като цяло пеенето(а и всяка физическа дейност) са комбинация от волеви мускулни контракции. Има и неволеви,мигане,преглъщане....трябва максимално да се доближиш до подобен начин на изпълнение,така че,когато пееш да не мислиш за пеенето или изобщо,а да отразяваш себе си.За целта трябва да преодолееш физиката си. Всички с нея се борим ! Преодоляването на физиката е важен момент,който води до безусловното отразяване на твоята Съшност За да влезеш във форма,ти трябват упражнения,не само вокални,а и някакъв вид спорт и задължително психическа нагласа(което е пак някакъв вид упражнение). Трудно се постига ниво и нещо като постоянно разпято състояние и много лесно се губят.Единствения начин е с постоянство.Опитай и вечер преди заспиване да пееш мисловно,дръж мислите си там където мислиш(усещаш),че е е силата на гласа ти,вманиячавай се,но не се побърквай....и някой ден ще бъдеш добър!!! Успех :arrow: Цитирай
toshevski Отговорено Април 19, 2006 Автор Отговорено Април 19, 2006 @Ivan благодаря- разбрал си ме много точно и аз съм на това мнение и понякога като че ли точно от психологичната нагласа ми зависи до голяма степен! Аз май искам нещо, което звучи малко утопично- да съм "on-line" постоянно за пеене, ама не става... Та искам да достигна до правилна методика, според която за максимално кратко време да влизам в час с пеенето. А освен това да си призная съм като честотометър- много лесно мога да се смутя и да оплескам добре тръгналите неща- за което трябва да се боря, защото искам да чувствам повече сигурност и да съм възможно най- стабилен при изпълненията си! Та както и да споделям ги тия откровения за да обясня точно за "какво иде реч" около мен! Цитирай
CorvusCorax Отговорено Април 19, 2006 Отговорено Април 19, 2006 И аз мисля, че психиката е на първо място в това отношение. Честно да ти кажа, ако съм сам в къщи без някой да ме гледа и слуша, дори и докато си правя първото кафе пея и то не по-зло, отколкото бих пял ако съм малко по-притеснен. А понякога след невероятно разпяване, с гърло в най-доброто възможно състояние (без ангини и хрипове), с перфектно научена песен, но пред хора, от които се притеснявам, пея отчайващо зле. Цитирай
Benny Exclusive Отговорено Април 19, 2006 Отговорено Април 19, 2006 Значи всеки вероятно си има начини и дребни тънкости за това нещо и бих се радвал да сподели нещо по въпроса!Аз да си призная по някога (а бе доста често) влизам доста трудно в нещата- 1-1:30 часа са ми необходими за да ми се отвори гласа и слуха както трябва... въпреки, че пия чайчета, кафета, вода, упражнения за дишане и т.н. отначало... и все пак съм виждал (чувал) хора, на които са необходими 15 мин. да влезнат в час! Предполагам говориш за разпяване. По принцип 10-15 мин. са достатъчни, за да се разпее един певец. Но по-важно е не колко време се разпяваш, а как. Аз лично почвам първо със среден регистър, после низини и наййййй-накрая височините. Така, като за десерт Ако се разпяваш неправилно и 2 часа няма да ти стигнат. Много си е пипкава тая работа и сам човек много трудно би се оправил. Трябва ти човек, който поне в началото да те контролира, да те слуша, да ти казва къде са ти грешките. Разликите за теб, докато пееш, между правилно и неправилно пеене са много по-малки отколкото за хората, които те слушат. 1 Цитирай
bulby Отговорено Април 19, 2006 Отговорено Април 19, 2006 На мен ми трябват около 15-20 минути за да се разпея хубаво и да влезна във форма. Обаче напоследък много рядко се разпявам (още по-рядко се занимавам с вокални упражнения ) и нещо не пея много добре. Особено зле съм когато се опитвам да пея на гладно (или пък съм ял непоходяща храна) - липсва ми сила и плътност на гласа (звучи уморено), по-трудно си хващам тоновете в краищата на дипазона и на места фалшивея повечко. Абе поддържането на високо ниво във вокалното изкуство си е трудоемко и изисква работа, грижи и сериозно отношение... Цитирай
ronia Отговорено Април 21, 2006 Отговорено Април 21, 2006 Значи за тънкости питаш... Когато знам, че никой няма да ме чака да се разпявам: 1. Тръгвам за репетиция в последния момент и ми се налага да търча. По този начин съм загряла доста при влизане в репетиционната. 2. Опитвам да си издъвча дъвката, докато всички се настройват. Не успявам, разбира се, но съм раздвижила лицевите мускули. 3. Първата песен я пея с мнооого въздух. Така подготвям диафрагмата и не товаря гласните струни. Тази стратегия ми върши работа, но за някой друг може да е противопоказна. :hello: 1 Цитирай
