Саксофон БГ Публикувано Април 25, 2011 Публикувано Април 25, 2011 Здравейте, понеже знам за проблема с тъй наречените "майстори-поправячи" на саксофони в БГ, и със съмителното качество на извършваните от тях услуги, искам съвсем горещо да ви препоръчам един много компактен и ефикасен комплект инструменти- saxophone repair kit , който преди време си поръчах от Щатите http://www.musicmedic.com/catalog/products/kit-100.html Освен всички необходими за основен ремонт материали и инструменти, има и съвсем подробно упътване на английски и човек ако се позанимава, може сам да си направи основен ремонт на сакса. Допълнително падушки и пружинки човек може да си поръча по интернет. Общо цената с доставката и ДДС-то в БГ е около 140 долара, които са нищожни на фона на това което всеки един от нас понякога плаща на майстор. Естествено когато има нещо изкривено по инструмента- корпус, оси, клапи, тогава е по-добре да се иде при майстор, който така да се каже да свърши "черната работа" с необходимите инструменти. Финните настройки- смяна на падушки, коркове, настройка на пружини, корк на есото, човек може сам да си направи и да си натъкми всичко по собствено усещане. От личен опит знам, че най-добрите майстори на саксофони, са тези които наистина могат да свирят на този инструмент. А такива има малко. Препоръчвам ви да не пробвате в началото с основния саксофон, на който свирите, а с някакъв стар или второстепенен инструмент. Даже за да се научи човек, може да си купи някоя стара "лейка" за 200-300 лева и да се научи на нея и после ще му държи влага за цял живот. Преди съм ходил на майстор и се е оказвало че 1-2 падушки не запушват, някое коркче е паднало, някоя пружинка се е откачила и разни такива дреболии. Сега вкарвам лампата в корпуса, виждам къде какво има и всички тези неща сам си ги оправям с repair kit-а. Пестя най-вече време и нерви, както и пари, а и черния дроб си пазя от случйните, спонтанни почерпки при "майсторите"... Поздрави, Владо 3 Цитирай
XAS Отговорено Април 27, 2011 Отговорено Април 27, 2011 Темата е чудесна за тези, които нямат възможност или средства за да попаднат на съвестен "майстор-поправяч" на саксофони у нас. Дейност, за която малко хора знаят колко е необходима. Обикновено такива стават попрехвърлили възраст саксофонисти или кларинетисти. Работата изисква любов и умения, надхвърлящи средно техническо ниво на компетентност в дадения случай. И сравнително добро зрение! Говоря като човек, който от близо четиридесет години не е позволявал друг да поправя саксофона му /и кларинета/. За щастие, става дума за подмяна на падушки, коркчета, пружинки и центровка. Тенекеджийските услуги са друга специалност. За тези, които имат желание да се занимават с подобна дейност обещавам творческа мъка, но и голямо удовлетворение от постигнатото. С професионална завист прочетох информацията на Владо за repair kit-a. По-рано се справяхме с подръчни средсва и инструменти за поправка. А за тези, които смятат, че това хоби не е за тях препоръчвам: не давайте музикален инструмент за поправка в ръцете на непознат. По-скъпото ще ви излезе по-евтино! Цитирай
Es KarNET Отговорено Юни 25, 2011 Отговорено Юни 25, 2011 С интересна тема ни зариби отново Саксофон БГ.Стана ми интересно като видях комплекта.С годините съм си направил мой и то от подръчни материали.Единствената ми препоръка е поне веднъж да сте наблюдавали кое как се прави.А със сигурност веднъж започнете ли,ще лепнете КРАСТА от която няма отърване.Внимание!ВОДИ до ТЕЖКИ УВРЕЖДАНИЯ!(на инструмента предимно) Лично аз предпочитам НИКОГА да не се бях захващал с това,причината за да се заразя е кака НЕВОЛЯ и чичко БЕЗПАРИЧКО.Идеалния вариант е качествена свирка и сносен майстор за подръжка.Те западняците са го измислили. Цитирай
Recommended Posts