Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Колеги, споделете - използвате ли талк, тебешир и т.н. за пръстите си. Отразява ли се на тона? Изобщо всякакви мнения и впечатления.

Отговорено

Няколко пъти съм ползвал черен лак, а понякога са ми слагали и пудра, но на лицето. Веднъж бях с черно червило, а със спирала не съм излизал, но съм свирил след скара с ребърца и седмица след това като хванех баса, се размирисваше на скара, а струните бяха "трудни", за разлика от веднага след ребърцата, когата бяха доста мазни.

Отговорено

Въпросът ми е провокиран от 1 съвет, който ми даде легендата Ларс Сзьоке, цитирам в оригинал:

Nice finger style buddy. Here's a tip from a really fat drummer, use some chalk on you fingers mate. Now dat is Steve Harris's trick and i heard dat he's a bassplayer too. Skål

Отговорено

Стив Харис свири с особено особени струни - провери сайта на Ротосаунд ;)

Няма да стане "номерът" с обикновени.

Имам още много да кажа за Стив Харис, но не е хубаво, което не пречи да му имам сигничър компекта (който хич не е за повечето басисти!).

...и в крайна сметка - какво се цели,като краен резултат?

Отговорено

И аз тва питам :))))) Какво, аджеба, се цели????

Иначе - пратих на "легендата" един бас кавър на тяхна песен (хипокриси, оскулум обсценум, постнал съм го и тука в нашО бас видео) и той ми написа това.

И аз свиря с ротосаунд, обаче понеже с бандата свирим в ми бемол и в ре, струните са ми малко по-дебели и в ми са супер твърди. За това като свиря с каст'фона от задния бридж ги пускам супер ниско, почти на мах. И често се случва да имам паразитни шумове от адапторите, следствие на ниският сетъп и атаката близо до адаптора.

Може би легендата е имал предвид избягване на въпросните паразитни шумове?!? Талкът би трябвало да се ползва против изпотяване. Не знам... Който е запознат да споделя.

Отговорено

Не говорим за Ротосаунд, а за Ротосаунд - Стив Харис сигничър, които нямат почти нищо общо с каквито и да е други струни! Вземи провери/прочети ;)

...навремето, пак една легенда, но българска, ми беше разправяла как си мажели пръстите с мазнина, най-често олио, че да не се чуват плъзганията на раун-уаунда ;)

Стива Харис е с особен модел Флет уаунд ;)

В крайна сметка, ако не се знае каква е целта, как ще се постигне?

Отговорено

Гледал съм ги, ама нямат 5-струнни сетове. От моите, които са обикновени ротосаундове съм много доволен. Относно атаката ми - не се ли сещаш, точно ти ме е'аваше дето бях скъсал на един концерт 105ца и 135ца.

Да се върнем на талка. Споделяйте, колеги. Мнения по въпроса моля!

Отговорено

http://www.rotosound.com/jazz_77.php

На Стив Харис са от същата серия, но по-дебели. Малко по-дебели :D

За талка не знам, споделих за мазнината, щото наистина ми я препоръчваха, но сериозно смятам, че първо трябва да се знае каква е целта и чак след това да се правят опити за постигането и ;)

...а легенди можем да си разправяме много, ама да не отклоняваме темата. ...та, вземи разбери какво се цели с тоя "талк" и да видим, нужен ли е всъщност?

Отговорено

И какво чак толкова им е особеното на Харисовите струни, сравнени с RS77LE? Преди доста години си бях взимал такива, но ги махнах защото бяха прекалено тежки за хилавото грифче на тогавашния ми бас. Да, по-твърди са, но пък позволяват доста нисък action, така че нещата се компенсират донякъде.

Отговорено

А ми, две неща - съвсем до скоро въпросните, за които говориш не присъстваха в каталога на джаза (като дебелина) и второ - на Стив Харис са със сини конци отдолу и червени отгоре :P

За екшъна си прав.

На мен ми харесва как реагират на атаката от пръстите. Най-близкото за което се сещам е ламба и транзистор (СХ е ламбата).

Отговорено (Редактирано)

Това, което имах предвид до тук, а може би не се разбра е, че ми се струва особено неподходящо да се ползва талк за раунд-уаунд, а в същото време, мисля, че е съвсем ненужно за флет-уаунд. ...и заради това питам - какво се цели?

Редактирано от Свилен Бас
Отговорено

Писах на легендата да даде легендарен акълец какво е имал предвид. Обаче трябва да се има предвид, че човека все пак е дръмър. Нищо, ще видим какъв легендарен отговор ше даде.

Отговорено

Нямам намерение да пробвам, но предполагам, че се цели предотвратяване на хлъзгането на ръцете, когато се изпотят. Щангистите използват талк. Не мисля обаче, че е добра идея за свирене на бас. Предполагам, че талкът ще се набие между навивките на грапавите струни и ще им убие тона много бързо. Ако имаш проблеми с потенето на ръцете, чувал съм, че има течни препарати против потене, които вършели работа.