Jump to content
Българският форум за музиканти

Талк


kulov

Recommended Posts

Колеги, споделете - използвате ли талк, тебешир и т.н. за пръстите си. Отразява ли се на тона? Изобщо всякакви мнения и впечатления.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко пъти съм ползвал черен лак, а понякога са ми слагали и пудра, но на лицето. Веднъж бях с черно червило, а със спирала не съм излизал, но съм свирил след скара с ребърца и седмица след това като хванех баса, се размирисваше на скара, а струните бяха "трудни", за разлика от веднага след ребърцата, когата бяха доста мазни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът ми е провокиран от 1 съвет, който ми даде легендата Ларс Сзьоке, цитирам в оригинал:

Nice finger style buddy. Here's a tip from a really fat drummer, use some chalk on you fingers mate. Now dat is Steve Harris's trick and i heard dat he's a bassplayer too. Skål

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стив Харис свири с особено особени струни - провери сайта на Ротосаунд ;)

Няма да стане "номерът" с обикновени.

Имам още много да кажа за Стив Харис, но не е хубаво, което не пречи да му имам сигничър компекта (който хич не е за повечето басисти!).

 

...и в крайна сметка - какво се цели,като краен резултат?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз тва питам :))))) Какво, аджеба, се цели????

Иначе - пратих на "легендата" един бас кавър на тяхна песен (хипокриси, оскулум обсценум, постнал съм го и тука в нашО бас видео) и той ми написа това.

И аз свиря с ротосаунд, обаче понеже с бандата свирим в ми бемол и в ре, струните са ми малко по-дебели и в ми са супер твърди. За това като свиря с каст'фона от задния бридж ги пускам супер ниско, почти на мах. И често се случва да имам паразитни шумове от адапторите, следствие на ниският сетъп и атаката близо до адаптора.

Може би легендата е имал предвид избягване на въпросните паразитни шумове?!? Талкът би трябвало да се ползва против изпотяване. Не знам... Който е запознат да споделя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не говорим за Ротосаунд, а за Ротосаунд - Стив Харис сигничър, които нямат почти нищо общо с каквито и да е други струни! Вземи провери/прочети ;)

 

...навремето, пак една легенда, но българска, ми беше разправяла как си мажели пръстите с мазнина, най-често олио, че да не се чуват плъзганията на раун-уаунда ;)

 

Стива Харис е с особен модел Флет уаунд ;)

 

В крайна сметка, ако не се знае каква е целта, как ще се постигне?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стив Харис Сигничърите може да са ти твърди дори и в Ре ;) Пробвай ако имаш 80 кинта и си му фен ;) Ама трябва да си "прасе" и да блъскаш яко :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледал съм ги, ама нямат 5-струнни сетове. От моите, които са обикновени ротосаундове съм много доволен. Относно атаката ми - не се ли сещаш, точно ти ме е'аваше дето бях скъсал на един концерт 105ца и 135ца.

Да се върнем на талка. Споделяйте, колеги. Мнения по въпроса моля!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.rotosound.com/jazz_77.php

 

На Стив Харис са от същата серия, но по-дебели. Малко по-дебели :D

 

За талка не знам, споделих за мазнината, щото наистина ми я препоръчваха, но сериозно смятам, че първо трябва да се знае каква е целта и чак след това да се правят опити за постигането и ;)

...а легенди можем да си разправяме много, ама да не отклоняваме темата. ...та, вземи разбери какво се цели с тоя "талк" и да видим, нужен ли е всъщност?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И какво чак толкова им е особеното на Харисовите струни, сравнени с RS77LE? Преди доста години си бях взимал такива, но ги махнах защото бяха прекалено тежки за хилавото грифче на тогавашния ми бас. Да, по-твърди са, но пък позволяват доста нисък action, така че нещата се компенсират донякъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А ми, две неща - съвсем до скоро въпросните, за които говориш не присъстваха в каталога на джаза (като дебелина) и второ - на Стив Харис са със сини конци отдолу и червени отгоре :P

За екшъна си прав.

На мен ми харесва как реагират на атаката от пръстите. Най-близкото за което се сещам е ламба и транзистор (СХ е ламбата).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което имах предвид до тук, а може би не се разбра е, че ми се струва особено неподходящо да се ползва талк за раунд-уаунд, а в същото време, мисля, че е съвсем ненужно за флет-уаунд. ...и заради това питам - какво се цели?

Редактирано от Свилен Бас
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Писах на легендата да даде легендарен акълец какво е имал предвид. Обаче трябва да се има предвид, че човека все пак е дръмър. Нищо, ще видим какъв легендарен отговор ше даде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам намерение да пробвам, но предполагам, че се цели предотвратяване на хлъзгането на ръцете, когато се изпотят. Щангистите използват талк. Не мисля обаче, че е добра идея за свирене на бас. Предполагам, че талкът ще се набие между навивките на грапавите струни и ще им убие тона много бързо. Ако имаш проблеми с потенето на ръцете, чувал съм, че има течни препарати против потене, които вършели работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.