toshevski Отговорено Април 21, 2006 Автор Отговорено Април 21, 2006 Даам... пак се връщаме на идеята, че всичко е много относително и индивидуално! Много е важна самата разгрявка- доста общо казано! Цитирай
Ivan Отговорено Април 21, 2006 Отговорено Април 21, 2006 (Редактирано) Простете малко за офтопика,много ми се иска един стар,яко звучащ лозунг да цитирам - "Без учение,без сериозно усвояване на знанията,няма движение" Редактирано Април 21, 2006 от Ivan Цитирай
acsior Отговорено Май 6, 2006 Отговорено Май 6, 2006 (Редактирано) На мен ми трябват около 15-20 минути за да се разпея хубаво и да влезна във форма. Обаче напоследък много рядко се разпявам (още по-рядко се занимавам с вокални упражнения ) и нещо не пея много добре. Особено зле съм когато се опитвам да пея на гладно (или пък съм ял непоходяща храна) - липсва ми сила и плътност на гласа (звучи уморено), по-трудно си хващам тоновете в краищата на дипазона и на места фалшивея повечко. Абе поддържането на високо ниво във вокалното изкуство си е трудоемко и изисква работа, грижи и сериозно отношение... Колкото по-рядко пееш, толкова по-зле ти става гласа. Аз го изпитах на гърба си. Едно съм разбрал - ако искаш да си във форма, пеене и упражнения са му майката! Редактирано Май 6, 2006 от acsior Цитирай
toshevski Отговорено Май 7, 2006 Автор Отговорено Май 7, 2006 А бе за упражненията и за постоянството ми е ЯСНО БЕ ХОРА... Защо си мислите, че не ги правя? Въпросът е друг- ПО-БЪРЗО ВЛИЗАНЕ ВЪВ ФОРМА!!! Но се радвам, че някои правилно ме разбраха! Целта ми е преди участие или репетиция максимално бързо да се концентрирам и да влезна в нещата- това е въпроса! А да не забравяме все пак, че всеки човек е вселена (не го казвам аз, но не помня кой беше ) и е строго индивидуално! Цитирай
AlFiA Отговорено Май 12, 2006 Отговорено Май 12, 2006 (Редактирано) Като цяло пеенето(а и всяка физическа дейност) са комбинация от волеви мускулни контракции.Има и неволеви,мигане,преглъщане....трябва максимално да се доближиш до подобен начин на изпълнение,така че,когато пееш да не мислиш за пеенето или изобщо,а да отразяваш себе си.За целта трябва да преодолееш физиката си. Всички с нея се борим ! Преодоляването на физиката е важен момент,който води до безусловното отразяване на твоята Съшност За да влезеш във форма,ти трябват упражнения,не само вокални,а и някакъв вид спорт и задължително психическа нагласа(което е пак някакъв вид упражнение). Трудно се постига ниво и нещо като постоянно разпято състояние и много лесно се губят.Единствения начин е с постоянство.Опитай и вечер преди заспиване да пееш мисловно,дръж мислите си там където мислиш(усещаш),че е е силата на гласа ти,вманиячавай се,но не се побърквай....и някой ден ще бъдеш добър!!! Успех :arrow: много си прав. 50 коремни преси преди разпяване добра загрявка. 100 е още по-добра Проблемът ми е обаче преходът. Ако успея да си загрея прехода/фа диез, сол, ла бемол вт окт./ към височините, мога да отида и до фа в трета октава. Само че докато това се случи почнах да си бия шамари пред огледалото. П.С. въобще сама не е хубаво да се разпявам Редактирано Май 12, 2006 от AlFiA Цитирай
toshevski Отговорено Май 13, 2006 Автор Отговорено Май 13, 2006 За коремните- не съм се сетил! Ама ще пробвам- мерси за съвета! А прехода във височините е по- лесен поне 30 мин. след като си започнал с разпяването, а и много рано сутрин не се препоръчва! Цитирай
acsior Отговорено Май 14, 2006 Отговорено Май 14, 2006 Може да има нещо вярно за коремните.... Аз преди правих коремни и бях много добре с гласа Ама не знам доколко двете неща имат връзка Ще взема пак да почна да ги правя (така и така напоследък започвам да имам нужда) та да видим дали пак ще постига по-високи резултати в пеенето хихихих Цитирай
toshevski Отговорено Май 14, 2006 Автор Отговорено Май 14, 2006 Може да има нещо вярно за коремните.... Ами естествено, че би трябвало да имат, най-вече заради диафрагмата! Цитирай
Recommended Posts