SPAF` Публикувано Април 24, 2011 Share Публикувано Април 24, 2011 Здравейте, направих си тюб скриймър като се постарах да не модвам нищо, а да следвам до колкото е възможно оригинала... за целта отворих една TS9-ка и гледах от нея, а също така и изчетох маса форуми в които се обсъжда същото... таа, накрая излезе чуден тюб скриймър, звучи много яко, но понеже сякаш не съм достатъчно запознат с подбора на компоненти и всякакви тънкости при изработката, реших да публикувам тук крайния резултат и съответно да събера и вашите мнения по въпроса защото мисля, че в този форум има доста хора които разбират повече от мен на тази тема. Отначало: начертах платката по оригиналния лейаут, след което я пратих в една фирма да ми я изработят, четох из нета как се е развивал тюб скриймъра и кое се цени най-много у него, както и в кои версии - какви компоненти са използвани. След това при подбора на правинлите компоненти гледах из нета кои видове са най-подходящи за звука и накрая се съобразих с това - какво в действителност може да се намери на пазара. Старал съм се да не променям никакви стойности, компонентите да се от хубав производител и подходящ за случая тип. За момента семпли не мога да направя, но съм качил снимки - ще се радвам на всякакви коментари и съвети, благодаря ви предварително 1 2 3 4 5 6 7 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Heartman Отговорено Април 24, 2011 Share Отговорено Април 24, 2011 Жвстоко изглежда!И аз бих направил същото като теб обаче не разбирам много от транзистори,резистори,кондензатори, интеграли и тем подобни.Сега трябва да му закачиш захранване два жака и три потенциометъра да го чуеш как работи и ако си доволен от резултата и можеш да го сравниш с оригинала,значи си успял Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SPAF` Отговорено Април 24, 2011 Автор Share Отговорено Април 24, 2011 това е снимка само на платката, иначе е сглобен и звучи чудно... но понеже не съм завършил образование за това с което съм се захванал ми се ще хора които са по-компетентни от мен да се изкажат, а иначе даже ако някой има TS-9 или TS-808 с удоволствие бих му го донесал за а-б тест и след това да обсъдим какво не му е наред Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Април 24, 2011 Share Отговорено Април 24, 2011 Добре си се справил! Похвално, поне това което си показал де Аз лично харесвам повече несиметрично клипиране. Симетричното, ала тс808, дава нечетни хармоници. Те звучат, според мен, по-кофти отколкото четните. Четните се образуват при несиметрично клипиране. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
serengeti Отговорено Април 24, 2011 Share Отговорено Април 24, 2011 По принцип май на теб трябва да ти хареса.Но ако търсиш такъв за сравнение аз имам правен от patzo и много ме кефи.Но не знам по коя схема е обаче. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SPAF` Отговорено Април 24, 2011 Автор Share Отговорено Април 24, 2011 четох за асиметричнното клипване и по-натам мисля да експериментирам с някоя платка да добавя още диоди, но за момента целта беше 808 сега ми е интересно дали няма по-добър тип резистори и кондензатори звука или един вид това е максимума? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Април 24, 2011 Share Отговорено Април 24, 2011 Гледам, че си сложил металслойни резистори. Те са по-рядко ползвани в китарните ефекти защото са по-скъпи. Дават по-прозрачен и чист звук. Карбоновите резистори които се слагат на почти всичко дават по-мек звук, но са по-шумни. Имай предвид, че с тия изречения влизам малко в езотериката... Това го казвам просто от лична гледна точка. Кондерите дето си сложил са окей. Можеш да пробваш и с Wima. Имай предвид, че кондерите и резисторите, според мен, оказват сравнително малко влияние на звука в тази схема. Тук различния цвят се постига с експерименти с диодите в клипирането и операционния усилвател. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Stabilnia Отговорено Април 24, 2011 Share Отговорено Април 24, 2011 (Редактирано) Евала пич, с тоя проект ти направо удряш в земята конкуренцията, давай да чуем семплите Каква цена ще му искаш без кутийката? Редактирано Април 24, 2011 от Stabilnia Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SPAF` Отговорено Април 24, 2011 Автор Share Отговорено Април 24, 2011 (Редактирано) за операционни усилватели съм тествал JRC4558D и на Texas Instruments RC4558P като в нета и за двете пише доста добри неща... имат разлика в звука, но определено и с двете звучи добре (при теста ползвах един мексикански фендър със сингли мисля, че бяха '69 нещо си и VMB Classic 30 с 6L6-тици) и много добре му пасваха и двата, но съм на мнение, че ако се пробва на китара с хъмбъкери JRC4558D ще пасне по-добре. 1N914, 1N4148, MA-150 и MA-165 са диодите които пише из нета, че се ползвани в ефекта през годините, като аз използвах Fairchild 1N4148. Оригиналните кондензатори на всичките са Nichicon, аз използвах аудио серии на Panasonic които четох на из нета, че са по-добри от Nichicon и в това число и WIMA, а са и по-скъпи, дали на истина е така? За зелените кондензатори (Mylar или Polyester Film), пишеше, че били в най-първите версии на 808 и единствените от този тип успях да намеря в ebay, макар и не толкова добър производител ми излезнаха доста соленичко... таа дали въобще има смисъл да робувам на марки или по-добре да търся точният вид диелектрик? А за резисторите - в първите версии на 808 ми направи впечатление, че са ползвали зелени... по цвета ли се определя вида им и дали има по-добри от тези които съм избрал аз? благодаря ви за добрите думи, ще ми се ако нещо не е добре също да казвате за да мога да го оправя благодаря още веднъж Редактирано Април 24, 2011 от SPAF` Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Stabilnia Отговорено Април 25, 2011 Share Отговорено Април 25, 2011 За такива специфични и професионални въпроси е най-добре да питаш западни форуми, тука пишат типично нашенски пишман-специалисти,мислещи се за вездесъщи,но силни само в критиките и подигравките. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Април 25, 2011 Share Отговорено Април 25, 2011 като в нета и за двете пише доста добри неща... ... таа дали въобще има смисъл да робувам на марки или по-добре да търся точният вид диелектрик? Бих те посъветвал да експериментираш. Не робувай на това което пише в интернет. тс808 е ефект правен преди повече от 20 години. От тогава нещата са се развили много. Stabilnia, грешиш! Да не говоря, че ни обиждаш. В този форум има хора които могат да отговорят на тези и на други тясно специфични въпроси. Това, че ти не ги знаеш, не значи, че ги няма. По чуждите форуми нещата са същите. Има половин процент разбиращи и 99.9% от останалите 5 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SPAF` Отговорено Април 25, 2011 Автор Share Отговорено Април 25, 2011 (Редактирано) на едно място в оригиналната платка имаше кондензатор 20 nF, но тъй като това не е стандартна стойност не успях да намеря и използвах 2 х 10 паралелно, дали излиза същото нещо и има ли смисъл да продължа да търся 20 nF продължавам да моля колеги за критики ако забележите нещо, благодаря предварително Редактирано Април 25, 2011 от SPAF` Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Април 25, 2011 Share Отговорено Април 25, 2011 а какво прави тоя кондер. Прочети тази статия: http://www.geofex.com/article_folders/TStech/tsxfram.htm Всичко е написано ясно и разбираемо. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SPAF` Отговорено Април 26, 2011 Автор Share Отговорено Април 26, 2011 ами стои в тъй наречения "Input Buffer", дефакто от входния жак - първото нещо през което минава сигнала е въпросния 0.02 кондензатор Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Април 26, 2011 Share Отговорено Април 26, 2011 слагай каквото има. 22нф става. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts