Slash's Snakepit Публикувано Април 1, 2011 Публикувано Април 1, 2011 Здравейте колеги, бих искал тези от вас, които имат опит и знаят да споделят, кой размер струни е най-подходящ за настройка на китарата в Ре и съответно дроп до До, без страх да се изметне гриф или други щети по китарата и все пак да се изкара максимално стегнатия тон от китарата. Искам да сложа на китара си с мензура 24.75 струни с размер 13-56, и незнам дали не са прекалено дебели за грифът ми. Това което искам да постигна е оптимално близък опън на струните в Ре, спрямо това както са едни 10ки в Ми. Опитите с размер 10-52 в Ре е разочароващ, а в дроп До вече става отврат, все пак здравето на китарата ми е от първостепенно значение )) Знам че опънът се мери в килограми и е най-важен , но немога да го намеря в нета как се променя за съответните настройки спрямо размерите струни. Благодаря предварително за всички коментари по темата. Цитирай
Trysth Отговорено Април 1, 2011 Отговорено Април 1, 2011 Ако ще слагаш 13-ки по-добре свири в по-нисък строй. Аз съм с 13-ки в си (B на английски) и ми е екстра. С 11-ки ми беше удобно в до диез (C#), така че щом не те кефи с 10-ки, давай с 11-ки. Цитирай
Mairomaster Отговорено Април 1, 2011 Отговорено Април 1, 2011 От скоро в стандартен строй свиря с 9-ки, преди свирех с 10-ки, но също ми беше екстра. На втората си китара (пак със мензура 25.5), коятo имам от скоро, свиря в drop С, със струни 12-54. С дебелите струни няма проблем, но тънките са ми ужасно твърди. Затова ако те кефят 10-ките за нормален строй, най-добре пробвай с 11-ки за Ре, ако искаш повече плътност в ниските струни, можеш да вземеш някакъв heavy bottom комплект, или да комбинираш 2 комплекта. Цитирай
badValue Отговорено Април 1, 2011 Отговорено Април 1, 2011 Знам че опънът се мери в килограми и е най-важен , но немога да го намеря в нета как се променя за съответните настройки спрямо размерите струни. калкулатор където можеш да смениш "мензурата" и дебелината на струната ... не мога да ти кажа дали е в кг или паунди.. ама едва ли има значение ТУК таблица на daddario дебелина на струна какъв би бил опъна на "празна" струна .. мензура 25.5 - ТУК Цитирай
musicman Отговорено Април 2, 2011 Отговорено Април 2, 2011 Аз постигам идеални резултати дори с 10-46. За дроп Д. Общо взето ползвам или 10-46 или 10-52. Цитирай
Slash's Snakepit Отговорено Април 3, 2011 Автор Отговорено Април 3, 2011 За дроп Ре в насройки Ми и 10-52 са идеални, но в настройка Ре и до дроп До, 52та издиша и то сериозно, ако някой твърди обратното ........... Нещото с което не съм запознат е точно проблемът за който питам, как да не си прецакам китарата от некадърие. За съжаление само преди седмица сложих 10-52, и до месец ще ги смена с 13-56 и за тези които биха искали обратна връзка как се държи китарата в настройка Ре с дроп до До, ще споделя мнение Цитирай
inqubus Отговорено Април 3, 2011 Отговорено Април 3, 2011 От години свиря с 10-52 в drop C и ми е перфектно. Пробвай 11-54... Цитирай
Lord Shredulous Отговорено Април 4, 2011 Отговорено Април 4, 2011 Без да се замисля ще ти кажа или skinny top heavy bottom 10-52 или нормални 11-48. Не се ос*рай с прекалено дебели. Цитирай
Slash's Snakepit Отговорено Април 4, 2011 Автор Отговорено Април 4, 2011 Без да се замисля ще ти кажа или skinny top heavy bottom 10-52 или нормални 11-48. Не се ос*рай с прекалено дебели. точно това питам, колко мога да си позволя за да не се ос*ра, и какво да очаквам ако сложа едни 13ки, защото едни ми казват "давай няма проблеми, ако имаше нямаше да се продават. Godsmack свирят с 60ки" и са прави до тук, другите казват "не слагай дебели ще си прецакаш китарата" И така дойдох до там да попитам, някой който има най-вече опит с едни 13-56 например и да каже ще си оправя ли тона и звука или НЕ и само ще се ос*ра. Цитирай
Lord Shredulous Отговорено Април 4, 2011 Отговорено Април 4, 2011 Без да се замисля ще ти кажа или skinny top heavy bottom 10-52 или нормални 11-48. Не се ос*рай с прекалено дебели. точно това питам, колко мога да си позволя за да не се ос*ра, и какво да очаквам ако сложа едни 13ки, защото едни ми казват "давай няма проблеми, ако имаше нямаше да се продават. Godsmack свирят с 60ки" и са прави до тук, другите казват "не слагай дебели ще си прецакаш китарата" И така дойдох до там да попитам, някой който има най-вече опит с едни 13-56 например и да каже ще си оправя ли тона и звука или НЕ и само ще се ос*ра. Като начало пръстите ти няма да са ти благодарни ако сложиш много дебели струни.Иначе за ефекта върху китарата, един пич пусна тема как си свири той вкъщи в C с 12ки , а като е на уроци и трябвало да вдига в E и колегията му изнесе сума ти лекции за това как ще си скапе грифа с 12ки в стандартен строй. А за 13-56 като си помисля си представям струни за 7струнна без тънкатa. Aко го правиш върху голдтопа от подписа ти, мога да ти кажа че и с 10ки съм свирил на моя голдтоп и в C#(не за постоянно де) без проблеми. Разбирам ако ще свириш в drop B или B standard ,тогава слагай 12ки ,13ки, но за D... не мисля Цитирай
badValue Отговорено Април 5, 2011 Отговорено Април 5, 2011 ето още един калкулатор ... този път по истински string tension applet, който е базиран на д'адарио ... можеш да смениш дължината не мензурата и дебелината на всяка струна Цитирай
Slash's Snakepit Отговорено Април 5, 2011 Автор Отговорено Април 5, 2011 ето още един калкулатор ... този път по истински string tension applet, който е базиран на д'адарио ... можеш да смениш дължината не мензурата и дебелината на всяка струна Благодаря за всички мнения, и особено за калкулатора. Сега изпадам в дълбок размисъл за седмица и ще пиша какво ще измътя Поздрави и успех на всички Цитирай
Heafy Отговорено Април 7, 2011 Отговорено Април 7, 2011 11 - 54 са добре за drop C, макар че най-дебелата става леко хлабава. За високите струни не търси по дебело от 11(лично мнение) Свиря в Drop D с 10 - 52 и ми е много добре, но ми се иска малко месеста шеста. Цитирай
AXE Отговорено Април 8, 2011 Отговорено Април 8, 2011 (Редактирано) Здрасти, пич! Трябва ти ето това. Сметни си с 10ките за всяка струна какъв ти е опъна в Ми и след това си намери колко дебела трябва да е всяка струна, за да се запази същия опън в Ре. И споко - няма да ти се повреди грифа от 13ки в Ре, просто най-вероятно ще се наложи да се пренастрои с truss rod-a. P.S. А, те вече ти пуснали калкулатор. Карай Редактирано Април 8, 2011 от AXE Цитирай
Slash's Snakepit Отговорено Април 9, 2011 Автор Отговорено Април 9, 2011 посмятах малко за който го интересува да разбере ориентировачно колко се променя натоварването при едни и същи струни в E и настройка D, взех размерите на най-използваните от мен D'Addario и Dunlop Цитирай
Recommended Posts