Jump to content
Българският форум за музиканти

iradev

newbies
 • Posts

  17
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

iradev last won the day on July 29 2020

iradev had the most liked content!

About iradev

 • Birthday 07/17/1982

Previous Fields

 • Инструмент
  Китарник

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Sofia
 • Interests
  Rock 'n, roll, guitars, amps, (d)effects, speakers, computers, graphics, photography, weapons, aviation, technology.

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

iradev's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

8

Reputation

 1. На тоя джем Дейв показва нещо, като хибрид? Бас и китара в едно?
 2. Не знам какъв е термина на български, но видях на няколко места из нета да се спряга този вид слагане на струни. https://www.sweetwater.com/insync/media/2013/06/string_top-wrap.jpg Някой запознат ли е с този вид монтаж и дали има някаква рзлика в тона?
 3. ZOOM G3 Търсих вариант, с който да свиря тихо в часовете между 14 и 16 и след 22: 00, че мастър на Маршала е много чувствителен. И един тип продаваше в в базара това малко сладко процесорченце. Опредлено върши чудна работа. Знааааааам че има разни талпи за 4,5, 600 лв, но както обичам да казвам, няма да презаписвам The Wall. Вързал съм го в send/return и от него от балансирания изход в една U-PHORIA UM2 на онази марка със задрасканото ухо. А самия мастър на усилвателя е на 0. Снимката не е моя.
 4. От толкова размисли и страсти за кафе машините ти изстина кафето. А студеното кафе е като топлата бира. Па ако ще и от Сибир да го доставят това кафе.
 5. Е... Малко трудно но не и невъзможно. Човешките способности са неограничени. Поне според Марвел...
 6. Да, смених го. И се оправи. На третия ш***н ден проби и грешки, разпояване, запояване, преоткриване на квадратното колело, топлата вода и фетишизмът към мамата. Но си звукна! Целия смърдя на телевизионен сервиз. Благодаря все пак!
 7. Металика е скъп звук. Ако държиш чак толкова на такъв звук намери пресети насатройки на процесора. Примерно емулация на кабинет 4х12, хай гейн амп, или нещо, което се доближата до тоя звук. И зависи от китарата. Със сингли нЕма да го изкараш. Сингли на хай гейн звучи по-отвратително от Кремона страт. Поне сложи хъмбъкер (или минибъкер ако не позволява тялото) на бриджа. Хипотетично, ако имаш такъв тип китара. Останалото е пресети от процесора. Близък звук аз докарах на Guitar Rig програмата с някакъв драйв преди усилвателя , който май беше емулация на Mesa или близък и емулация на маршалски 4х12. Пробвай. Експериментирай. Но с аналогови неща Металика можеш да изкараш само с оборудването на... Металика. Както и от пръстите, разбира се, по думите на Едуард Людовик Ван Хален. И се опитвай да създадеш свой звук. Не копирай. Копират чалгарите. Дерзай! Аз примерно се опитвам да комбинирам по малко от този и онзи. Малко заимствам от Ван Хален, Малко от Сабат, малко от Металика. На тежки неща втория драйв на Маршала, понякога с компресор (който има аутпут и го ползвам като буустер) и среди малко след 12, защото примерно на Enter Sandman завършека на основния риф се опитвам да го правя с флажолети в стил Зак Уайлд, за което си трябват среди. Гейна ми е малко преди 12. Басът е почти отрязан, че ми е мътна китарата и високите са набичени след 2 часа. За по-леки неща ползвам първия драйв, който е по-лек и по-"мелодичен", ако мога така се изразвя, и си играя с волюма на китарата.За неща от типа Black And Blue. Или ако се опитвам да свиря Хендрикс с двата сингли на страта. Пробвай. Лекият драйв на усилвателя също можеш да го направиш по-тежък като сложиш някакъв компресор,бустер, драйв, а защо не и дистер с намален кривоч. Всички те вършат работа като вид предусилвател и усилват сигнала от китарата и репективно изкривяването е по-голямо. За Металика тип звук ти трябва поне 1х12 инча говорител или емулация на такъв. Повече процесори имат в себе си спикър симулация и позволяват да се вържеш директо в пулт, стерео усилвател или компа вкъщи. Действувай и кийп рокин'!
 8. "Маааалко повече среди за флажолети"... В едно приятелче тормозим комшиите. Ампа е MG 15 DFX, модивициран в глЪвЪ и вързан към aux-a на стереото.
 9. Харесвам черния прозиращ сънбърст с белия леко пожълтял от времето пикгард и тъмния фредборд със следи от естествено износвнане. Позеленяване на иначе златистите надписи по врътките, полиране на матовия лак от задната страна на грифа, някоя друга небрежна резка по лака на тялото, лека ръжда по магнитоводите и пожълтяване на пластмасовите части. Да личи, че инструментът е ползван. Да има "бойни" белези. В рамките на нормалното, разбира се.
 10. Случаят е следният. Китарата оригинално е с 3 сингъла, 1 волюм и 2 тона. Отделно съм сменил бриджа с минибъкер. Понеже много ме дразнеше проклетият волюм потенциометър толкова близо до струните, реших да го преместя на мястото на първия тон. Общ волюм, общ тон. Бридж адаптерът е минибъкер с 4 извода. Свързал съм го като единичен, два от изводите са свързани. Когато свързах всичко наново волюм контрола не запушва докрай. Смених потенциометъра, огледах и презапоих всички кабели - ЙОК. Някой да има идея на какво се дължи или да се сблъсквал с подобен казус?
 11. Преминавам на вградените ефекти на усилвателия и съм го ехееее. А тоя не знам какво да го правя. Имам и питане за един драйв, но в отделна тема. Благодаря все пак.
 12. Взех си преди време въпросният дигитален дилей и ми прави впечатление, че има разлика в тона между входния и изходния сигнал, все едно минава през някакъв филтър или EQ. Пробвал съм го директно във входа на ампа, както и в send/return веригата. Някой запознат ли е от какво може да е или просто си е такъв (д)ефекта? Знаааааам че марката не е от най качествените.
 13. Знам за махагона, липата, орехът, кленът и другите "звукови дървеса". Но никъде не видях материал за акацията (изключвам въобще термина tonewood). Накой има ли наблюдения за това дърво? Свирил ли е на инструмент от акация? И какви са му впечатленията. Питам чисто информативно. Дали става за нещо по-различно от моливи?
 14. Добре дошли в 21 в. Само микропроцесор няма вътре... Дано не е пускано.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.