ecmjazz Публикувано Септември 10, 2005 Публикувано Септември 10, 2005 Абе има ли някой някаква книжка с добре обяснени всички възможни методи за синтез и основните параметри които се барат при саунддизайн със съответния метод. Интересуват ме специално следните въпроси и ако може някой да отговори, ще бъда благодарен: 1. Що е векторен синтез (vector synthesis) и има ли почва у нас? 2. Каква е разликата между wavetable и waveshaping синтез - за първия знам какво представлява, но втория не ми е баш ясен. Подозирам, че двата в същност може и въобще да не може да се сравняват а само името да подвежда. 3. Нещо не мога да схвана разликата между FM и адитивния синтез. Е това е засега. Благодаря предварително! Цитирай
miro Отговорено Септември 10, 2005 Отговорено Септември 10, 2005 http://store2.data.bg/lukaskorso/ Тук качих една книга-Теория на електронната музика.Мисля,че тук ще намериш нещо което ще отговори на въпросите ти.Има и от клиповете на Вангелис,за които ти говорих. Цитирай
miro Отговорено Септември 10, 2005 Отговорено Септември 10, 2005 :guitar: :guitar: :guitar: :guitar: :guitar: Цитирай
ecmjazz Отговорено Септември 10, 2005 Автор Отговорено Септември 10, 2005 Тая книжка май я имам ама ме беше уплашила многото математика вътре. Все пак явно ще трябва да я поразгледам. Благодаря! А за клиповете на Вангелис - още по голямо благодаря! Направо съм шокиран - аз мислех, че повечето неща ги свири със секвенсер и само свири един два инструмента отгоре, а то к'во излиза - почти всичко на живо! Егати изрода! Цитирай
miro Отговорено Септември 11, 2005 Отговорено Септември 11, 2005 Голям е!И аз не вярвах,че всичко го свири на живо. Цитирай
BlueZone Отговорено Септември 11, 2005 Отговорено Септември 11, 2005 @miro, много яки неща има на тоя адрес дет си го дал. Евалас! Цитирай
SGEORGE Отговорено Септември 21, 2005 Отговорено Септември 21, 2005 Евалата Този miro все повече ме кефи кви работи пуска!!! Цитирай
ecmjazz Отговорено Септември 21, 2005 Автор Отговорено Септември 21, 2005 Ето едно линкче с нещо полезно и от мен. А също може да се погледне и тук (thanks @tuzemec) Цитирай
Yiwigi Отговорено Декември 20, 2005 Отговорено Декември 20, 2005 Намерих си една книжка на име "Основи на музикалните компютърни технологии" и там има обяснено на няколко странички различни методи на синтез... Ако на някой още представлява интерес да свирка....ще ги преписвам Цитирай
fracture Отговорено Декември 21, 2005 Отговорено Декември 21, 2005 @Yiwigi - би ли споделил, какво още е съдържанието на тази книжка, понеже името и много ме заинтригува. Цитирай
Yiwigi Отговорено Декември 21, 2005 Отговорено Декември 21, 2005 @Yiwigi - би ли споделил, какво още е съдържанието на тази книжка, понеже името и много ме заинтригува. @fracture - разбира се, но сега умирам за сън...Утре вечер ще препиша съдържанието и пускам Цитирай
Yiwigi Отговорено Декември 22, 2005 Отговорено Декември 22, 2005 Ето това е съдържанието на книгата "Основи на музикалните компютърни технологии", автор Адриан Георгиев: Първа глава - Музикална компютърна грамотност 1.1 Миди -История -Какво е миди -Как работи -Какво е нужно -Миди-канали -Миди-съобщения -Съобщенията Note on i note off -Съобщения Program change -Съобщения Control change -Системни съобщения -General Midi – основен миди стандарт 1.2 Миди-апаратури -Синтезатори -Основни възможности на миди-хардуера -Възможност за програмиране - Семплери - Дръм-машини - Китарни и духови контролери 1.3 Миди софтуер - Нотиращо програми - Редактор на мостри / библиотекар - Интегрирани програми 1.4 Цифров звук - Какво е цифров звук - Записване на цифров звук - Софтуер за работа с цифров звук - Звукови карти 1.5 И сега – всичко заедно - Синхронизация - Интегриран софтуер - Заключение 1.6 Обяснение на жаргона на ПС-музиканта - Общ хардуер - Типове звуков хардуер - Драйвери и звукови карти - Музикален софтуер Втора глава – Музикални компютърни технологии 2.1 Звукът и неговото създаване и обработване - Какво е децибелш - Параметри на звуковия канал - Честотни характеристики на музикалния звукоред - Методи за обработка на звука - Обработка на цифровия звук - Звукови ефекти в музиката - формати за представяне на звук и музика - Програми и методи за синтез на звук - Програми за обработка на цифровия звук - От какво зависи естественото звучене на акустичните тембри - Принципи на цифровия звук - Различия между цифров и аналогов запис - Представяне на звука в цифров вид - Предимства и недостатъци на цифровия звук - АЦП (аналогово-цифрови) и ЦАП (цифрово-аналогови) преобразуватели - Какви интерфейси се използват най-често за предаването на цифровия звук - Какви методи се използват за ефективно компресиране на цифровия звук - Компресиране на звук в mpeg стандарти - Какви формати се използват за представяне на цифровия звук - Формати за звуковите файлове 2.2 Предназначение на Миди и включване на Миди-устройства Това е половината...то се оказа много писане бе...има още толкова горе-долу! Него утре! Цитирай
fracture Отговорено Декември 22, 2005 Отговорено Декември 22, 2005 блатодаря ти Yiwigi, като гледам съдържанието - доста обстойно ще са представени нещата. Би ли казал, откъде ти попадна въпросната книга и скорошно издание ли е? Цитирай
Yiwigi Отговорено Декември 22, 2005 Отговорено Декември 22, 2005 (Редактирано) блатодаря ти Yiwigi, като гледам съдържанието - доста обстойно ще са представени нещата. Би ли казал, откъде ти попадна въпросната книга и скорошно издание ли е? Книгата я намерих в склада на Хеликон - най-големият разпространител на книги в България Там работя и случайно я намерих и още се запознавам със съдържанието й, но мисля че е доста полезна. Книгата е издание на "Софийския университет" и е от 2004 г.! Утре ще напиша и втората половина на съдържанието... П.С. Като намеря малко повече време ще постна и обяснението за различните видове синтез. Да го има...пък може на някой и да му потрябва Редактирано Декември 22, 2005 от Yiwigi Цитирай
Recommended Posts