Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Така,по същество...слагам днес на една електроакустика нова сол струна,оголена (понеже омотаната ми беше трудно да я bend-вам) и нешо...гледам на тунера 25% отклонение на 12-то прагче.Струната е лоша,българска (друго заголена за електроакустика нямаше).Може ли да е от струната,или да започна да се притеснявам?

Благодаря за отделеното време.

П.П. С предишната струна нямах такъв проблем...изглежда очевидно,но аз да питам.Е?

Отговорено

От струната е!Бягай и купувай нов комплект струни.Придържай се към известните марки като Ърни Боу.Щом не си имал проблем с предишните струни значи тези български струни са причината.

Отговорено
Придържай се към известните марки като Ърни Боу.

аха, 100% това е решението, адски си хитър

betrayer, явно наистина в струната е проблемът, но не можеш ли да измислиш друго решение?

свири така известно време и като дойде време за смяна на всички струни, потърси си комплект по-тънки струни или комплект струни с оголена сол струна примерно, но така да слагаш просто някаква случайна струна...сам виждаш какви са резултатите :punk_guitar:

или просто се упражнявай докато не почнеш да я бендваш без проблеми :bravo:

\/

Отговорено (Редактирано)
От струната е!Бягай и купувай нов комплект струни.Придържай се към известните марки като Ърни Боу.Щом не си имал проблем с предишните струни значи тези български струни са причината.

Грешка!

Щом интонацията бяга, това просто означава, че струната е с различна дебелина, маса и напрежение от тази, за която е интонирана китарата, а не значи задължително, че е болук. Просто, ако китарата е предназначена за фосфор-бронзови или бронови метални струни, ползвай такива, по възможност с тая дебелина, с която китарата е звучала добре. И сменяй целия комплект, най-рядко веднъж в месеца. Марката струни не е от фатално значение. Просто ти трябват струни бронз или фосфор-бронз със подходящите дебелини. А марки се продават поне десетки у нас, които стават.

По принцип има шанс китарата просто да не иска да свири вярно с оголена 3-та струна, без значение каква точно марка.

Решение е да се сложи по-дебела гола струна, но тогава(ако трябва да я вдигнеш в сол), напрежението ще стане доста голямо и може да повреди някое от магаренцата, пък и ще стане доста опъната и пак трудна за бендване.

Акустичната китара не е електрическа и си няма подвижни октави, което ТРЯБВА да се има предвид при избора на струни. Най-често дадена акустична китара свири най-вярно ТОЧНО с определени дебелини струни, а останалите дебелини(без изцяло нов сетъп) звучат компромисно.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

НАПОСЛЕДЪК ИМАМ ВПЕчЕТЛЕНИЯ чЕ ПРИ КИТАРИТЕ ВИНАГИ ТРЕТА СТРУНА СОЛ

ПРАВИ ПРОБЛЕМИ НА МОЯТА ЕДИНСТВЕНА УЕСТЪРНКА ПАК Е ТАКА

Редактирано от hristo9
Отговорено

ЗА ЕЛЕКТРИчЕСКИТЕ НЕ ЗНАЯ ЗАщОТО НЯМАМ ГОЛЯМ ОПИТ НИКОГА МИ НЕ Е ВЪРВЯЛО С ТЕЗИ РАБОТИ

щЕ МЕ ИЗВИНЯВАТЕ АКО ПЛЯМПАМ САМО ТЪПОТИЙ

АМА ТОЛКОВА ЗНАМ

Отговорено (Редактирано)

@hristo9:

Ще питаме император Тъпотий за твоите плямпания.

Наистина горните ти мнения нямат почти никакъв смисъл.

Ако искаш, прочети ми горното мнение и помисли пак.

Струна СОЛ не прави проблем, стига да е всичко както трябва със сетъпа на китарата.

Т.е. проблемите са в сетъпа, а не в струната.

Обвинения към струните нямат особено голям смисъл, в днешния свят на сравнително добре(дори и при по-неизвестните марки) направени струни. Трябва струната да е наистина отвратителна, корозирала и стара, за да прави такъв проблем.

ПС: Внимавай с правописа и големите букви, защото в противен случай има шанс да последва триене, а при захласване - и ограничения. Това е приятелски съвет.

Отговорено

Бе не знам,по принцип съм със phosphor bronze струни,и сега със старата нямам проблем...иначе от магазина ми я избраха дебелината съобразно другите.

Отговорено (Редактирано)

Е, едва ли ще засвири вярно с гола струна. Можеш да пробваш с различни дебелини, но внимавай, да не стане прекалено опъната. Нагоре или надолу ти е отклонението на 12-то прагче?

Отговорено

Evtim Djerekarov: "Най-често дадена акустична китара свири най-вярно ТОЧНО с определени дебелини струни, а останалите дебелини(без изцяло нов сетъп) звучат компромисно"

Прав си, но за съжаление, досега не съм виждал при покупка на нова ак.китара да има упътване от производителя с какви размери струни да се ползва тази китара, а това зависи и от тоналност и от мензура предполагам?

Отговорено

Може и струната да е зле,ако е стара ще фалшивее,но и с нови съм попадал на 6-та ,която не можеше да се настрои на 12-то,колкото и да си играх с интонациите.

Отговорено (Редактирано)
Прав си, но за съжаление, досега не съм виждал при покупка на нова ак.китара да има упътване от производителя с какви размери струни да се ползва тази китара, а това зависи и от тоналност и от мензура предполагам?

Най-често свири най-добре с тези, с които е снабдена. Аз съм виждал указания от сорта на "Light Gauge strings only" и подобни надписи на хартията, залепена в китарата. С горното твърдение имам предвид, че при смяна на струните на една китара със доста различаващи се такива, фалшивото свирене, без нов сетъп, често е неизбежно.

Отговорено

@Лими ... определено не си прав и не си гледал много, доста марки(в момента се сещам фендер и корт със 100%) на сайта си има описание не само какъв размер, вид и марка струни се слага на акустичните.... обикновенно са 12ки

@Betrayer ... интересен въпрос, който ми хрумва .. магаренцето ти компенсирано ли е? смятам твойта 3та е по- къса от "очакваното" => 12та е по- висока

а иначе да ... ernieBall имат комплекти струни с ненавита 3та, ако не искаш да си взимаш "наливни" струни