Jump to content
Българският форум за музиканти

Faq 2

NitroBGA

Recommended Posts

Изготвих темата още преди 2 дни, но не получих отговор от musicman, ето защо Рокмен 2005 ме е изпреварил :) . Мисля, че тази тема трябва да е като допълнение или двете теми да се слеят в една. Прегледах темата на РокМен и в нея присъстват частите, които ги няма в моята.

Здравейте. Мисля, че спорът по темата за новаците е излишен както и всички коментари в тези теми. Ето защо давам малко живот на идеята на jFog за тема, в която повечето новаци да намерят своето място. Мисля, че от темата трябва да се изтрият празните думи и да се създаде нова тема - синтезираща най-доброто.

Струва ли си да започвам да свиря

На този въпрос всеки човек трябва да си отговори сам, защототук хората би трябвало да са на едно мнение имайки в предвид името на форума.

Избор на китара

С каква китара да започнем ? Акустична или електрическа ?

Най-вече - с каквато има. Трябва да се има в предвид, че това са различни инструменти, които изискват различни умения, но и че все пак са от един и същ тип. Ако се започне с акустична китара преходът към електрическа е приятен поради формата, тежестта, височината на струните. Не съм чул някой от електрическа да е преминал на акустична, което не отхвърля тази възможност. Има хора, които предпочитат акустичната пред електрическата именно защото са свикнали. Други предпочитат електрическата по различни причини (влечение към твърдата музика и др.). Едно обаче е сигурно : владеенето и на двата инструмента е предимство. Всеки от тях е типичен за определени ниши в съвременната музика и може да е полезен както в студиото, така и на концерта, че и на купон у приятели. Във всички случай преди избор на инструмент трябва бъдещият музикант да посвири и на двата типа китари. Все пак човек се изгражда цял живот и първият избор не винаги е окончателен.

Всеки трябва да е наясно, че никой не може да Ви избере по-хубава китара от Вас самия/самата. Китара, както всеки музикален инструмент, не се избира от форум или от препоръки, а се избира със слушане, търсене, свирене. Преди всичко трябва да се обиколят повечето музикални магазини (по възможност) във вашия град, а ако може и на други места. Необходимо е с Вас да има човек, който е свирил на китара (най-добре действащ музикант), който да Ви напътства в съотношение цена-качество.

На второ място трябва да се има в предвид, че марките и моделите са нещо твърде относително, за да робуваме на тях. Има много реномирани марки с чудесни модели, но при избор трябва да се мисли преди всичко за конкретния инструмент (индивид). Мнения за даден модел и марка са добре дошли (винаги !) и препоръчителни, но и твърде субективни. Трябва да се вземе предвид - освен личния вкус на всеки от нас - също и различията в самите китари от даден тип: а те са много - от страната производител до материалите и сглобката. С две думи не бива да се чувстваме сигурни в покупка на китара от известна макра, защото конкретният инструмент може да не е успешно направен, да е "менте" , да не отговаря на вкуса ни.

Ето сайтовете на някои от по известните марки китари:

Fender

GibsonWashburn

ESPIbanez

Squire Guitars by Fender

Epiphone

Jackson

Снимка на всеки модел има в Снимковата галерия на Гуугъл

Ето някои от извесните магазини в столицата :

xxxx - На гърба на метростанция "Сердика" в посока бул. Стамболийски

Малък ЦУМ - ул. Пиротска между Халите и линията на тр. Nr.20.

Фактор - бившия дом "Лиляна Димитрова" сегашен "Младост" (поправете ме ако греша) до I Aнглийска Гимназия . На линията на тр. 20, тр. 22, тролей 1, 11.

Магазините на Консерваторията - в непосредствена близост до ДМА. Каналът между Орлов мост и Театър София.

Фактор и xxxx се считат за едни от големите вносители у нас.

Помнете, че Вие сте тези, които си купувате китара и ничие мнение не трябва да ви смущава в избора. Китара може да се купи и втори и трети път.

Препоръчвам да се започне с евтина китара, която да създаде у притежателя и вкус и изисквания. Така при следващия избор музикантът ще бъде максимално улеснен и ще направи по-добрият избор.

Избор на струни

В днешно време изборът на този музикален артиул е задоволително голям и трудно може да се определят фаворити. Все пак у нас вносителите не са чак толкова много. Аз мога да споделя добрите си впечатления от : SIT , GHS, EarnyBall...

По препоръка на моя учител не свиря два пъти с едни и същи струни. Всеки път в който ги сменям взимам различни и си вадя изводи.

На колко време се сменят струни ?

Различно. Обикновено 6 месеца е крайнят срок, в който аз чувствам нужда от нови струни. 3-4 месеца е нормална проеължителност. Ако финансите позволяват не е зле и веднъж месечно.

Каква дебелина ?

Относно започването споровете са големи. Препоръчвам също да се изпробват различни дебелини. Хората в магазина ще Ви обяснят подробности за всеки размер и марка.

Тънките (меките) струни "разглезват" ръката. Те се управляват по-лесно и позволяват значително по-лесно повдигане и опън. Дебелите (твърдите) са по-стабилни, по-трудно се разстройват.

Смятам, че като допълнение трябва да се сложат темите "Усилвтели" и "Ефекти" . Всичко написано е на базата на моят личен опит, който не претендира да е професионален.

Редактирано от NitroBGA
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си продължвам да пиша за каквото се сетя - даже ще видиш , че писах за флойда . Няма да е лошо и това и моето и делото на Sieger да го направим и да го оставим вече за www.muzikant.org . Според мен там му е мястото .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази тема е по-изчистена.

Защо не се съберете двамата и не направите една обща?

Мисля, че ще излезе много добре.

А не съм ти отговорил защото в Събота и Неделя ме нямаше :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми ний се събрахме и точно туй правим - синтезираме двете теми и като е готово - ще пуснем .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да кажа - ако някой има някакъв конкретен въпрос - да пише на мен или на NitroBGA .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове