Slide Публикувано Октомври 22, 2009 Публикувано Октомври 22, 2009 Здравейте! Пристигна ми новата китара - чудо. Както и да е. Сядам да я разсвирвам - разстроена е - никакви проблеми, сядам да оправя проблема, но... Настройвам китарата с тунер - всички струни са изрядни. Удрям обаче един акорд и всичко звучи различно... Пак проверявам дали е настроена, ами настроена е. Пак удрям акорд - пак не звучи. Гледах разни клипчета в тубата, пробвах - пак не става. Да добавя само, че моята китара няма горно заключване. Т.е. има, но.... самото заключване го няма. Не знам как да го нарека, но най-просто - трите капачета, които се затягат със шестограми ги няма. Възможно ли е да е от това проблема? Цитирай
Mairomaster Отговорено Октомври 22, 2009 Отговорено Октомври 22, 2009 Може интонацията да не ти е добре Провери всяка струна на 12-то прагче дали вади същата нота, но една октава по-висока. Ако е от това има достатъчно клипчета за настройване на интонацията. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Октомври 22, 2009 Отговорено Октомври 22, 2009 Първо пробвай да натискаш много леко, точно толкова колкото тоновете да излязат чисто, но не и да бръждят от недостатъчен натиск. Ако предишната ти китара е била с по-дебели струни, или по-"твърда" е възможно ти самият да си свикнал да натискаш много силно и да правиш мини бендове на струните (в посока към дървото на грифа), което ги кара да звучат ненастроени. Съвсем е възможно просто интонацията да е зле направена, но провери и тази възможност Поздрави, Жоро. Цитирай
abductor Отговорено Октомври 23, 2009 Отговорено Октомври 23, 2009 Със сигурност не е от липсата на заключването, китарите така или иначе се интонират отключени . Провери с тунера на 12 то прагче на всяка струна дали ти дава верен тон и се опитай да го нагласиш, като движиш седлото напред или назад. Цитирай
Slacoth Отговорено Октомври 23, 2009 Отговорено Октомври 23, 2009 Ако китарата ти наистина е чудо (не си посочил модел), то би трябвало всички проблеми по нея да са поправими. Аз няма какво да добавя към горните постове, но ето какво направих с моята китара (от подписа ми). Когато я купих, китарата беше настроена в МИ със струни деветки.Тъй като от няколко години свиря само в РЕ се наложи да препипам всичкото хардуеър по нея свързано с инотацията. Китарата получих с екшън малко по-висок от изискванията ми и се наложи да го сваля малко.Отделно свалих строя в РЕ тоналност. Резултата беше следният: 1. Инотацията на 12 прагче се "размести" осезаемо; 2. Появи се всеобщо бръждене по високите прагове; 3. Основата на флойда "избяга" от водоравното си положение спрямо равнината на китарата; Реших, че като китара от среден към висок клас, тя би следвало да подлежи на настройване и се оказах прав С помоща на тунер, отверка и шестограми всичко си дойде на мястото.Реших си и трите проблема. При такава настройка водещо значение е точната мензура на всяка от струните. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Октомври 23, 2009 Отговорено Октомври 23, 2009 (Редактирано) Хайде мини днес или когато и да е през работата ми да я погледна. Редактирано Октомври 23, 2009 от EAmechaniX Цитирай
Slide Отговорено Октомври 23, 2009 Автор Отговорено Октомври 23, 2009 (Редактирано) Оправих се още вчера след много мъки. Проблема се оказа следния - всичко струни лека-полека се настроиха. (Стурните също са нови, поне за такива се водят...) Само втора си остава проблема. Трябва да я настроя около половин тон нагоре за да звучи вярно, въпреки, че ако е оставя на СИ, както си показва тунера, ми е ниска... @Механик, за сега няма да има нужда, но ще си запазя поканата я за нещо друго по китарата, я евентуално за като взема кола. Редактирано Октомври 23, 2009 от Slide Цитирай
EAmechaniX Отговорено Октомври 23, 2009 Отговорено Октомври 23, 2009 ще си запазя поканата я за нещо друго по китарата, я евентуално за като взема кола. Аз никъде не съм казвал, че имаш право само на един път. Иначе браво, че си се оправил сам - така трябва. Колкото до колата, съветът ми да минеш, не като вземеш кола а преди да я вземеш...после може да е късно... Цитирай
Slide Отговорено Октомври 23, 2009 Автор Отговорено Октомври 23, 2009 Хаха, ще го имам в предвид. Един вид, да не взема да се мина... ПП: Еми сам трябва я. То не става само с питане, макар и до Цариград да стигна... Цитирай
Recommended Posts