Evtim Djerekarov Публикувано Август 17, 2005 Публикувано Август 17, 2005 Преди време бях чел една книжка за правене на адаптери. Там са дадени най - често срещаните адаптери и как се правят. Казва че с подходящ плосък магнит, 6 метални пръчки, 3К - 5К навивки от 0.06 мм меден проводник, малко смес от парафин и восък, парчета плоска пластмана, бормашина, пили, шкурки, полир паста за метал и пластмаса, може да се направят по - добри адаптери от тези, които продават в магазините за по 50 - 70 лв. Вие как мислите? Цитирай
Burton Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 Ами ако намериш по-добър магнит от тези за по 50-70лв.... като имаш предвид че вече и тези от 50лв. са са Alnico 5... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 17, 2005 Автор Отговорено Август 17, 2005 То по принцип магнитите не трябва да са много силни, защото почват да придърпват струните и изкривяват тона. Тези Алинко5 какво представляват? /офтопик : На мойта Кремонка адаптерите имат изход при силно дърпане около 9 Волта пик до пик. Не знам дали се дължи на магнита, ама са най - силните, които съм пробвал. Не знам какъв им е произхода. Цитирай
Burton Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 Alnico 5 са магнитна сплав от желязна руда, алуминий, никел и кобалт оттам и името - АЛ - НИ - КО Цитирай
the_gorer Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 Да, като ръчкам из разните сайтове за правене на китари, забелязвам, че много майстори на електрически предпочитат сами да си правят и навиват адаптерите. Твърдят, че ставали далеч по-добри от серийното производство и че по този начин човек може да направи адаптер, точно отговарящ на нуждите на клиента. Виждал съм няколко упътвания за правене - потърси в Google и ще намериш поне десетина. Не е никак трудно, стига да си изобретателен на тема материали. Някои правят от дърво капачетата на адаптерите и става много гефско в комбинация с натурален финиш. Aко пробваш да си сглобиш собствен адаптер, не забравяй да направиш pictorial! :hello: Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 17, 2005 Автор Отговорено Август 17, 2005 МИ на тоя пълдин в темата за пълдина на му се кефа много на адаптерите и мисля да правя други. Миля ви влезте в онази тема и кажете дали си струва да я купувам. Цитирай
7thString Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 По абсолютно никакъв начин не можеш да изкараш 9 волта от адаптер! Дори активните адаптери не изкарват такова напрежение... нещо си в грешка Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 17, 2005 Автор Отговорено Август 17, 2005 9 волта пик до пик(4.5 волта ефективно) и то сами пиково, като дръпнеш силно струните. Прецаках една саунд - карта с тази китара. Цитирай
7thString Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 Хм абе някакви феномени има тука- да няма няква електроника вътре?! Най-мощните пасивни адаптери на пазара дават около 500mV изход... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 17, 2005 Автор Отговорено Август 17, 2005 (Редактирано) Когато изкарваше това напрежение адаптера беше на 1мм от струните. Пак повтарям, че говоря за единичен пик, и двете секции на хъмбъкъра за вързни последователни като единичен. Това означава, че всяка секция прави пик от 2.25 В. По принцип евтините саунд карти горят при повече от 2 В. Един Genius изгоря от китарата. Но все пак 2 В ми се виждат и на мен много, но е факт. По принцип съм забелязал, че доста от по - хубавите български електрически китари ( тези, на които пише > 250 лв) имат някакви доста силни адаптери, с тъмно звучене. Мисля че са вносни. Магнита е доста силен. Като купих китарата адаптерите лепяха струните често. После ги смъкнах. Редактирано Август 17, 2005 от Evtim Djerekarov Цитирай
Queroth Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 дано мойта кремона да не изгора саунд картата че тогава става кофти на нея пише 215 тя е от по евтините а саунд картата е Creative live 5.1 аве се си мисля ще че издържи де Цитирай
Burton Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 (Редактирано) Магнита е доста силен. Като купих китарата адаптерите лепяха струните често. После ги смъкнах. Еб*ти адапторите, еб*ати чудото! Тва да не е правено с някви промишлени магнити от тия дето вдигат колите по авто-гробищата бе? Редактирано Август 17, 2005 от Burton Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 17, 2005 Автор Отговорено Август 17, 2005 Представляват черна кутия с релеф на хъмбъкър отгоре, с 2 реда винтове. отдолу има метален капак, който като го махнеш излизат намотките, заедно с винтовете и магнита. Цитирай
Guest sinergy Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 Еб*ти адапторите, еб*ати чудото!Тва да не е правено с някви промишлени магнити от тия дето вдигат колите по авто-гробищата бе? НЯМАМ ДУМИ!!! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 17, 2005 Автор Отговорено Август 17, 2005 Вижте, не знам какво толкова ви учудва относно такива напрежения. В чистите предусилватели за китари не случайно се препоръчва захранване на входното диференциално стъпало поне +-9В, защото иначе ако някой удари здраво по струните ще се получи изкривяване, защото напрежението от китарата може да превиши захранващото напрежение. Може да си намерите осцилоскоп, и ще видите, че при силен удар по струните напрежението с лекота ще надхвърли 2В. Това е и главната причина, поради която ако включите ел. китара в HI - FI уретба най- вероятно ще изхвърчат мембраните на говорителите при първото по - злобно удряне по струните. Номиналното изходно напрежение, което дават производителите предполагам че е при нормално вибрираща струна, чиято амплитуда е в пъти по - малка от тази при удар. Цитирай
Recommended Posts