Jump to content
Българският форум за музиканти

Tube Screamer


Recommended Posts

Здравейте, направих си тюб скриймър като се постарах да не модвам нищо, а да следвам до колкото е възможно оригинала... за целта отворих една TS9-ка и гледах от нея, а също така и изчетох маса форуми в които се обсъжда същото... таа, накрая излезе чуден тюб скриймър, звучи много яко, но понеже сякаш не съм достатъчно запознат с подбора на компоненти и всякакви тънкости при изработката, реших да публикувам тук крайния резултат и съответно да събера и вашите мнения по въпроса защото мисля, че в този форум има доста хора които разбират повече от мен на тази тема. Отначало: начертах платката по оригиналния лейаут, след което я пратих в една фирма да ми я изработят, четох из нета как се е развивал тюб скриймъра и кое се цени най-много у него, както и в кои версии - какви компоненти са използвани. След това при подбора на правинлите компоненти гледах из нета кои видове са най-подходящи за звука и накрая се съобразих с това - какво в действителност може да се намери на пазара. Старал съм се да не променям никакви стойности, компонентите да се от хубав производител и подходящ за случая тип. За момента семпли не мога да направя, но съм качил снимки - ще се радвам на всякакви коментари и съвети, благодаря ви предварително :)

 

1 2 3 4 5 6 7

 

:rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жвстоко изглежда!И аз бих направил същото като теб обаче не разбирам много от транзистори,резистори,кондензатори, интеграли и тем подобни.Сега трябва да му закачиш захранване два жака и три потенциометъра да го чуеш как работи и ако си доволен от резултата и можеш да го сравниш с оригинала,значи си успял:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това е снимка само на платката, иначе е сглобен и звучи чудно... но понеже не съм завършил образование за това с което съм се захванал ми се ще хора които са по-компетентни от мен да се изкажат, а иначе даже ако някой има TS-9 или TS-808 с удоволствие бих му го донесал за а-б тест и след това да обсъдим какво не му е наред :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре си се справил! Похвално, поне това което си показал де ;)

 

Аз лично харесвам повече несиметрично клипиране. Симетричното, ала тс808, дава нечетни хармоници. Те звучат, според мен, по-кофти отколкото четните. Четните се образуват при несиметрично клипиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип май на теб трябва да ти хареса.Но ако търсиш такъв за сравнение аз имам правен от patzo и много ме кефи.Но не знам по коя схема е обаче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

четох за асиметричнното клипване и по-натам мисля да експериментирам с някоя платка да добавя още диоди, но за момента целта беше 808 :) сега ми е интересно дали няма по-добър тип резистори и кондензатори звука или един вид това е максимума?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам, че си сложил металслойни резистори. Те са по-рядко ползвани в китарните ефекти защото са по-скъпи. Дават по-прозрачен и чист звук. Карбоновите резистори които се слагат на почти всичко дават по-мек звук, но са по-шумни. Имай предвид, че с тия изречения влизам малко в езотериката... Това го казвам просто от лична гледна точка.

 

Кондерите дето си сложил са окей. Можеш да пробваш и с Wima.

 

Имай предвид, че кондерите и резисторите, според мен, оказват сравнително малко влияние на звука в тази схема. Тук различния цвят се постига с експерименти с диодите в клипирането и операционния усилвател.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала пич, с тоя проект ти направо удряш в земята конкуренцията, давай да чуем семплите :rocker:

 

Каква цена ще му искаш без кутийката?

Редактирано от Stabilnia
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

за операционни усилватели съм тествал JRC4558D и на Texas Instruments RC4558P като в нета и за двете пише доста добри неща... имат разлика в звука, но определено и с двете звучи добре (при теста ползвах един мексикански фендър със сингли мисля, че бяха '69 нещо си и VMB Classic 30 с 6L6-тици) и много добре му пасваха и двата, но съм на мнение, че ако се пробва на китара с хъмбъкери JRC4558D ще пасне по-добре. 1N914, 1N4148, MA-150 и MA-165 са диодите които пише из нета, че се ползвани в ефекта през годините, като аз използвах Fairchild 1N4148. Оригиналните кондензатори на всичките са Nichicon, аз използвах аудио серии на Panasonic които четох на из нета, че са по-добри от Nichicon и в това число и WIMA, а са и по-скъпи, дали на истина е така? За зелените кондензатори (Mylar или Polyester Film), пишеше, че били в най-първите версии на 808 и единствените от този тип успях да намеря в ebay, макар и не толкова добър производител ми излезнаха доста соленичко... таа дали въобще има смисъл да робувам на марки или по-добре да търся точният вид диелектрик? А за резисторите - в първите версии на 808 ми направи впечатление, че са ползвали зелени... по цвета ли се определя вида им и дали има по-добри от тези които съм избрал аз?

 

благодаря ви за добрите думи, ще ми се ако нещо не е добре също да казвате за да мога да го оправя :) благодаря още веднъж :)

Редактирано от SPAF`
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За такива специфични и професионални въпроси е най-добре да питаш западни форуми, тука пишат типично нашенски пишман-специалисти,мислещи се за вездесъщи,но силни само в критиките и подигравките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

като в нета и за двете пише доста добри неща...

 

... таа дали въобще има смисъл да робувам на марки или по-добре да търся точният вид диелектрик?

 

Бих те посъветвал да експериментираш. Не робувай на това което пише в интернет. тс808 е ефект правен преди повече от 20 години. От тогава нещата са се развили много.

 

 

Stabilnia, грешиш! Да не говоря, че ни обиждаш. :nono:

В този форум има хора които могат да отговорят на тези и на други тясно специфични въпроси. Това, че ти не ги знаеш, не значи, че ги няма. По чуждите форуми нещата са същите. Има половин процент разбиращи и 99.9% от останалите ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

на едно място в оригиналната платка имаше кондензатор 20 nF, но тъй като това не е стандартна стойност не успях да намеря и използвах 2 х 10 паралелно, дали излиза същото нещо и има ли смисъл да продължа да търся 20 nF

 

продължавам да моля колеги за критики ако забележите нещо, благодаря предварително :)

Редактирано от SPAF`
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами стои в тъй наречения "Input Buffer", дефакто от входния жак - първото нещо през което минава сигнала е въпросния 0.02 кондензатор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.