Amentis Публикувано Ноември 2, 2009 Публикувано Ноември 2, 2009 От Русе съм фен на дадарио, проблема е че има само 10 и след тфа 12,няма 11. Принципно свиря в C обаче ходя и на уроци за това качвам в стандартен. Китарата ми е JS30KV. Мога ли да я прецакам ако свиря с 12тки в стандартен строй? Благодаря предварително. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 2, 2009 Отговорено Ноември 2, 2009 (Редактирано) В ми с 12-ки напрежението върху грифа ще е значително по-голямо. На китара с 640мм мензура и не много дебел гриф, бих казал, че по-скоро не е много добра идея. Дори в краткосрочен план да не стане нищо, не се знае дали няма да се появят по-сериозни деформации при по-продължително натоварване. Отвори един string tension calculator и виж колко се изменя непрежението върху грифа. Аз НЕ бих препоръчал упражнението. Дори да регулираш тръсрода, пак върху грифа ще има доста голямо напрежение, а имайки предвид, че грифът е от по-метълските и тънки грифове, може и да има неприятни последици. Ако искаш да свириш и в до, и в ми, просто си вземи още една китара. Ако ще ти е само за уроците, може и да е евтинка. Редактирано Ноември 2, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Crimson Отговорено Ноември 3, 2009 Отговорено Ноември 3, 2009 Подкрепям идеята на Евтим нова китара. Сигурен съм, че ако отделиш ~ 200лв. за Squier(тук във форума ги продават за 170лв и като сложиш доставката...). Освен напрежението в/у грифа смятам, че това редовно "прескачане" от една настройка в друга, не е много правилно. Цитирай
euphoriaburn Отговорено Ноември 3, 2009 Отговорено Ноември 3, 2009 Подкрепям идеята на Евтим нова китара. Сигурен съм, че ако отделиш ~ 200лв. за Squier(тук във форума ги продават за 170лв и като сложиш доставката...).Освен напрежението в/у грифа смятам, че това редовно "прескачане" от една настройка в друга, не е много правилно. Не можеш просто ейй така да сменяш настройката на китарата си по ред причини: 1. Различен опън на струната си има различна интонация - това е дължината на струната, която се изисква за вярното възпроизвеждане на тона от 1во прагче до 24то. 2. Тръс род напрежение 3. хармония - различни дебелини различно реагират на хармонията препоръчителен опът 80N 4. Атака и браздене. 5. Тон сигурно има и други фактори примерно ако е евтина китарата можеш да навредиш на грифа. Цитирай
Jorko_Beliata Отговорено Ноември 3, 2009 Отговорено Ноември 3, 2009 (Редактирано) Бтв, ако не ме лъже паметта, тъкмо Евтим беше споменал за евтини Джаксъни с посукани грифове... Не знам дали това става от прекалено дебели струни, но на моята лично аз не смея да сложа нещо по-дебело от хибрид 9-46 при Ми-стандартна настройка. ПП. Със същата мензура съм като JS30KV, само че нек-тру-боди. Редактирано Ноември 3, 2009 от Jorko_Beliata Цитирай
Judas Priest Отговорено Ноември 3, 2009 Отговорено Ноември 3, 2009 От Русе съм фен на дадарио, проблема е че има само 10 и след тфа 12,няма 11. Принципно свиря в C обаче ходя и на уроци за това качвам в стандартен. Китарата ми е JS30KV. Мога ли да я прецакам ако свиря с 12тки в стандартен строй? Благодаря предварително. Пич най-добре не взимай толкова дебели струни.Аз като взех моя Ibanez RG550 предишните струни бяха доста дебели и грифа се беше деформирал.Наложи се да го изправям.Сега всичко е точно ама сега съм с 9-ки Цитирай
euphoriaburn Отговорено Ноември 3, 2009 Отговорено Ноември 3, 2009 От Русе съм фен на дадарио, проблема е че има само 10 и след тфа 12,няма 11. Принципно свиря в C обаче ходя и на уроци за това качвам в стандартен. Китарата ми е JS30KV. Мога ли да я прецакам ако свиря с 12тки в стандартен строй? Благодаря предварително. Пич най-добре не взимай толкова дебели струни.Аз като взех моя Ibanez RG550 предишните струни бяха доста дебели и грифа се беше деформирал.Наложи се да го изправям.Сега всичко е точно ама сега съм с 9-ки аз просто се консултирах с Шектер. в отговор получих. Hi Radoslav, Thanks for your support of Schecter Guitars. You should not have a problem with switching to a heavier gauge (.011-.056) and tuning lower. The neck tension should not be an issue. You are correct that you may need to alter your set-up. Any tuning/string gauge variation from our standard set-up will require minor adjustments to the truss rod, bridge height and bridge intonation. Depending on the tension, you may need to add a fourth spring. Good luck! Thanks, Schecter Tech Department Цитирай
