Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!

Някой би ли ми услужил или опътил ком ноти на "Да те жадувам" и "Сбогом" на Сигнал ?

Много искам да ги извадя за себе си... уви нямам време да седна и да ги вадя по слух...

Благодаря предварително!

Отговорено

Ноти няма кой да ти даде, защото такива няма, освен ако някой не седне да се занимава и да ти ги нотира, но се съмнявам. Аз мога да ти дам акордите на хармонията, а ти останалото да го доизвадиш.

Сбогом

Интро

Dm C Bb

Dm C Am7

Куплет

Dm Gm

C F F Em

Dm Gm

Am Dm(на втория куплет без Dm)

Припев

Dm Gm

C F A

Dm Gm

C A

Да те жадувам

Интро

Dm Am Dm Am

Bb F Gm A

Куплет

Dm F

Dm Am

Bb F

Gm A

Припев

Gm A

Gm Dm

A

Dm

Gm C F

Gm Bb

E A

Ако се затрудняваш с това как се изсвирват акордите - ще ти ги напиша кой акорд кои тонове е.

Мелодията и на двете парчета едва ли би те затруднила

Надявам се да съм ти бил полезен.

ПП: Възможно е да съм допуснал някакви грешки, но просто ги писах по памет. Утре ще ги проверя дали са вярни.

Отговорено (Редактирано)

Да те жадувам

Припев

Gm, A, Gm, Dm ...

Има един фундаментален акорд, с които не съм съгласен... :)

Да те жадувам

Припев

Gm, A/G, Gm, Dm ...

(Ако на някой не му е ясно - това е Ла мажор със Сол в баса.)

Но както се казва - не дръжте на тези неща! :yes:

Редактирано от Ивелин
Отговорено

Това е третото обръщение на септакорда, което се нарича "секундакорд".

Но в песента имаме аранжимент и хармонията свири A dur, а бас китарата G...

Има разлика!

Отговорено

Обикновено в поп и рок музиката след наклонената черта е акордовият тон, който е в бас, и така се индицира обръщение. Но по същия начин (предимно джазово) могат да се означат хибриди и полиакорди.

А авторът нека занапред избира по-внимателно раздела. :)

Отговорено (Редактирано)

Преди доста време имаше тема за "Да те жадувам аз", но явно няма кой да търси, и трябва всеки път да си пишем за упражнение.

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=27974

Обърнете внимание на забележката накрая, че акорда не е Amaj7, a e A7!!!!!

Обърнете внимание и на аранжимента - не всички акорди от написаните, звучат добре, когато се изсвирят пълни - чуите как е изсвирено в песента!!!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Мисля, че е най-добре не само да се слуша, но и да се анализира: като се има предвид тоналността и функцията на акорда, най-стандартно е да е А7 - обикновен доминантов септакорд. Така Amaj7 би бил алтерован и човек ще има едно наум - рядкост, още повече в подобен род музика. Диатоничен би бил при модална хармония от лидийски лад.

Отговорено (Редактирано)

Само не ми стана ясно как решихте, че A има нещо общо с Аmaj7 в случая?

В джаз хармонията A може да е Amaj7,

но в поп музиката A = A dur (тризвучие в най-"християнски" вид)

В случая имаме A dur (без никакви седмици) със Сол в Баса.

В музиката нещата могат да се погледнат/анализират по няколко начина, но в този е уместен,

защото ако забелязвате акордите са: (Gm), (A/G), (Gm)

(т.е. Баса стои на Сол през цялото време - само хармонията се сменя от g moll в A dur и обратно в g moll).

Това в музиката се нарича оргел пункт - баса "лежи", а хармонията се променя.

Редактирано от Ивелин
Отговорено

Да, заради лежащия бас, анализ като оргелпункт (pedal point) е удобен, който прави и A7 в 3-то обр, както бе казано. Забавното в теорията е именно поглеждането от различни точки. :thumbs_up:

Всъщност, песента я нямам и май е време да я намеря и преслушам по-внимателно.

Но нека уточним как ще пишем - maj и min или dur и moll. Защото, ако ще е второто, знаеш, че там и системата за означаване на тоновете е малко по-различна (B и H), а и под паралелна тоналност се разбира обратното на това, което американците и англичаните разбират - до мажор и до минор са паралелни, докато у нас, в Русия, Германия и др. се водят едноименни. В момента системата е леко мелез. :hysterical:

П.П.: А, имал съм я бе.

Отговорено

Не знам как ще пишем, но важното е да се разбираме! :hysterical:

Аз ползвам това:

B = си (не използвам H)

Bb = си бемол

maj за мажор

m за минор

dur и moll също не ползвам по принцип, но в този случай исках да натъртя това, че говоря за тризвучие,

без да оставям вратички за 7, 9, 11 и 13 :greenball: