Jump to content
Българският форум за музиканти

Skala

новаци
  • Мнения

    18
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    1

Skala last won the day on Февруари 2

Skala had the most liked content!

Previous Fields

  • Инструмент
    китара, вокал

Contact Methods

  • Website URL
    https://www.youtube.com/channel/UChrjF_HlSbWofiTv-NVmc4Q

Profile Information

  • Gender
    Male

Skala's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare

Recent Badges

11

Обществена Репутация

  1. Поздравления, доста енергично парче! Саундът кърти мивки - суров, агресивен, с носталгия по 90-те. Пожелавам ви успех с албума!
  2. Благодаря за отзивите! Лими, твоята есенна импресия е чудесна, наистина има общо като настроение. Слайд китарата е вкарах спонтанно - да подчертае меланхолията. Радвам се, че ви харесва!
  3. Здравейте, приятели, След дългогодишно отсъствие се завръщам с един кратък китарен инструментал: Записът е правен изцяло в домашни условия с вярната Cort Z42. Както винаги, продукцията е напълно самостоятелна. Постарал съм се да има сравнително богат аранжимент, което беше предизвикателство към микса, но сами ще прецените как се е получило. Надявам се да изслушате парчето докрай! Линк към всичките ми публикувани парчета Благодаря за вниманието!
  4. Skala

    YouTube канали

    Ето и моят канал: https://www.youtube.com/channel/UChrjF_HlSbWofiTv-NVmc4Q
  5. Под двойно аз имам предвид грамажа на сухото кафе на входа - 8 г. единично, 16 г. двойно. После вече някой си го пускат по-късо - ристрето, други по-дълго и т.н. Аз на 16-18 г. сухо кафе пускам 50 гр. напитка. В повечето заведения например от 8 гр. правят 100 гр. блудкаж в голяма чаша...
  6. Пия по две двойни на ден - ни повече, ни по-малко!
  7. Да се похваля, че благодарение на EspressoH се сдобих с Gaggia Classic, модел преди 2015, настроена на 9,5 бара. Първи впечатления и директно сравнение със Saeco Poemia: Без да променям настройките на мелачката още първото кафе стана страхотно. 16-17 g зърна, двойна цедка, умерен tamp, получиха се 50-60 g за 30 s.: При гаджията струята е равномерна, напитката тече плавно, за разлика от саекото, където често изтичаше с прекъсване или само от едната страна. Отдавам го на по-ниското налягане и по-голямата глава и цедка. Самата ръкохватка е масивна и тежка, дава увереност. Цялата машина и ръкохватката се загряват, което според мен допринася за температурната стабилност. И двете машини са с малък бойлер/термоблок и лампичката се случва да гасне по време на екстракция, но гаджията е с по-мощни нагреватели и много по-бързо се възстановява. При саекото имах напоследък ранно изсветляване при някои кафета, с класика засега цветът е по-добър. Тестваното кафе - Espresso Vivace - на вкус е малко по-добро при гаджията, ще видим и с други сортове. Най-важното за мен е, че очаквам с гаджията да имам много голямо постоянство в качеството, което с досега нямаше как да стане.
  8. Супер, чакаме сводките. Да донеса и аз. За първи път взех от Домани - като за начало блендове Еспресо Виваче и Домани. Не са лоши...засега обаче няма да изместят Етиопия сидамо на Колумбус като фаворит, балансирано без горчивина или изявена киселинност, но достатъчно изразително на вкус, т.е не е блудкаво. Установих, че единичните сортове ми харесват повече от блендовете. Планирам следващия път да взема Хондурас на Домани.
  9. Какво мислите за Lelit, например Lelit-PL41EM ?
  10. След като натрупах опит с кафемелачката (Rancilio Rocky) дойде време да сменя кафе машината. В момента със Saeco Poemia еспресото ми се получава, но ме дразни нестабилната температура. Затова си търся машинка с бойлер и 58 мм филтър. За нова машина вариантите май са два: Rancilio Silvia, която ми идва скъпа, или Gaggia Classic - за нея не съм сигурен дали е със старото качество...Склонен съм да взема и употребявана, но вече рециклирана машина, защото не ми се занимава да я поправям. Препоръчайте към какво да се насоча? Освен в Комбина бар, знаете ли къде в София мога да огледам?
  11. Тези дни си взех да пробвам от Columbus Етиопия, средно към тъмно печено. Хората там ми го препоръчаха като най-малко кисело. Мога да кажа, че съм много доволен - в момента експериментирам с едрината на смилане, но като цяло вкусът е доста балансиран и плътен, изобщо не киселее, а ароматът е много наситен и по-скоро сладникав.
  12. Мм даа, От сайта на Дъбов: "И ако сте приготвили всичко така, както трябва и пак ви се струва, че кафето е кисело, дали не трябва да калибрирате вкусовите си рецептори?" Това не ме устройва, ще търся друго кафе. Назад в темата много се хвалеше кафето на Домани. Някой може ли да даде мнение относно киселинността на различните им продукти? По принцип търся кафе с тежък и наситен вкус на шоколад, карамел, бадем, по-скоро сладко-горчиво, отколкото кисело.
  13. Друзья, имам друг въпрос. Тези дни за първи път взех прясно изпечено кафе от Dabov. Дадоха ми и няколко мостри и пробвах 3 различни сорта 100% арабика - Бразилия, Етиопия и бленд Vertigo. Всичките Medium Roast. Част от кафето е печено на 22 август, а друга - миналата седмица. Но и трите сорта имат страшно кисел, направо тръпчив начален вкус и изсветляват прекалено бързо. Въпросът ми е нормално ли е това за по-прясно кафе? Дори настроих мелачката на по-фино, същата работа. Досега с много добър успех съм правил Starbucks Medium Roast 100% Arabica Ethiopia и Caffe Renoir арабика. И при двете вкусът винаги е бил много балансиран. Във форумите съм чел, че прясното кафе по принцип е по-кисело, но все пак това не е печено вчера! Някакви идеи?
  14. Yves, честито за придобивката! Аз изхабих поне половин кило кафе докато уцеля настройката. Затова съветът ми е да почнеш пробите с Рокито на степен 7 (при калибрирана нула). Иначе по отношение на единичната доза след още няколко теста се убедих, че не става, независимо от едрината на смилане и ръкохватката. Явно ще си пия двойно еспресо!
  15. Coffee, благодаря за линка. За съжаление аз самият не мога да направя такава модификация на машинката. Иначе напитката излиза твърде бързо. Днес пробвах и с оригиналната ръкохватка на машинката. При нея има клапани, които се отварят точно на 9 бара. Така се избягват променливите налягане и tamping, остава да наглася смилането при доза 7 г. Първият опит не се получи, но ще се опитам да настроя мелачката.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.