EAmechaniX Отговорено Ноември 3, 2009 Отговорено Ноември 3, 2009 Принципно свиря в C ...и с какви струни го правиш това нещо? Иначе ако си с 12-ки в До и после натегнеш до Ми, ще си прецакаш китарата без необходимите настройки. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 3, 2009 Отговорено Ноември 3, 2009 аз просто се консултирах с Шектер. в отговор получих..... Да, и в отговора не пише нищо за свирене с 12-ки в стандартен МИ строй . Сериозно - мисля, че ще има сериозни проблеми, ако се свири с 12-ки в ми. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 3, 2009 Отговорено Ноември 3, 2009 (Редактирано) Бтв, ако не ме лъже паметта, тъкмо Евтим беше споменал за евтини Джаксъни с посукани грифове... Не знам дали това става от прекалено дебели струни..... Повечето от собствениците свиреха с 9-ки. Просто при много тънките грифове, особено при по-евтините китари, усукването е нещо често срещано. То не може хем грифа да е доста по-тънък, хем да е от евтин материал, хем да е толкова издържлив и корав, колкото по-дебелите грифове от по-скъп материал . Единствено при грифовете с 2 шиша може до някъде да се компенсира усукването. Нормалния тръсрод изправя грифа като се опитва да се изправи(самия шиш), но пак притискайки дървото на грифа допълнително и по никакъв начин не може да компенсира усукване. Редактирано Ноември 3, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Judas Priest Отговорено Ноември 3, 2009 Отговорено Ноември 3, 2009 (Редактирано) Пич най-добре не взимай толкова дебели струни.Аз като взех моя Ibanez RG550 предишните струни бяха доста дебели и грифа се беше деформирал.Наложи се да го изправям.Сега всичко е точно ама сега съм с 9-ки Исках да кажа не деформирал.А зле разместил...Това е по-малкия дявол.Сега китарката няма грешка Редактирано Ноември 3, 2009 от Judas Priest Цитирай
Slacoth Отговорено Ноември 3, 2009 Отговорено Ноември 3, 2009 Ако искаш да свириш и в до, и в ми, просто си вземи още една китара. Ако ще ти е само за уроците, може и да е евтинка. Може и само с каподастър да минеш.Още по-евтино ще ти излезе. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 3, 2009 Отговорено Ноември 3, 2009 (Редактирано) Исках да кажа не деформирал.А зле разместил...Това е по-малкия дявол.Сега китарката няма грешка При по-големи усилия могат да се получат и трайни деформации, изразяващи се например в усукване, появяване на локални падинки или гърбички по грифа, които най-често правят свиренето на определена група от 5-6 съседни прагчета доста "жужащо". Обикновено тези неща не могат да се оправят от след това, без интервенции. Разберете - метълските китари с тънки грифчета са най-подходящи за свирене с по-тънки струни(или по-скоро по-малки напрежения, по нисък строй, ако сме с дебели струни). Всеки опит да прекалите с опъна може да ви коства големи главоболия после, особено когато гоните наистина нисък екшън. Поради леки усуквания или деформации, много от китарите с тънки грифчета просто не могат да постигнат така мечтаният нисък екшън. Затова, внимавайте! Скъпите китари също не са задължително застраховани срещу това. Тънкият гриф просто се усуква и огъва повече от дебелия, когато са направени от сходен материал. Толкова е просто! Може би единствено китарите с карбонови пръчки в грифа правят изключение, но дори при тях, усукването пак може да бъде проблем. Редактирано Ноември 3, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Amentis Отговорено Ноември 3, 2009 Автор Отговорено Ноември 3, 2009 Аха...еми правя го с 11тки и няма проблем,чесно казано не бих казал че грифа е от най тънките и няма голяма разлика между до и ми,струните се държат по горе долу еднакъв начин и грифа не се забелязва да е по-изкривен или нещо чесно казано проблема е че в Русе никога не са носели 11тки пък 10тки нз, с такива свиря с другата ми китара ако може да се нарече китара, не бих казал че ме устройва да ходя на уроци с нея. Има ли някаква алтернатива да намеря 11тки в русе или да посмеся 12тки и 10тки от единичните струни? В краен резултат мога да мина изцяло в 10 ама да видя първо възможностите. Цитирай
euphoriaburn Отговорено Ноември 3, 2009 Отговорено Ноември 3, 2009 И как я интонираш китарата, не си ли забелязал да фалшивее в горните регистри? Цитирай
Recommended Posts