Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво ново!


Recommended Posts

^Хайде, какво стана, чакаме :girl_witch:

 

Както чакаме и композиции от автора, правени по този метод (за които имаше питане отдавна).

 

 

Много съм разочарован, че не беше оповестено (в темата) представянето в София, дори смея да допускам, че е било нарочно...

 

Бихте ли споменали и цена (извинявам се за неприличния въпрос, но не искам да се излагам в книжарницата ако се окаже, че не ми стигат парите - не, че няма да си тръгна поне с нотни листа, ама все пак...)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Твоите предположения нищо не означават - може да e и 70лв, абсолютно оправдани, но както казах, чакаме и композиции по този метод.

10лв е смешно, но пак може да е оправдано.

 

Ти как разбра, че не работят като не си ходила?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подобен теоретичен материал е нормално да звучи като бръщолевене на Клингон, ако читателят не се е погрижил да разполага с реквизит от фундаментални познания по акустика и математика, както и музикалната му теория да е в добро състояние. Това обаче е проблем на читателя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес минах през "Хеликон" и за съжаление не бяха чували за такава книга. Записаха заглавието и видяха, че евентуално биха могли да поръчат за другата седмица, но като сигурна за покупка поръчка. А аз дори не знам какво пише вътре, въпреки че заглавието е гръмко. Нямаха идея нито за цена, нито за формат, нито за страници (обем), нито кой е автора, аз го казах, и в интернет намериха точно същото от поста ми по-горе. В техния сайт беше ясно, че няма такава книга. :)

 

Информацията е неточна и манипулативна. На човек, вероятно, с предубеждения. Не искам да мисля нещо по-лошо! Има такава книга! Може би, изкушения от музиката инженер би ни информирал и в коя книжарница на "Хеликон" му е предоставена тази невярна информация и Кой! Ще е поне любопитно за всички.

На спецовете по съвременна информатика бих съобщил името на габровския вестник "100 Вести" /бр.292 от 15 декември 2010г./, откъдето биха научили повече за самата книга на Хр. Питев и нейното представяне в София. Както да видят и негова снимка.

Под заглавие "Трудът на Христо Питев е уникален", в същия брой на вестника, са поместени част от думите на академик Васил Казанджиев по време на презентацията: ..."Сама по себе си, появата на тази книга, на тази студия за композиционната техника на съвременните композитори е много интересна и за самите композитори, изпълнители и други музиканти, хора с други професии. В България, като начална стъпка, това за първи път се появява, за да вдъхнови и импулсира и други изследователи да пишат по този въпрос." И т.н.

Имайте милост поне към авторитета на маестро В. Казанджиев. Някои го знаят и уважават. Останалите да не се излагат. Ментарджилъкът на такова високо ниво е почти невъзможен! Пък е по-добре, независимо от образованието си, да засвидетелствуваш най-напред доверие. По-изискано е. И да мислиш преди да пишеш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросната книга на Хр. Питев е оставена за разпространение в кн. "Хеликон" - София /входа на х-л "България"/, преди близо месец. Да се надяваме още следващия да успее да стигне до пресечката на бул. "Витоша" и "Патриарх Ефтимий". Поне заради "гръмкото" заглавие, според някои! Останалите: любопитни, търсещи или желаещи да си я купят, може да почакат. То, книгата не е като насъщния. Голяма работа, че някой написъл някаква си книга. Кой ли пък го интересува!? Още повече в провинцията. До там може и да не стигне.

Колкото до публикуване на някои нотни примери, илюстриращи и подкрепящи авторовата мисъл в цитираната по-горе книга, мога да кажа: в нея няма отпечатана и една нота! Освен един арпеж в допълнителната студия за геометрията на трептящата струна: 4.3."Терцата 2.5" - едно изключително математико-акустическо събитие. Така е решил авторът!

Още преди две години, държейки в ръце един от вариантите на тази книга, реших да изпробвам лично теорията, указанията и методите за използване на множества, описани в нея. Заех се да напиша кратко музикално произведение. Бях любопитен. Композицията нарекох "Фантазия". Беше странна, но ми хареса. Оркестрирах я за Струнен оркестър и пиано. Още чакам да ми я изсвирят. Но и да ви изпратя нотите, в тях няма да намерите нищо, което да изглежда по-различно от конвенционалното. Поне като рисунък! Защото из основа е променена формата. И някои други традиционални представи. Без да се пипа нотното писмо! Но за това е нужно дълго обяснение. Или да прочетем цяла книга!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Искам само да уведомя уважаемия форум, че излезе 1-ва книжка на сп. "Хоризонти", издание на СБМТД за 2011г. На стр.29 Елисавета Вълчинова-Чендова е поместила чудесна статия за новоизлязлата теоретична книга на Христо Питев - "До Питагор и напред" /виж по-горе/. Чудесна, защото авторката по един много семпъл начин е обяснила същественото. Доколкото е възможно накратко да се анализира и разкаже една уникална съвремена музикална теория. И то от български автор! Което й прави чест.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

 

Това е линк към моята "Фантазия за пиано и струнен оркестър", написана под влияние на вече дискутираната тема тук за оригиналния теоретичен труд на Христо Питев - "Композиция със свободни елементи и форма". С това удовлетворявам изказаното желание на някои малко по-рано, да чуят нещо написано и изсвирено от друг, спазвайки новите указания и правила.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.