Jump to content
Българският форум за музиканти

vais

Въпрос за Di Box

Recommended Posts

Здравейте, четох из форума и най-накрая разбрах, че за да си свържа ел. китарата към PC-то ми трябва DI box.

Единственото което не разбрах е дали трябва да е активен или пасивен. Гледам в amazon.co.uk няколко модела, моля ви да споделите дали ще ми свършат работа. (свиря напълно непретенциозно и в домашни условия)

 

Ето кутийките:

 

http://www.amazon.co.uk/Soundlab-SDB40-Pas...0092&sr=8-3

http://www.amazon.co.uk/Active-DI-Box/dp/B...0092&sr=8-7

 

Горната е пасивна и по-евтина. Ако ми върши работа, бих си взел нея.

От многото неща, които прочетох, останах с впечатлението, че вместо DI box може да се използва и предусилвател или разни други работи.

Кой е най-подходящия вариант за мен?

 

П.С. Sound картата ми е вградена, някакъв Realtek, но имам и Sound Blaster Live! 5.1, по-добре ли ще е ако сложа нея?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добре дошъл :)

 

Няма никакъв проблем да свържеш китара с компютър без DI-Box устройство.

Всичко обаче много зависи от звуковата карта.Realtek не е подходящо решение, както и всички вградени карти по принцип.Като научиш повече за функцията на ASIO драйверите сам ще разбереш защо.

 

За ел. китара е прието да се използва активно DI-Box устройство.

 

Сложи си я тази Sound Blaster Live.Със сигурност е по-добре и то не заради пет-те канала.Преимуществата й за твоите нужди са по-други.Като научиш повече за функцията на ASIO драйверите сам ще разбереш защо. :greenangel:

 

п.с. Има много хубава и обширна тема за DI-Box устройствата в този форум, но ме мързи да я търся вместо теб.

Edited by Slacoth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Значи няма проблем и при директно свързване, но е много вероятно да има шум и разни такива неприятни неща. Имам само още едно въпросче: До колкото разбрах, изхода от DI box се свързва към микрофонен предусилвател (или микрофонния вход на звукова карта на PC), ще мога ли да свържа DI box-а директно към входа на стерео hi-fi усилвател (който няма микрофонен вход)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. DI-box-ът може да бъде с трансформатор и без. Последното трудно може да се нарече DI-box въобще, но понеже е често срещан, не може да се пренебрегне. Има рзлични "пинизи" при конфигурирането на изходната част на DI-box-а, но в общи линии са два типа.

На XLR-а pin1 винаги е екран/маса/земя/нула. Но не е същата като на корпуса на куплунга, разделени са. Тук може да ти помогне линкът към RANE.

На XLR-а pin2 трябва да е "положителният" извод, т.е. този във фаза с оригиналния сигнал.

На XLR-а pin3 трябва да е "отрицателният" извод, т.е. този във противофаза с оригиналния сигнал.

Свързването на двата основни типа изходни конфигурации се различава по това, че при трансформаторната, 3-ти крак се свързва на SLEEVE/маса на изходния жак. При другия вариант обикновенно, но не винаги не се свързва въобще.

2. Входната част на евтините звукови карти има следните входове:

-Микрофонен, който е моно, с невисока чувствителност, понеже е за електретен микрофон, и най-важното - от него по сигналния проводник/активния се подават 5 волта постоянно напрежение през резистор за захранване на електретния микрофон. Този вход не може да се ползва коректно нито с динамичен микрофон, нито с трансформатерен DI-box. Обяснявал съм го много пъти във форума, сега ще го пропусна.

Може да се използва по принцип, но с "custom"решения, което не знам дали е това, което търсиш.

-Линеен, който е СТЕРЕО, със сравнително ниска чувствителност, за сигнал от източници с ниво 0.1...1 волт. Не винаги е ясно доколко различните карти позволяват едната или другата граница.

Това е нормалният вход за свързване на трансформаторен изход, но от DI-box-а и чувствителността на звуковата карта зависи дали ще може да се постигне задоволително ниво на сигнала.

Особеното тук е свързването на стерео жакчето към DI-box-а.

--Ако картата ще се използва в моно режим, трябва да се използва или TIP или RING, не заедно, за активния положителен сигнал от XLR-а - pin2. Тук вече има значение софтът който се използва и възможностите на картата за "routing"/пренасочване и комутация на отделните канали, за да се използват отделните канали за подадения сигнал.

--Ако картата ще се използва в псевдостерео режим, трябва да се използва TIP и RING, свързани заедно, за активния положителен сигнал от XLR-а - pin2. Тук вече значението на софта, който се използва е по-маловажно, но ще се подава сигнала на двата канала (L,R) и може да се загуби възможността за ползване на допустимите канали ( стават два пъти по-малко). Но пък от друга страна, при смесване се повишава отношението сигнал/шум с 6 dB.

Остана накрая свързването на 3-ти и 1-ви крак на XLR-а. Тук вече трябва да се експериментира, защото неяснотата относно данните и параметрите на двете устройства - DI-box-а и картата ще окаже своето влияние. Нормално би било и двата пина да се свържат заедно към sleeve/маса на жакчето към картата. Има случаи, обаче, на паразитни свързвания, довеждащи до така наречените "ground loops"/земни вериги(кръгове), които са причина за брум, обикновенно с честотата на мрежовото напрежение. Компютрите са "а-звукови" създания, при които маса и корпус по закон са на едно, и са отвратителни за оправяне на тези проблеми. Обикновенно се прибягва до по-сложни решения, едно от които са по-скъпите звукови карти, при които са въведени необходимите мерки за елиминиране на подобни проблеми.

 

Не знам дали всичко написано ще се смели лесно и бързо, но както се казва "не стреляйте по пианиста, той толкова може" :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Няма никакъв проблем да свържеш китара с компютър без DI-Box устройство.

(Стига да нямаш нищо против китарата ти да звучи глухо)

Всичко обаче много зависи от звуковата карта.Realtek не е подходящо решение, както и всички вградени карти по принцип.Като научиш повече за функцията на ASIO драйверите сам ще разбереш защо.

(То и Live няма хардуерна асио поддръжка, а Asio For All никак не замества добре наличието на съответния хардуер, понеже е драйвер, който емулира ASIO, къде по-успешно, къде - не. Някои high definition кодеци на дъното са по-безшумни от AC97 конверторите на Live платката).

За ел. китара е прието да се използва активно DI-Box устройство.

(Някои DI-Box устройства не са много подходящи за целта)

Сложи си я тази Sound Blaster Live.Със сигурност е по-добре и то не заради пет-те канала.Преимуществата й за твоите нужди са по-други.Като научиш повече за функцията на ASIO драйверите сам ще разбереш защо. :cheers2:

(Както вече казах, Live не поддържа хардуерно ASIO)

п.с. Има много хубава и обширна тема за DI-Box устройствата в този форум, но ме мързи да я търся вместо теб.

(Можеш да ползваш просто едно педалче, примерно на Boss, което Е С ЕЛЕКТРОННО ПРЕВКЛЮЧВАНЕ, между китарата и компютъра, включено на байпас режим. Така китарата няма да звучи глухо.)

Edited by Evtim Djerekarov

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

(Можеш да ползваш просто едно педалче, примерно на Boss, което Е С ЕЛЕКТРОННО ПРЕВКЛЮЧВАНЕ, между китарата и компютъра, включено на байпас режим. Така китарата няма да звучи глухо.)...

 

Какво точно означава електронно превключване? Каквото и да е педалче, пуснато на байпас, в което е включена китарата в ин и аут към към звуковата карта ли? Може ли да дадеш пример за такова педалче?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.