Додо Публикувано Декември 5, 2009 Публикувано Декември 5, 2009 Защо до сега никога не съм срещал в едно изречение "бууст" и "солид стейт амп"? Когато се говори за бууст, винаги се говори и за лампа, та се питам аз - защо не може да се буустват транзисторните ампове и какво толкова лошо нещо се случва с тези транзистори когато се буустнат? Цитирай
EAmechaniX Отговорено Декември 5, 2009 Отговорено Декември 5, 2009 Може-аз така си свирих с Тек21-то, става много готино. Цитирай
Yves Отговорено Декември 5, 2009 Отговорено Декември 5, 2009 Ами от това, което пише навсякъде разбирам, че това, заради което лампите най-много са ценени идва, когато се натоварят - а това става с бууст. За Солид стейт това не е толкова необходимо, но не значи, че не може. Срещал съм в нета мнения, че ефекта е ужасен, но мисля, че са доста преувеличени. Моят амп е хибриден, обаче съм очарован от ефекта и вече само така свиря. Мисля, че и на транзисторен би му се отразило добре. Цитирай
kolio_k Отговорено Декември 5, 2009 Отговорено Декември 5, 2009 Досега не съм виждал бустнат транзисторен амп, макар, че това , разбира се далеч не значи че няма такъв. Но може би нямаме предвид едно и също под бустване. Аз го разбирам, като претоварване на и без това започващия да изкривява звука чист канал. А това обикновено не се получава при транзисторните ампове, защото те изкривяват рязко и не особено приятно, при това на много високи нива. А и чистия им канал обикновено не е цвете. Може би става по добре със тези ампове, които се опитват да симулират поведението на лампово крайно стъпало ( примерно Пиви Транстюб) Но иначе навремето, съвсем успешно съм връзвал последователно, драйв от педал със солид стейт или хибриден амп на драйв канала. Така, че бустването в този смисъл си е съвсем възможно, а и приятно като резултат (поне според мен ) Цитирай
EAmechaniX Отговорено Декември 5, 2009 Отговорено Декември 5, 2009 Ето пример с буустнат драйв канал, (симулация на маршал) на Тек21. Бууста беше Ibanez TS-5. http://forum.muzikant.org/index.php?s=&...st&p=454364 Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 5, 2009 Отговорено Декември 5, 2009 boost - noun повдигане тласкане тикане лансиране реклама verb повдигам тикам подпомагам лансирам рекламирам Има транзисторни усилватели с подобна функция (Marshall, HH...). Така се нарича повдигането на усилването. Обикновенно е с фиксирана стъпка, и се управлява с превключвател - в усилвателя или в педал към усилвателя. Може би се търси друг смисъл на думата. Напоследък често ми се случва да срещам неправилно употребени термини, обикновенно от незнание и от директно употребяване на чуждоезичен термин. Вярно е , че има доста непреводими термини, но най-напред е добре да се знае съответствието в българския език. Както и да е - същността на ефекта boost няма разлика при транзисторни (solid state) и лампови усилватели. Това, което субективно се възприема по различен начин при двата типа усилватели е породено от различията в изменението на звука при претоварване на двата типа усилватели. Все пак са съставени от различни компоненти, нали? Мнението на kolio_k, преди един пост, е най-правилно от техническа, а и музикантско-субективна гледна точка. На специалистите отдавна е известна разликата между лампите и транзисторите, но обяснението на kolio_k е разбираемо (и вярно) за технически незапознатите потребители. Само ще допълня, че лампите излизат от линейната си способност да усилват плавно в широк обхват - така нареченото компресиране, преди да "отрежат" сигнала. При транзисторните решения, това "компресиране" липсва и се преминава директно в "ограничение". Тези разлики са причина изходните честотни спектри да се различават по хармоничен състав, респективно различното субективно възприятие. Надявам се да съм бил разбираем... Цитирай
Recommended Posts