Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, понеже знам за проблема с тъй наречените "майстори-поправячи" на саксофони в БГ, и със съмителното качество на извършваните от тях услуги, искам съвсем горещо да ви препоръчам един много компактен и ефикасен комплект инструменти- saxophone repair kit , който преди време си поръчах от Щатите

http://www.musicmedic.com/catalog/products/kit-100.html

Освен всички необходими за основен ремонт материали и инструменти, има и съвсем подробно упътване на английски и човек ако се позанимава, може сам да си направи основен ремонт на сакса. Допълнително падушки и пружинки човек може да си поръча по интернет. Общо цената с доставката и ДДС-то в БГ е около 140 долара, които са нищожни на фона на това което всеки един от нас понякога плаща на майстор. Естествено когато има нещо изкривено по инструмента- корпус, оси, клапи, тогава е по-добре да се иде при майстор, който така да се каже да свърши "черната работа" с необходимите инструменти. Финните настройки- смяна на падушки, коркове, настройка на пружини, корк на есото, човек може сам да си направи и да си натъкми всичко по собствено усещане. От личен опит знам, че най-добрите майстори на саксофони, са тези които наистина могат да свирят на този инструмент. А такива има малко.

Препоръчвам ви да не пробвате в началото с основния саксофон, на който свирите, а с някакъв стар или второстепенен инструмент. Даже за да се научи човек, може да си купи някоя стара "лейка" за 200-300 лева и да се научи на нея и после ще му държи влага за цял живот.

Преди съм ходил на майстор и се е оказвало че 1-2 падушки не запушват, някое коркче е паднало, някоя пружинка се е откачила и разни такива дреболии. Сега вкарвам лампата в корпуса, виждам къде какво има и всички тези неща сам си ги оправям с repair kit-а. Пестя най-вече време и нерви, както и пари, а и черния дроб си пазя от случйните, спонтанни почерпки при "майсторите"... :)

Поздрави,

Владо

Отговорено

Темата е чудесна за тези, които нямат възможност или средства за да попаднат на съвестен "майстор-поправяч" на саксофони у нас. Дейност, за която малко хора знаят колко е необходима.

Обикновено такива стават попрехвърлили възраст саксофонисти или кларинетисти. Работата изисква любов и умения, надхвърлящи средно техническо ниво на компетентност в дадения случай. И сравнително добро зрение! Говоря като човек, който от близо четиридесет години не е позволявал друг да поправя саксофона му /и кларинета/. За щастие, става дума за подмяна на падушки, коркчета, пружинки и центровка. Тенекеджийските услуги са друга специалност.

За тези, които имат желание да се занимават с подобна дейност обещавам творческа мъка, но и голямо удовлетворение от постигнатото. С професионална завист прочетох информацията на Владо за repair kit-a. По-рано се справяхме с подръчни средсва и инструменти за поправка. А за тези, които смятат, че това хоби не е за тях препоръчвам: не давайте музикален инструмент за поправка в ръцете на непознат.

По-скъпото ще ви излезе по-евтино!

• 1 month later...
Отговорено

С интересна тема ни зариби отново Саксофон БГ.Стана ми интересно като видях комплекта.С годините съм си направил мой и то от подръчни материали.Единствената ми препоръка е поне веднъж да сте наблюдавали кое как се прави.А със сигурност веднъж започнете ли,ще лепнете КРАСТА от която няма отърване.Внимание!ВОДИ до ТЕЖКИ УВРЕЖДАНИЯ!(на инструмента предимно) :tomato:

Лично аз предпочитам НИКОГА да не се бях захващал с това,причината за да се заразя е кака НЕВОЛЯ и чичко БЕЗПАРИЧКО.Идеалния вариант е качествена свирка и сносен майстор за подръжка.Те западняците са го измислили. :hooray: